Igoro 02.01.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witajcie.Chcę pomóc uporządkować teściowej sprawy papierologiczne domu.Dom został postawiony około 20 lat temu. Dom jest wykończony, zamieszkały. Jak się niedawno okazało (wyszło w czasie rozmów), formalnie budowa domu się nie zakończyła.Dziennik budowy jest niewypełniony, a kierownik budowy zmarł. Również inwestor (mąż teściowej) nie żyje. W papierach które mamy jest napisane że budowa została ukończona w 60 procentach (osoba to wypełniająca z początku napisała, że w 100%, ale przekreśliła to i napisała, że w 60%).Sprawy spadkowe zostały już załatwione (teściowa i dwójka dzieci).Czy mieliście już jakieś doświadczenia z podobnymi sytuacjami. Czy warto znaleźć kogoś kto ten dziennik uzupełni? Bo wg mnie to jest problemem do formalnego zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 sprawdź w nadzorze budowlanym czy budynek jest odebrany. Jeszcze w latach 90-tych jeżdzili po wsiach i patrzyli które budynki stoją. Jak budynek był to dostawał odbiór. Wcześniej nikt tego nie pilnował i trzeba było porządkować tak na skróty. Może twój dom tez się załapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 02.01.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jak ma nadany numer to powinien być odebrany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 02.01.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jak ma nadany numer to powinien być odebrany . A jak mam stan zamknięty z tynkami i wylewkami a numer mam już od pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.01.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) A jak mam stan zamknięty z tynkami i wylewkami a numer mam już od pół roku Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 A pisząc na temat: podatek od nieruchomości płacicie? Nie jestem pewien ale może w geodezji w starostwie po prostu mapę zasadniczą dla działki wyciągnijcie, z niej powinno wynikać jaki jest status budynku. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez dez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 02.01.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 A pisząc na temat: podatek od nieruchomości płacicie? Nie jestem pewien ale może w geodezji w starostwie po prostu mapę zasadniczą dla działki wyciągnijcie, z niej powinno wynikać jaki jest status budynku. Co ma numer działki do numeru budunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Co ma numer działki do numeru budunku? A gdzie ja napisałem o numerze działki? Napisałem że moja działka miała nadany numer (w domyśle numer posesji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 03.01.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Numer posesji to mi nadali jak dostałem pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JUREK 60 05.01.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Sprawa jest typowa. Trzeba przeprowadzić proces legalizacji budynku na podstawie ówczesnych przepisów. Wszystko powiedzą w PINB tam gdzie podlegacie. Jeżeli jakieś pytania szczegółowe to kontakt ; Oczywiście nadany numer domu nie oznacza zakończenia budowy. Nr posesji ??? ni znam co to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 05.01.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 A gdzie ja napisałem o numerze działki? Napisałem że moja działka miała nadany numer (w domyśle numer posesji). Kilka postów wyżej wyraźnie napisałeś "Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 "" chyba że ja czytać nie potrafię Druga sprawa co to jest ta posesja ? bo nawet w wikipedji tego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.01.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Kilka postów wyżej wyraźnie napisałeś "Moja działka miała już numer nadany (przed zakupem) :8 "" chyba że ja czytać nie potrafię Druga sprawa co to jest ta posesja ? bo nawet w wikipedji tego nie ma Posesjonacie to z czasów dominacji łaciny na dzisiejsze własność posiadłość terenu/zabudowań z tym że wcześniej w znaczeniu: zamki, wsie i miasta dziś znaczenie skarlało i w administracji częściej używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 05.01.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts