Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Chcę pomóc uporządkować teściowej sprawy papierologiczne domu.

Dom został postawiony około 20 lat temu. Dom jest wykończony, zamieszkały. Jak się niedawno okazało (wyszło w czasie rozmów), formalnie budowa domu się nie zakończyła.

Dziennik budowy jest niewypełniony, a kierownik budowy zmarł. Również inwestor (mąż teściowej) nie żyje. W papierach które mamy jest napisane że budowa została ukończona w 60 procentach (osoba to wypełniająca z początku napisała, że w 100%, ale przekreśliła to i napisała, że w 60%).

Sprawy spadkowe zostały już załatwione (teściowa i dwójka dzieci).

Czy mieliście już jakieś doświadczenia z podobnymi sytuacjami.

Czy warto znaleźć kogoś kto ten dziennik uzupełni? Bo wg mnie to jest problemem do formalnego zakończenia budowy.

https://forum.murator.pl/topic/225458-niewype%C5%82niony-dziennik-budowy-%C5%9Bmier%C4%87-inwestora-i-kier-budowy/

sprawdź w nadzorze budowlanym czy budynek jest odebrany. Jeszcze w latach 90-tych jeżdzili po wsiach i patrzyli które budynki stoją. Jak budynek był to dostawał odbiór. Wcześniej nikt tego nie pilnował i trzeba było porządkować tak na skróty. Może twój dom tez się załapał.
A jak mam stan zamknięty z tynkami i wylewkami a numer mam już od pół roku :p

Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8

A pisząc na temat: podatek od nieruchomości płacicie? Nie jestem pewien ale może w geodezji w starostwie po prostu mapę zasadniczą dla działki wyciągnijcie, z niej powinno wynikać jaki jest status budynku.

Edytowane przez dez
Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8

A pisząc na temat: podatek od nieruchomości płacicie? Nie jestem pewien ale może w geodezji w starostwie po prostu mapę zasadniczą dla działki wyciągnijcie, z niej powinno wynikać jaki jest status budynku.

Co ma numer działki do numeru budunku?

Sprawa jest typowa. Trzeba przeprowadzić proces legalizacji budynku na podstawie ówczesnych przepisów. Wszystko powiedzą w PINB tam gdzie podlegacie. Jeżeli jakieś pytania szczegółowe to kontakt ;

Oczywiście nadany numer domu nie oznacza zakończenia budowy. Nr posesji ??? ni znam co to

A gdzie ja napisałem o numerze działki? Napisałem że moja działka miała nadany numer (w domyśle numer posesji).

Kilka postów wyżej wyraźnie napisałeś "Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 ""

chyba że ja czytać nie potrafię:bash:

Druga sprawa co to jest ta posesja ? bo nawet w wikipedji tego nie ma

Kilka postów wyżej wyraźnie napisałeś "Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 ""

chyba że ja czytać nie potrafię:bash:

Druga sprawa co to jest ta posesja ? bo nawet w wikipedji tego nie ma

Posesjonacie to z czasów dominacji łaciny na dzisiejsze własność posiadłość terenu/zabudowań z tym że wcześniej w znaczeniu: zamki, wsie i miasta dziś znaczenie skarlało i w administracji częściej używane