Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znikam :yes:

Remiks - chętnie ten temat będę kontynuował z Tobą w tym, jak nazwałeś, głupawym wątku.

PS. Cofając się dwie strony wstecz, zdziwisz się zapewne, kto w temacie o biokominkach rozpoczął dyskurs o tradycyjnych kociołkach salonowych.

Edytowane przez Greengaz
PS
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znikam :yes:

Remiks - chętnie ten temat będę kontynuował z Tobą w tym, jak nazwałeś, głupawym wątku.

PS. Cofając się dwie strony wstecz, zdziwisz się zapewne, kto w temacie o biokominkach rozpoczął dyskurs o tradycyjnych kociołkach salonowych.

Jerzy...cofać się do przodu, byłoby trudno...;)
Jerzy...cofać się do przodu, byłoby trudno...;)

Wpadłem na chwilkę, by przyznać Ci rację.

Mój błąd, konstrukcja niewspółrzędna, czyli masło maślane.

Przyrzekam poprawę ;).

Wpadłem na chwilkę, by przyznać Ci rację.

Mój błąd, konstrukcja niewspółrzędna, czyli masło maślane.

Przyrzekam poprawę ;).

Wiesz...żona polonistka zobowiązuje...;)

Usprawiedliwiam się.

Liceum i dalej niestety/stety techniczne. Chociaż liceum z wynikiem dobry powinno starczyć. Szydłowska /polonistka/ może w grobie się nie przewróciła.

Jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi.

• 2 years później...
Rejon zakazu Kraków to trochę za ogólne określenie. Zakaz używania urządzeń na paliwa stałe w Krakowie ma dotyczyć dzielnic w samym mieście, odpowiednie mapki są w sieci. Inne tereny w Małopolsce zgodnie z proponowanym projektem uchwały wprowadzają wymagania odnośnie urządzeń na paliwa stałe, np. węgiel lub drewno. Kominki będą mogły być użytkowane lecz spełniające od 2019 roku wymogi Ecoprojektu (myślę że chodzi o dyrektywę Ecodesign, która ma obowiązywać w Europie i w Polsce od stycznia 2022) oraz kominki mają mieć sprawność przynajmniej 80% - od 01.01.2023. Sprawdź więc dobrze swoją lokalizację, a jeżeli okaże się , że kominek możesz mieć wybierz dobre urządzenie spełniające omawiane wymogi, np. z oferty Hajduk i po sprawie.

zakaz wszedł w życie więc odświeżam temat. Z informacji wynika, że drewno w ogóle nie wchodzi w grę: http://krakow.pl/aktualnosci/231983,29,komunikat,w_krakowie_obowiazuje_zakaz_palenia_weglem_i_drewnem.html

Czy jest już jakieś inne rozwiązanie poza dewastacją obudowy i wymianą wkładu na biokominek?

Edytowane przez una

Podzwoń do producentów biokominków.

Może mają jakieś wkłady który by pasowały.

Może kratki.pl?

Może https://wkladygrzewcze.pl/pl/c/Biokominki/124

zakaz wszedł w życie więc odświeżam temat. Z informacji wynika, że drewno w ogóle nie wchodzi w grę: http://krakow.pl/aktualnosci/231983,29,komunikat,w_krakowie_obowiazuje_zakaz_palenia_weglem_i_drewnem.html

Czy jest już jakieś inne rozwiązanie poza dewastacją obudowy i wymianą wkładu na biokominek?

Wyczyść wnętrze wkładu i znajdź bio-kominek który można wstawić do środka. Pod żadnym pozorem nic nie dewastuj. Zakaz używania biomasy (w tym drewna) jest niezgodny z prawem. Polskim, unijnym...ale jak to w naszym kraju. Sądy mają swój świat. Ostatnio wychodzi na jaw sporo szwindli związanych z wprowadzeniem zakazu w Krakowie. PAS wykonał dziwne badania,którymi się podpiera, coraz bardziej widoczny staje się biznesowy charakter tego co tam wyprawiają. Moim zdaniem to kwestia 2-3 lat i drewno wróci tam do łask....
Darku, mój wkład ma według danych producenta 87% sprawności. Napisz proszę ile może mieć w praktyce, bo ja czasem mam wrażenie, że 60-ciu nie przekracza (ale tylko czasem).

Stopień sprawności jest ilorazem energii cieplnej uzyskanej w trakcie spalania do energii cieplnej efektywnie odebranej /zagospodarowanej/

Jest to pierwsza zasada poszanowania energii !

Problem w tym, że sprawność deklarowana potwierdzona badaniami de facto zależy od wielu innych czynników: sposobu i techniki palenia, rodzaju opału, sposobu odbioru/ magazynowania energii cieplnej. Wysoka sprawność cieplna nie świadczy wprost, że dany kominek, piec jest super eco.