portal86 02.01.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Na wstępie proszę się nie śmiać gdyż dopiero co zacząłem przygodę z paleniem w piecu więc być może robię z igły widły. Zacznę o d podstawowych danych: Dom Powierzchnia: 140 m2Parter: cegła z początku lat 80-tych (w obecnej chwili nie ogrzewana ponieważ remont robię od piętra)Piętro: półpustak - styro - półpustak (w obecnej chwili tylko to grzane czyli około 60 m2)Dodatkowo cały dom ocieplony od zewnątrz. PiecProducent - TERMEKO 20 kW SterownikProducent - KOM-STER model: Negros I teraz "parametry optymalne" na naklejce podajnikaCzas podawania: 14 - 19 sekund ( w zależności od temperatury zadanej i temp. zewnętrznej)Czas pomiędzy podawaniem: 90 sekundObroty dmuchawy: 40 - 50%Czas pomiędzy przedmuchami: 25 minutCzas przedmuchu: 5 sekundKrotność podawania: 1 Moje ustawienia:Temperatura zadana: 65 st CCzas podawania: 19 sekundCzas pomiędzy podawaniem: 130 sekundObroty dmuchawy: 50%Czas pomiędzy przedmuchami: 20 minCzas przedmuchu: 5 sekundKrotność podawania: 1Zawór mieszający ustawiony na 7 (skala 1- 10)Pompa obiegowa: 1 czyli minimalna wydajność Paliwo: Ekogroszek 23MJ EQUATION Tona tego ekogroszku poszła w miesiąc. Średnie zużycie na dobę wynosi około 32 kilo. Przy takich ustawieniach piec na podtrzymaniu trzyma około 12 minut, nagrzewa się w 20 minut. Z komina 0 dymu. Po uzyskaniu temperatury zadanej temperatura w kotle rośnie do max 68 st, podczas grzania temp. spada do 58,5 st C I teraz nie wiem co zrobić.... Czy tak powinno być czy jest jakaś tragedia? Trzymać się zaleceń producenta kotła czy ustawiać piec zupełnie inaczej? Przy zabawie zaworem mieszającym udało mi się uzyskać 40 minut na podtrzymaniu i 25 minut rozgrzewania, ale to tylko na 2 - 3 cykle. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez portal86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts