una 02.01.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 zakaz palenia w kominku mojej okolicy stał się faktem. Nie chcę demolować zabudowy. Czy są już jakieś pomysły czym wypełnić wkład i stworzyć przynajmniej namiastkę nastroju? Na dodatek mam wkład panoramiczny i dość duży, Najbardziej pasowałby mi biokominek w postaci atrapy drewna z ukrytym w tym "drewnie" pojemnikiem na olej - bo dawałoby to żywy płomień. Czy ktoś już coś takiego produkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 zakaz palenia w kominku mojej okolicy stał się faktem. Nie chcę demolować zabudowy. Czy są już jakieś pomysły czym wypełnić wkład i stworzyć przynajmniej namiastkę nastroju? Na dodatek mam wkład panoramiczny i dość duży, Najbardziej pasowałby mi biokominek w postaci atrapy drewna z ukrytym w tym "drewnie" pojemnikiem na olej - bo dawałoby to żywy płomień. Czy ktoś już coś takiego produkuje? Witam. Możesz powiedzieć co to za okolica i jak interpretują ten nakaz.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Haloooo una.Długo trzeba czekać na odpowiedź??? Wiem co bym zrobił ale najpierw plisss odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Jest i odpowiedź.Proszę zauważyć zależność panująca w domu . A ja sobie chwalę kaloryfery. Zwłaszcza o takich porach roku jak teraz. Wczoraj było piękne słońce i ciepło, więc nie grzaliśmy, ale dzisiaj okropnie zimno więc rano włączyłam piec. Grzejniki błyskawicznie podniosły temperaturę w pomieszczeniach. Przed chwilą piec wyłączyłam, bo na dworze zrobiło się cieplej. Ogrzewaniem w grzejnikach łatwiej sterować, ma zdecydowanie mniejszą bezwładność. Natomiast z podłogówki rzadko korzystam, jedynie w największe mrozy. Działa mi na nerwy "buczenie" z centralki. Kominek rozpalam sporadycznie, zazwyczaj jesienią dla "klimatu". O czym mowa choćby nawet zakazali ci jak piszesz palenia kominkiem za to piecem dajesz do wiwatu . Może właśnie dlatego zakazali palenia w ogóle w waszym regionie.To skąd pochodzisz dowiem się wreszcie.To bardzo ważne dla jednej poważnej persony FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Kupił ekran LCD .... rozwiązał problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.01.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Może kominek w TDI-ku? Żart oczywiście. Ale, że hajcować w kominku zakazali to aż dziw. W Polsce??? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Może kominek w TDI-ku? Żart oczywiście. Ale, że hajcować w kominku zakazali to aż dziw. W Polsce??? Przytoczył go miłościwie panujący adwersarz w wątku obok.Wiem dlaczego to zrobił i jaki był jego zamiar.Zastanawia mnie zawsze jak ma swoje wejście dlaczego tego nawet nie próbuje sprawdzić.Palnie tak na oślep i cieszy facjatę.:D:D.Kuźwa myślałem ,że się dowiem jaki to region ,kto za tym stoi , a tu cisza.Może przed burza.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 03.01.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Może kominek w TDI-ku? Żart oczywiście. Ale, że hajcować w kominku zakazali to aż dziw. W Polsce??? Skąd wiadomo, że w Polsce ? PS. Ja bym palił tymi papierami, które piszą o zakazie. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.01.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Przytoczył go miłościwie panujący adwersarz w wątku obok.Wiem dlaczego to zrobił i jaki był jego zamiar.Zastanawia mnie zawsze jak ma swoje wejście dlaczego tego nawet nie próbuje sprawdzić.Palnie tak na oślep i cieszy facjatę.:D:D.Kuźwa myślałem ,że się dowiem jaki to region ,kto za tym stoi , a tu cisza.Może przed burza.? No właśnie. Gdzie to kuźwa jest, bo napisać to każdy może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 04.01.2017 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Przytoczył go miłościwie panujący adwersarz w wątku obok.Wiem dlaczego to zrobił i jaki był jego zamiar.Zastanawia mnie zawsze jak ma swoje wejście dlaczego tego nawet nie próbuje sprawdzić.Palnie tak na oślep i cieszy facjatę.:D:D.Kuźwa myślałem ,że się dowiem jaki to region ,kto za tym stoi , a tu cisza.Może przed burza.? ooo najmocniej przepraszam, nie spodziewałam się, że tak szybko dostanę odpowiedź, więc nie zajrzałam od razu. Rejon to Kraków oczywiście (myślałam, że już każdy w Polsce wie, że w Krakowie jest największy smog ), zakaz ma wejść w życie od września 2019r, więc nie jest to taka całkowicie nagła sprawa. Ale już się zastanawiam jak z tego wybrnąć . Zakaz dotyczy węgla i drewna. http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1673330,Zakaz-palenia-weglem-w-Krakowie-od-2019-r-utrzymany-WSA-oddalil-skargi-na-uchwale-antysmogowa Aktualnie trwa akcja wymiany pieców na gazowe, całkowicie finansowana przez miasto. Co do pieca to mamy gazowy - dlaczego dałam dla wiwatu? Jesienią włączamy ogrzewanie tylko wtedy gdy jest naprawdę chłodno, nie ma potrzeby by ogrzewanie było włączone cały czas (pomimo tej całej elektroniki sterującej). Edytowane 4 Stycznia 2017 przez una Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 05.01.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 mnie zastanawia jedna kwestia: inwestor wybudował kominek, ma FAV na kwotę 25000zł, po czym jego gmina wydaje decyzję o zakazie palenia w tymże kominku........czy ktoś mu odda te pieniądze? hehhehea może powinien podać gminę do sądu żeby oddali mu te pieniądze? a jeszcze ciekawiej by było, gdyby podał gminę do sądu, gmina by mu zarzuciła, że jego kominek to truciciel, a inwestor bierze biegłego, robi pomiary, ma wkład nowej generacji, z normami, i się nagle okazuje, że jego komin mniej smrodzi, niż komin jego sąsiada, który grzeje się gazem.... tak sobie głośno myślę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No z remontem kuciem to wkład gazowy można wrzucić do kominka ale ekonomicznie to raczej już zamontowany piec wypadłby lepiej . A najtaniej to bio-kominek z odpowiednio uformowana maskownicą tak jak już w pytaniu zaznaczono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.01.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 A naj naj taniej to pudełko zapałek i odpalamy kolejno w dłoni. Podziwiając płomyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 .Dziwnie brzmiący twój temat zapewne dał do myślenia greengazowi i pomyślał ,ze znowu dokopie kominkowcom w domach jednorodzinnych.A tu porażka gdyż jak sama zaznaczasz zakaz dotyczy węgla i drewna ,a nie w rzeczy samej ,kominkach.Napisałaś : Ty sam jesteś porażka. Jeśli nie można palić drewnem, to co zrobić z kominkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) No z remontem kuciem to wkład gazowy można wrzucić do kominka ale ekonomicznie to raczej już zamontowany piec wypadłby lepiej . A najtaniej to bio-kominek z odpowiednio uformowana maskownicą tak jak już w pytaniu zaznaczono Biokominek z imitacją szczap drewna, czytałem o takich imitacjach, co pod wpływem temperatury wydają trzaski Edytowane 5 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.01.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ty sam jesteś porażka. Jeśli nie można palić drewnem, to co zrobić z kominkiem ? Czasem zastanawiam się czy komentować wypociny NS w myśl zasady "Nie dyskutuj z ...., ..... ....., a potem pokona doświadczeniem". Cóż, taki forumowy cudak z zerową wiedzą i rozdętym przekonaniem o własnym rozumku. Bez takich byłoby nudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.01.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Biokominek z imitacją szczap drewna, czytałem o takich imitacjach, co pod wpływem temperatury wydają trzaski Np 3D. http://energos.sklep.pl/images/jun_450_2.jpg Niestety kosztuje trochę, ale jak poszukać z pewnością coś się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 05.01.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Np 3D. http://energos.sklep.pl/images/jun_450_2.jpg Niestety kosztuje trochę, ale jak poszukać z pewnością coś się znajdzie. No własnie, chodzi o coś takiego. Liczę, że forum czytają producenci i producenci kominków i wymyślą coś na naszą kieszeń. Póki co jest to niezagospodarowana nisza, a zapotrzebowanie będzie ogromne, więc to będzie prawdziwa żyła złota dla kogoś, kto się pospieszy z produkcją i będzie pierwszy Przypuszczam, że w niedługim czasie będzie to dotyczyć także innych rejonów Polski, bo Duda podpisał ustawę antysmogową i samorządy mogą podejmować takie uchwały w innych gminach http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ustawa-antysmogowa-andrzej-duda-podpisal-dokument/de3rfr Jeśli ktoś coś znajdzie jeszcze z necie to bardzo proszę o linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 mnie zastanawia jedna kwestia: inwestor wybudował kominek, ma FAV na kwotę 25000zł, po czym jego gmina wydaje decyzję o zakazie palenia w tymże kominku........czy ktoś mu odda te pieniądze? hehhehe a może powinien podać gminę do sądu żeby oddali mu te pieniądze? a jeszcze ciekawiej by było, gdyby podał gminę do sądu, gmina by mu zarzuciła, że jego kominek to truciciel, a inwestor bierze biegłego, robi pomiary, ma wkład nowej generacji, z normami, i się nagle okazuje, że jego komin mniej smrodzi, niż komin jego sąsiada, który grzeje się gazem.... tak sobie głośno myślę....To bardzo dobry przykład...Prawdę powiedziawszy, podniecanie się całkowitym zakazem palenia drewnem to sport dla naiwnych. Czekam(y) na usankcjonowanie wyroku w tej sprawie i ruszamy do Strasburga. Po co dyskutować z ignorantami?!. Niech sobie wprowadzą ten zakaz. Jak najszybciej. W Strasburgu niejeden idiotyzm lądował w koszu. Chyba, że Jarek wypisze nas wcześniej z tej organizacji... Wtedy będę budował kominy Jerzemu, do jego gazówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No własnie, chodzi o coś takiego. Liczę, że forum czytają producenci i producenci kominków i wymyślą coś na naszą kieszeń. Póki co jest to niezagospodarowana nisza, a zapotrzebowanie będzie ogromne, więc to będzie prawdziwa żyła złota dla kogoś, kto się pospieszy z produkcją i będzie pierwszy Przypuszczam, że w niedługim czasie będzie to dotyczyć także innych rejonów Polski, bo Duda podpisał ustawę antysmogową i samorządy mogą podejmować takie uchwały w innych gminach http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ustawa-antysmogowa-andrzej-duda-podpisal-dokument/de3rfr Jeśli ktoś coś znajdzie jeszcze z necie to bardzo proszę o linkiTakie rozwiązania istnieją już od 20 lat w Polsce, od 35 w Europie...Na gaz, na biopaliwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts