Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie jest dopuszczalne wysunięcie ściany poza obrys fundamentu?

Recommended Posts

Witam

Czy jeżeli fundament z bloczków ma szerokość 24cm, a ściana ma być stawiana z max'a (ale po szerokości) i ma mieć 29 cm to jak należy postawić taki pustak (jedna część wysunięta do środka lub na zewnątrz czy równo z każdej strony)? Czy taka sytuacja jest dopuszczalna?

Czy jest jakaś duża różnica jak się buduje ścianę z max 29 cm, a 19 cm? - nie pytam o koszty

Witam

Czy jeżeli fundament z bloczków ma szerokość 24cm, a ściana ma być stawiana z max'a (ale po szerokości) i ma mieć 29 cm to jak należy postawić taki pustak (jedna część wysunięta do środka lub na zewnątrz czy równo z każdej strony)? Czy taka sytuacja jest dopuszczalna?

Czy jest jakaś duża różnica jak się buduje ścianę z max 29 cm, a 19 cm? - nie pytam o koszty

a co na to konstruktor i twoj projekt? widzialem taki dom porothermu ale oni lali szersze fundamenty ale to architekt powinnien Ci potwierdzic co i jak

Marcin_5 - chcę budować z pustaka max ponieważ mam ich 7000 szt. (chciałbym to wykorzystać).

Paco - konstruktora nie mam, a projekt dopiero robię dlatego się pytam tutaj czy można tak budować. W ostateczności ściana może mieć 19 cm tylko nie wiem co jest lepsze ściana nośna 19 cm (3 komory) czy 29 cm (12 komór)? Czy ma to wpływ na konstrukcję, osadzenie belek stropowych itp? Czy wieszanie szafek i ciężkich rzeczy będzie możliwe w ścianie 19 cm gdzie jest prawie pusto?

Edytowane przez ZGR001

Standardem jest wysunięcie ściany murowanej poza np. wieniec, ścianę fundamentową. Chodzi o to aby móc dać więcej styropianu na wieńcu/ścianie fundamentowej, w celu wyeliminowania mostka termicznego na nim.

Np.

Capture.jpg

lub

Capture.jpg

Cytaty z ZESZYT

Niska chodziło mi o jedną kondygnację :)

Edytowane przez wojtusp