Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec TERMEKO 20 kW, sterownik KOM-STER Negros. Proszę o pomoc!!!

portal86

Recommended Posts

Witam

Na wstępie proszę się nie śmiać gdyż dopiero co zacząłem przygodę z paleniem w piecu więc być może robię z igły widły.

Zacznę o d podstawowych danych:

Dom

Powierzchnia: 140 m2

Parter: cegła z początku lat 80-tych (w obecnej chwili nie ogrzewana ponieważ remont robię od piętra)

Piętro: półpustak - styro - półpustak (w obecnej chwili tylko to grzane czyli około 60 m2)

Dodatkowo cały dom ocieplony od zewnątrz.

Piec

Producent - TERMEKO 20 kW

Sterownik

Producent - KOM-STER model: Negros

I teraz "parametry optymalne" na naklejce podajnika

Czas podawania: 14 - 19 sekund ( w zależności od temperatury zadanej i temp. zewnętrznej)

Czas pomiędzy podawaniem: 90 sekund

Obroty dmuchawy: 40 - 50%

Czas pomiędzy przedmuchami: 25 minut

Czas przedmuchu: 5 sekund

Krotność podawania: 1

Moje ustawienia:

Temperatura zadana: 65 st C

Czas podawania: 19 sekund

Czas pomiędzy podawaniem: 130 sekund

Obroty dmuchawy: 50%

Czas pomiędzy przedmuchami: 20 min

Czas przedmuchu: 5 sekund

Krotność podawania: 1

Zawór mieszający ustawiony na 7 (skala 1- 10)

Pompa obiegowa: 1 czyli minimalna wydajność

Paliwo: Ekogroszek 23MJ EQUATION

Tona tego ekogroszku poszła w miesiąc. Średnie zużycie na dobę wynosi około 32 kilo. Przy takich ustawieniach piec na podtrzymaniu trzyma około 12 minut, nagrzewa się w 20 minut. Z komina 0 dymu. Po uzyskaniu temperatury zadanej temperatura w kotle rośnie do max 68 st, podczas grzania temp. spada do 58,5 st C

I teraz nie wiem co zrobić.... Czy tak powinno być czy jest jakaś tragedia? Trzymać się zaleceń producenta kotła czy ustawiać piec zupełnie inaczej? Przy zabawie zaworem mieszającym udało mi się uzyskać 40 minut na podtrzymaniu i 25 minut rozgrzewania, ale to tylko na 2 - 3 cykle.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Edytowane przez portal86