Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana melioracji działki - czy należy gdzieś zgłosić?

hudy8

Recommended Posts

Witam. Na działce na której zamierzam się budować jest zrobiona melioracja tzn przez środek działki , akurat w miejscu gdzie będzie stał dom, przechodzi rura melioracyjna która ma zakończenie w wąwozie 20m dalej. Melioracja tej działki była wykonywana w 1965 roku i nadaje sie do poprawki gdyż jest gdzieś przerwana lub przytkana i przez to poniżej studzienki melioracyjnej robi sie spory wyciek. Dopiero dziś udało mi sie odnaleźć mapy na których mniej więcej jest zaznaczone gdzie w/w rura przechodzi. Czy jeśli zmienię położenie tej rury i puszcze ją od studzienki do wąwozu tak by przechodziła kilka metrów poniżej położenia domu to czy muszę to gdzieś zgłaszać czy można zrobić to na własną rękę bez informowania kogokolwiek? Na żadnych nowych mapach nie ma informacji o melioracji w tym miejscu tylko musiałem grzebać w archiwach by cokolwiek znaleźć.

Jesli nie ma tego na nowych mapach to pewnie i bys nie musial, ale na wlasna reke "oficjalnie" tego na pewno zrobic nie mozesz.

Ja akurat przesuwalem row melioracyjny wiazalo sie to najpierw z pozwoleniem wodno-prawnym pozniej odrolnieniem a na koncu trzeba bylo zrobic zgloszenie robot. Papierki zajely 8 miesiecy :D Nie wiem jak jest w Twoim przypadku czy ta melioracja maja swojego "wlasciciela" jak u mnie gdzie jest zarzadca rowu.

Chcesz to zrobic w zgodzie z prawem to zacznij od gminy, moze tam Ci udziela informacji.

Jesli to mialoby zalezec ode mnie raczej nie mowilbym nikomu, ze jestem nadgorliwy i grzebalem w archiwum :)

Nie mam pojęcia do kogo należy ta melioracja gdyż nigdzie na mapach nie widnieje. Jak już wspomniałem wyszukałem mapy z 65 roku i tam było to zaznaczone. Działka ma 18 metrów szerokości i z jednej strony jest studzienka i przez całą szerokość działki do wspomnianego dołu przechodzi jedna rura która jest zaznaczona na tych mapach. Niestety przechodzi ona w miejscu gdzie będzie stał dom. Chciałem podczas prac fundamentowych przesunąć ją trochę na bok tzn wstawić nowe rury i połączyć je z drenażem który będę robił wokół fundamentów.