Mojeja 02.01.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 WitamW 1.5 roku temu kupiliśmy dom z 2010.Użytkowany normanie przez poprzednich właścicieli. Jednak od jakiegoś czasu słyszymy niepokojące dźwięki jakby trzaskania, strzelania bądź pękania. Ciężko określić. Zdarzają się kilka razy dziennie od tygodnia. Mąż zauważył ze podłoga w łazience na dole jakby się ruszała. Mi wydaje się jednak ze odgłos dochodzi bardziej z tylu garażu zaraz za łazienka a obok niego jest kotłownia z piecem.Czy komuś tez coś takiego się przydarzyło? Może jakieś pomysły, podpowiedzi. Będziemy wdzięczni za każdą rade bo nie wiemy gdzie szukać przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 02.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Słyszałem kiedyś podobne dźwięki w domu i były związane z nagrzewającymi się rurami od centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 10.01.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 To jest to samo, co tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334133-Czy-to-cos-powa%C5%BCnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 10.02.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 nie wiem czy znaleźliście przyczynę tego odgłosu natomiast o czymś takim przestrzegał mnie mój hydraulik gdy tłumaczył mi że przy niewielkim domu ogrzewanie podłogowe ma za mało objętości w rurach i przepych wody w nich jest znacznie większy niż być powinien (szczególnie jak się robi zimno z tego co pamiętam) i objawia się to właśnie takimi odgłosami. Zalecił zrobienie instalacji z buforem który działa jak sprzęgło dla ogrzewania podłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 10.02.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 nie wiem czy znaleźliście przyczynę tego odgłosu natomiast o czymś takim przestrzegał mnie mój hydraulik gdy tłumaczył mi że przy niewielkim domu ogrzewanie podłogowe ma za mało objętości w rurach i przepych wody w nich jest znacznie większy niż być powinien (szczególnie jak się robi zimno z tego co pamiętam) i objawia się to właśnie takimi odgłosami. Zalecił zrobienie instalacji z buforem który działa jak sprzęgło dla ogrzewania podłogowego Czego to nie wymyślą by wydębic więcej kasy od inwestora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2017 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 nie wiem czy znaleźliście przyczynę tego odgłosu natomiast o czymś takim przestrzegał mnie mój hydraulik gdy tłumaczył mi że przy niewielkim domu ogrzewanie podłogowe ma za mało objętości w rurach i przepych wody w nich jest znacznie większy niż być powinien (szczególnie jak się robi zimno z tego co pamiętam) i objawia się to właśnie takimi odgłosami. Zalecił zrobienie instalacji z buforem który działa jak sprzęgło dla ogrzewania podłogowego "Przepych" wody, jeśli chodzi Ci o przepływ, to akurat jest w większości przypadków w podłogówce stały przez cały sezon.Zmienia się tylko jej temperatura. A nawet, gdyby "przepych" się zwiększał to nie wiem, jak miałoby tu pomóc sprzęgło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 11.02.2017 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Czego to nie wymyślą by wydębic więcej kasy od inwestora... to nie był główny powód aby zdecydować się na bufor. Przede wszystkim ułatwia prace PC a to sprawia że usprawnia działanie ogrzewania (pompa nie musi się co chwile włączać aby zasilić pojedynczą pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.02.2017 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Rynny od padającego na nie słońca się rozszerzają.Może trzaskać.Nawet zimą.Słychać to w środku, jak i na zewnątrz (słabiej).Rynna pracuje i porusza się na uchwytach.Być może to jest przyczyną niepokojących trzasków. Edytowane 12 Lutego 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent.x 30.03.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 W moim domu jest podobnie. Podobnie jak Klaudiusz obwiniam o to dach i rynny. W Twoim przypadku może jeszcze dochodzić praca kotła, skoro słychać z kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 12.04.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Najprawdopodobniej to jakieś elementy metalowe, trze dokładniej zbadać to skąd dochodzą odgłosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent.x 26.04.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Na pewno to elementy metalowe, ale mogą być spowodowane nie do końca suchym drewnem z którego był zrobiony dach. Drewno wysychając zmieniło wymiary, dach z blachy zachował. Słonko teraz robi swoje. Da się do tego przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts