Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewypełniony dziennik budowy - śmierć inwestora i kier. budowy

Igoro

Recommended Posts

Witajcie.

Chcę pomóc uporządkować teściowej sprawy papierologiczne domu.

Dom został postawiony około 20 lat temu. Dom jest wykończony, zamieszkały. Jak się niedawno okazało (wyszło w czasie rozmów), formalnie budowa domu się nie zakończyła.

Dziennik budowy jest niewypełniony, a kierownik budowy zmarł. Również inwestor (mąż teściowej) nie żyje. W papierach które mamy jest napisane że budowa została ukończona w 60 procentach (osoba to wypełniająca z początku napisała, że w 100%, ale przekreśliła to i napisała, że w 60%).

Sprawy spadkowe zostały już załatwione (teściowa i dwójka dzieci).

Czy mieliście już jakieś doświadczenia z podobnymi sytuacjami.

Czy warto znaleźć kogoś kto ten dziennik uzupełni? Bo wg mnie to jest problemem do formalnego zakończenia budowy.

sprawdź w nadzorze budowlanym czy budynek jest odebrany. Jeszcze w latach 90-tych jeżdzili po wsiach i patrzyli które budynki stoją. Jak budynek był to dostawał odbiór. Wcześniej nikt tego nie pilnował i trzeba było porządkować tak na skróty. Może twój dom tez się załapał.

A jak mam stan zamknięty z tynkami i wylewkami a numer mam już od pół roku :p

Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8

A pisząc na temat: podatek od nieruchomości płacicie? Nie jestem pewien ale może w geodezji w starostwie po prostu mapę zasadniczą dla działki wyciągnijcie, z niej powinno wynikać jaki jest status budynku.

Edytowane przez dez

Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8

A pisząc na temat: podatek od nieruchomości płacicie? Nie jestem pewien ale może w geodezji w starostwie po prostu mapę zasadniczą dla działki wyciągnijcie, z niej powinno wynikać jaki jest status budynku.

Co ma numer działki do numeru budunku?

A gdzie ja napisałem o numerze działki? Napisałem że moja działka miała nadany numer (w domyśle numer posesji).

Kilka postów wyżej wyraźnie napisałeś "Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 ""

chyba że ja czytać nie potrafię:bash:

Druga sprawa co to jest ta posesja ? bo nawet w wikipedji tego nie ma

Kilka postów wyżej wyraźnie napisałeś "Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 ""

chyba że ja czytać nie potrafię:bash:

Druga sprawa co to jest ta posesja ? bo nawet w wikipedji tego nie ma

Posesjonacie to z czasów dominacji łaciny na dzisiejsze własność posiadłość terenu/zabudowań z tym że wcześniej w znaczeniu: zamki, wsie i miasta dziś znaczenie skarlało i w administracji częściej używane