ZGR001 02.01.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam Czy jeżeli fundament z bloczków ma szerokość 24cm, a ściana ma być stawiana z max'a (ale po szerokości) i ma mieć 29 cm to jak należy postawić taki pustak (jedna część wysunięta do środka lub na zewnątrz czy równo z każdej strony)? Czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Czy jest jakaś duża różnica jak się buduje ścianę z max 29 cm, a 19 cm? - nie pytam o koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 03.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 A czy są jakieś przeciwskazania, żeby budować z pustaka 24cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 03.01.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam Czy jeżeli fundament z bloczków ma szerokość 24cm, a ściana ma być stawiana z max'a (ale po szerokości) i ma mieć 29 cm to jak należy postawić taki pustak (jedna część wysunięta do środka lub na zewnątrz czy równo z każdej strony)? Czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Czy jest jakaś duża różnica jak się buduje ścianę z max 29 cm, a 19 cm? - nie pytam o koszty a co na to konstruktor i twoj projekt? widzialem taki dom porothermu ale oni lali szersze fundamenty ale to architekt powinnien Ci potwierdzic co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZGR001 03.01.2017 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Marcin_5 - chcę budować z pustaka max ponieważ mam ich 7000 szt. (chciałbym to wykorzystać). Paco - konstruktora nie mam, a projekt dopiero robię dlatego się pytam tutaj czy można tak budować. W ostateczności ściana może mieć 19 cm tylko nie wiem co jest lepsze ściana nośna 19 cm (3 komory) czy 29 cm (12 komór)? Czy ma to wpływ na konstrukcję, osadzenie belek stropowych itp? Czy wieszanie szafek i ciężkich rzeczy będzie możliwe w ścianie 19 cm gdzie jest prawie pusto? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez ZGR001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 03.01.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Nie wiem, czy można tak budować. Ale skoro projekt dopiero robisz, to może warto po prostu zrobić szersze fundamenty albo zaprojektować płytę fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 03.01.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 mogą wystawać te 5 cm poza bloczki fundamentowe. Powinien to uwzględnić konstruktor. Ale jestem pewien że wszystko mu wyjdzie w obliczeniach przy niskiej ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZGR001 04.01.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 co to znaczy niska ściana? I czy całej ścianie czy tylko do stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 04.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Mozna by kombinować coś w rodzaju wieńca na osatniej warstwie sciany fundamentowej, z 25 na 30cm ale to przerost formy nad treścią jeśli konstruktor sie zgodzi to poprostu murujesz osiowo po 2cm wystające z kazdej strony i wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 05.01.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Standardem jest wysunięcie ściany murowanej poza np. wieniec, ścianę fundamentową. Chodzi o to aby móc dać więcej styropianu na wieńcu/ścianie fundamentowej, w celu wyeliminowania mostka termicznego na nim. Np. lub Cytaty z ZESZYT Niska chodziło mi o jedną kondygnację Edytowane 5 Stycznia 2017 przez wojtusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts