Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z keramzytu Z216- Budują domek Kasia i Tomek

Recommended Posts

Gratuluje wyboru projektu, domek jest mały ale śliczny.Długo był to mój numer 1 lecz nie udało mi się przekonać żony że tak powinien wyglądać nasz dom.Po długiej walce czemu nie odpuściłem gdyż żona znalazła projekt który równie mi się podobał co i jej.

Będę z ciekawością śledził Wasze losy.Powodzenia

Dziękujemy za pierwszy wpis i miłe słowa w Naszym dzienniku :smile:

Tyle do zrobienia jest na działce, żeby przygotować plac pod budowę a tu przyszła zima, spadł śnieg, idzie mróz. No cóż w sumie nikogo w styczniu nie powinno to dziwić. Plus taki, że może mniej robali będzie latem.

Tak więc skoro mamy zimę działamy z papierkami, urzędami itd.

Warunki przyłączy mediów już są, projekt domu podobno do dwóch tygodni powinien być, zima pewnie przystopuje geodetę tak, że na razie czekamy.

Teraz może troszkę w temacie zmian, które postanowiliśmy wprowadzić.

Już na samym wstępie stwierdziliśmy z mężem, że warto zainwestować w dodatkowe docieplenie domu z nadzieją, że inwestycja zwróci się z czasem, gdy przyjdzie Nam już ten dom ogrzewać. I tak pod płytę fundamentową zdecydowaliśmy się umieścić styropian 15 cm , elewacja będzie ocieplona styropianem o grubości 20 cm , a przy ociepleniu połaci dachowych wybraliśmy wełnę mineralną o grubości 30 cm. Poza piecem na pellet wybraliśmy jeszcze kominek z rozprowadzeniem ciepła na pokoje, ma być cieplutko :yes:

Mamy trochę mieszane uczucia co do pieca na pellet , który Nam zaoferowano a mianowicie Protech Pik 18,5Kw , trochę mało informacji o nim znaleźliśmy. Może ktoś z forumowiczów ma z nim jakieś doświadczenie?? Wszelakie opinie mile widziane ;)

Jeżeli macie gaz na działce, to radzę odpuścić pellet. Zaznaczone zdania się trochę wykluczają, zimy są teraz takie że

u mnie większość okresu grzewczego piec gazowy na minimalnej mocy - a u Was przy piecu na pellet nie da się zejść

tak nisko z mocą i połowa pelletu pójdzie w komin. Tona dobrego pelletu to pewnie z 800-900 zł/tona, i pewnie z 3 ton nie zejdziecie

tym bardziej że pellet to nie ta kaloryczność co ekogroszek. Ja mam gaz, tradycyjne fundamenty, dom większy, ocieplenie podobne

i za porzedni rok poszło 700m3 gazu CO+CWU to na zł jest 1500zł, mam też kominek z rozporowadzeniem do pokoi

gdzie palone jest w okresach przejściowych.

Witam w waszym dzienniku. Bardzo funkcjonalny projekt jak na tak nie duże rozmiary.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to jeśli planujecie kominek to dodatkowy piec na paliwo stałe to wg mnie pewnego rodzaju dublowanie źródeł ciepła. Fajnie jest mieć chociaż jedno źródło bezobsługowe. Co do gazu to też nie jestem jego zwolennikiem ze względu na opłaty stałe. Nawet jeśli się z niego nie korzysta to rachunki są całkiem spore. Jeśli porównujecie cenę paliwa gaz vs. pellet to uwzględnijcie sprawność pieca. Gazowy może mieć sprawność powyżej stu procent, natomiast ten na pellet realnie nie przekroczy 70%. Przy gazie jest też dużo większa sterowalność procesem spalania. Porównanie kosztów liczyłem tutaj.

Dorzućcie jeszcze trochę ocieplenia i zrezygnujcie całkiem z ogrzewania centralnego. Oprócz kominka zainstalujcie kable grzewcze lub klimatyzator inwertorowy z funkcją grzania (to taka pompa ciepła powietrze-powietrze).

Pozdrawiam

Bartek

Bez przesady z tym abonaentem, w taryfie W2 (do 1200m3 gazu / rok) opłaty stałe są małe,

a przy tej powierzchni i ociepleniu nie ma szans żeby przekroczyli 1200m3.

Ale jeśli nie gaz to może pompa powietrzna. Kotłownia będzie pewnie droższa z 10tyś ale

bezobsługowa później, albo może bufor i grzanie prądem w II taryfie.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o kominek to w naszym przypadku rozprowadzenie ciepła to raczej taki dodatek, skoro w zimowe wieczory i tak rozpali się w kominku, żeby był klimat i żeby można było zrelaksować się przed kominkiem z ciepłą herbatką w ręku to dlaczego od razu nie wykorzystać tego ciepełka, które powstanie ?? Dlatego też wybraliśmy rozprowadzenie ciepła na pokoje :)

Bo:

1. i tak ciepło, w tak małym domu z użytkowym poddaszem, rozejdzie się po wszystkich pomieszczeniach,

2. bo malowanie chałupy co 2-3 lata jest nieco kłopotliwe,

Chyba się nie rozumiemy.

Nie odwodzę Cię od budowy kominka, sam mam i sobie chwalę.

Całkowicie poronionym pomysłem jest robienie rozprowadzenie (DGP) ciepła z tego kominka kanałami do pozostałych pomieszczeń.

Bo.. jw.

I nie myl malowania pomieszczeń na skutek zabaw dzieci od osmalonych przypalonym kurzem ścian.

A co do kotła na pelet.

Gdzie on będzie stał?

Gdzie będzie skład opału?

Pelet ma niską gęstość więc zajmuje sporo miejsca. I w przypadku peletu dobrze by było, aby to miejsce było suche. O ile worki z peletem będą szczelne to nie ma większego problemu. Ale one na skutek transportu, przenoszenia i składowania mogą się rozszczelnić. Kiedy leżą w domu lub garażu, nie ma wielkiego problemu. Kiedy będą na zewnątrz pelet może zawilgotnieć. A wtedy jest kiepsko z paleniem. W Twoim projekcie nie widzę takiego miejsca, chyba że coś zmieniacie.

Kocioł o mocy 18,5 kW do takiego domku to abstrakcja.

Szukaj czegoś w okolicach max 10-12 kW.

Wszelakie opinie mile widziane ;)

Nie wierzę Ci.:cool:

Kocioł (urządzenie grzejące wodę) i piec/kominek (grzejący powietrze) obok siebie w domu powierzchni użytkowej 85 m2 to strata powierzchni, koszty i zbędne dublowanie systemów. Napisał/a Ci to B_i_U, jedrek244 i ja.

Kończąc mój udział.

Jak koniecznie ma być kominek i pelet to:

- zmień bieg schodów

- zrób wejście do pomieszczenia gospodarczego od klatki schodowej

- kominek w tym miejscu, gdzie jest teraz na rzutach

- w pomieszczeniu gospodarczym sam zasobnik na pelet

- kominek Aqua na pelet od Iwona Pelet (pełni funkcję i kotła i pieca, procesem jego spalania można sterować nawet przez internet, może zaopatrywać cały system wodnego ogrzewania w domu i ciepłą wodę do mycia w jakimś oddzielnym zasobniku)

Powodzenia. ;)

• 1 month później...

Witam.

Razem z żoną jesteśmy na etapie szukania projektu i wykonawcy. W grę wchodzi projekt z216 oraz z216 plus (+) i z71, chociaż z71 raczej chyba odpada.

Obecnie mamy mieszkanie 62m i 3 pokoje na 4 osoby więc przydałby się jeszcze jeden. Szukamy wykonawcy i bierzemy różne opcje budowy pod uwagę. Firmę Abakon już widziałem o tej drugiej nie słyszałem więc zaraz ją sprawdzę. Jeśli można zapytać i nie jest to tajemnicą to ile sobie oni zażyczyli za postawienie domu?

Ok trzymam kciuki aby wam się udało i w miarę możliwości będę obserwował temat .

I na koniec jeszcze takie pytanie czy nie myślała pani o założeniu bloga tutaj :spam: jest już tam kilka domów z 216?

JwBudownictwo nie buduje na pomorzu więc odpada ;(

Edytowane przez Tomaszs131
spam

• 3 weeks później...

Gratuluję budowy .. .sama czekam na rozpoczęcie swojej :-P

Też chcemy budować z keramzytu i powiem szczerze, że nam JW Budownictwo jakoś do gustu nie przypadło ...

Czasem tak bywa, że jednemu coś pasuje a drugiemu nie .. w tym przypadku trafiliśmy chyba na zły dzień pracowników i usłyszeliśmy, że nie są zainteresowani współpracą, ponieważ mają już napięty grafik i czasu brak, nawet na spotkanie .. .cóż

Szczerze - ręce mi opadły i jakoś tak zrazili nas do siebie :-(

Mam jednak pytanko ile ( mniej więcej ) kosztuje Was wybudowanie domku z JWB ?

• 2 weeks później...

Witam,

Ja również będę bacznie śledzić wpisy. Osobiście jestem zdecydowany na projekt Z216+. Technologia również mi odpowiada.

Planuje ciąć koszty i wykonać fundament tradycyjny na bloczkach samemu.

Jaki w JW Budownictwo jest koszt płyty fundamentowej? Podobnie jak Abakon, mimo wykonania płyty/fundamentów wg ich projektu ale we własnym zakresie, JW nie udziela gwarancji na ściany?

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
Na wiosnę zaczynamy budowę z tą samą firmą, również ściany z keramzytu, tylko strop filigran. No i projekt zupełnie inny. Zastanawiam się czy rzeczywiście wystarczy pomalować ściany lub wytapetować ? Czy też niezbędne jest położenie tynków? Jeśli mogę spytać jak Państwo zamierzacie wykańczać wnętrza ? Pozdrawiam najserdeczniej :) Edytowane przez Akekamai

Ja wybudowałam Z216 z keramzytobetonu właśnie z Abakonem jestem bardzo zadowolona, mieszkam już 4 rok i gdybym jeszcze raz miała wybierać to na pewno wybrałabym taką samą opcje budowania i ten sam domek. Naprawdę gratuluję wyborów. Mam ogrzewanie elektryczne kotłem firmy Kospel, podłogówka w całym domu i kominek zwykły. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem pracuje jako rozprowadzacz ciepłego powietrza więc tez polecam. Pozdrawiam

• 3 months później...

mam ten dom i następujące wnioski:

1. zrezygnowałam z pomieszczenia gorspodarczego- błąd

2. nie mam okna w dolnej łazience- błąd

3. nie ma okna na schodach- błąd

4. mam po jednym oknie dachowym- jest ok jak ktoś chce zaoszczędzić, dobrze dać po dwa a najrozsądniej dać tylko w największym pokoju dwa a w dwóch pozostałych po jednym

5. odwróciłam schody tak żeby nie "zabierały" szafy w przedpokoju- dobrze mądra główka jednak są mniejsze i bardziej strome (mnie nie przeszkadza)

6. powiększyłam sypialnię kosztem salonu- dla sypialni spoko dla salonu gorzej, ale nie żałuję

7. w dolnej łazience jest na wąskiej ścianie prysznic, później miska i umywalka na wprost wejścia- ok tylko ciężko przechowywać kosmetyki i ręczniki przydałby się słupek na wprost drzwi

8. na górze w łazience tam gdzie wnęka jest wanna z prysznicem, obok wanny miska a na wprost niej obok drzwi umywalka, ścianka kolakowa to zabudowa pralka, suszarka, szafka, pranie- ok

9. nie ma okna szczytowego w łazience górnej tylko dachowe- ok

10.zrezygnowałam z okna w salonie za sofą- moim zdaniem ok ale niektórym może być ciemno, ja mam zamiast okna tv

11. przy schodach jakby wydłużenie szafy wnękowej jest taki schoweczek i ten u mnie ma dostęp z salonu (co prawda u mnie jest to jeszcze korytarz po wydłużeniu sypialni)- subiektywnie lepiej

12. dziś jeszcze bym poprawiła taką rzecz: okna balkonowe bez balkonu tylko portfel i w pokoju przy łazience nie okno tyko też balkon+portfel

13. zrezygnowałam z wydzielania szaf wnękowych w górnych pokojach tylko dałam prostą ścianę żeby było po równo- dobrze bo wyszły mi dwie wnęki po 65 cm a koszmar jest z szafą pod skosem w tym najmniejszym pokoju

14.w dolnej sypialni mam jeszcze jedno okno (szafę z projektu zamieniłam na toaletkę i wtedy potrzebne mi było światło, a to co ucięłam z salonu przeznaczyłam na szafę)- ok

15. nie podoba mi się, że drzwi od sypialni mam na wprost wiatrołapu, przesunęłabym je

*nie mam grzejników, pieca, kominka, rekuperator w stryszku (błąd hałas), przeniosłam się z bloku, mieszkamy 2+3

ogólnie kupiłabym ten projekt ponownie, jednak poprawiła kilka rzeczy

Edytowane przez aezgrudzien