vanhris 02.01.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam, Chciałbym prosić o pomoc w wyborze sterowania ogrzewaniem podłogowym w mieszkaniu 65m2 6 stref. Chciałbym, żeby to było sterowanie bezprzewodowe bo dużo zabawy z chowaniem kabli, szukam najtańszej opcji. Po długim wyszukiwaniu w internecie najlepiej cenowo wychodzi taki zestaw: BEZPRZEWODOWY SOLTER T6RX 6x siłowniki Solter T1-NC 5x TERMOSTAT POKOJOWY SOLTER BEZPRZEWODOWY 1210 TXT6 1x TYGODNIOWY REGULATOR TEMPERATURY BEZPRZEWODOWY SOLTER 22026 TXT6 Proszę również o wyrażenie opinii o jakości tych produktów oraz czy ten zestaw jest kompletny. Dzięki Znalazłem jeszcze u chińczyków na alliexpress takie sterowniki oraz siłowniki czy one mogłyby zostać użyte bez listwy czyli bezpośrednie połączenie siłownika z regulatorem, oczywiście przewodowo. Są to produkty firmy beok. https://pl.aliexpress.com/store/product/TGT70-EP-Digital-Thermostat-Weekly-Programmable-16A-Floor-Heating-Thermostat-Room-Temperature-Controller-Thermometer/1679226_32777190896.html?spm=2114.12010608.0.0.0DMWMJ https://pl.aliexpress.com/store/product/230V-Underflooring-Heating-System-Thermal-Electric-Actuator/1679226_32296381628.html?spm=2114.12010608.0.0.zmwWds Dzięki Pozdrawiam VanHris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.01.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Ja trochę z innej beczki. Skoro decydujesz się na sterowanie bezprzewodowe to nie musisz tego robić od razu. Ja u siebie w domu 194m^2 (ścienne i podłogówka) pociągnąłem kable, ale ze sterowaniem się wstrzymałem chwilowo ze względów finansowych - mam jeszcze trochę pilniejszych wydatków. Mieszkam tak teraz trzecią zimę i wychodzi mi, że docelowo założę sterowanie tylko na ogrzewanie w 2 pokojach z południową ekspozycją (w zimowe, słoneczne dni robi się tam za gorąco w stosunku do reszty pomieszczeń) oraz w salonie gdzie mam kominek (jak zapalę to też robi się za ciepło i fajnie by było, żeby sterownik odcinał wtedy grzanie). Konkluzja - pomieszkaj trochę to zobaczysz, na których pętlach będziesz potrzebował sterowania - na 100% nie będą to wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knatom 03.01.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Ja bym do ogrzewania podłogowego nie dawał żadnych sterowników. Raz ustawić przepływy aby uzyskać wymaganą temperaturę w pomieszczeniach a później niech pogodówka (jeśli masz) steruje kotłem. Bezwładność podłogówki według mnie wyklucza sterowanie, ale jak chcesz to rób. Chyba, że nie grzejesz własnym kotłem tylko ciepłem z sieci to wtedy można myśleć o sterowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.01.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Przy ogrzewaniu podłogowym sterowanie strefowe ( włącz/wyłącz ) mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.01.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Przy ogrzewaniu podłogowym sterowanie strefowe ( włącz/wyłącz ) mija się z celem. Piszesz z własnego doswiadczenia czy powielasz opinie niezadowolonych uzytowników takiego sposobu regulacji?, co w przypadku gdy zródło ciepła nie posiada sterowania pogodowego, np kotły na paliwo stałe, bufory z grzałkami, kominki z płaszczem wodnym, jak sterowac? czy tylko jednopunktowo czy tez inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 03.01.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Przy ogrzewaniu podłogowym sterowanie strefowe ( włącz/wyłącz ) mija się z celem. Piszesz z własnego doswiadczenia czy powielasz opinie niezadowolonych uzytowników takiego sposobu regulacji?, co w przypadku gdy zródło ciepła nie posiada sterowania pogodowego, np kotły na paliwo stałe, bufory z grzałkami, kominki z płaszczem wodnym, jak sterowac? czy tylko jednopunktowo czy tez inaczej? Przy takich warunkach i powierzchni Gersik ma rację, asolt przypomnę: Witam, Chciałbym prosić o pomoc w wyborze sterowania ogrzewaniem podłogowym w mieszkaniu 65m2 6 stref. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Piszesz z własnego doswiadczenia czy powielasz opinie niezadowolonych uzytowników takiego sposobu regulacji?, co w przypadku gdy zródło ciepła nie posiada sterowania pogodowego, np kotły na paliwo stałe, bufory z grzałkami, kominki z płaszczem wodnym, jak sterowac? czy tylko jednopunktowo czy tez inaczej? A jaki problem zrobić sterowanie pogodowe ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanhris 03.01.2017 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Za mało szczegółów chyba podałem, ogrzewanie mam z sieci miejskiej, a na sterowanie chce się zdecydować ponieważ skrzynka z rozdzielaczem jest tak źle ustawiona, że ciężko będzie się do niej dostać, ponieważ będzie za szafką i częściowo pralką, oczywiście będę mógł to odsunąć ale trochę zachodu z tym będę miał. Ogólnie chciałbym jak najniższym kosztem sterować ogrzewaniem ale nie zaglądać do skrzynki codziennie a maksymalnie 1-2 w miesiącu. Czy istnieją jakieś inne rozwiązania, czy sterowanie pogodowe w moim przypadku ma sens a jeżeli tak to możecie polecić jakieś produkty?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Za mało szczegółów chyba podałem, ogrzewanie mam z sieci miejskiej, a na sterowanie chce się zdecydować ponieważ skrzynka z rozdzielaczem jest tak źle ustawiona, że ciężko będzie się do niej dostać, ponieważ będzie za szafką i częściowo pralką, oczywiście będę mógł to odsunąć ale trochę zachodu z tym będę miał. Ogólnie chciałbym jak najniższym kosztem sterować ogrzewaniem ale nie zaglądać do skrzynki codziennie a maksymalnie 1-2 w miesiącu. Czy istnieją jakieś inne rozwiązania, czy sterowanie pogodowe w moim przypadku ma sens a jeżeli tak to możecie polecić jakieś produkty? Dzięki Przepływy na pętlach regulujesz tylko na początku ( o ile trzeba będzie...) a potem to możesz zapomnieć o tej skrzynce ... A do sterowania pogodowego to np taki zestaw ... http://allegro.pl/zawor-3-d-1-afriso-arv384-silownik-tech-st-431n-i5091177314.html?reco_id=442fe558-d1c9-11e6-be41-028561b10925&ars_rule_id=201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanhris 03.01.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, w takim wypadku spróbuje na początku bez żadnych sterowników, jeżeli zda to egzamin to ekstra, mniej kosztów Jeżeli nie to w późniejszym czasie zakupie jakieś sterowanie. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, w takim wypadku spróbuje na początku bez żadnych sterowników, jeżeli zda to egzamin to ekstra, mniej kosztów Jeżeli nie to w późniejszym czasie zakupie jakieś sterowanie. Jeszcze raz dzięki. Nie tak szybko ... Zasilanie z sieci miejskiej ma za wysoką temperaturę aby bezpośrednio zasilać ogrzewanie podłogowe , dość szybko podłoga będzie za ciepła a w mieszkaniu zrobi się gorąco ... Potrzebujesz układu mieszającego tak aby temperatura w układzie była na odpowiednim poziomie ... Wystarczy zastosować to ustrojstwo które podlinkowałem wcześniej i masz full wypas ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.01.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Nie tak szybko ... Zasilanie z sieci miejskiej ma za wysoką temperaturę aby bezpośrednio zasilać ogrzewanie podłogowe , dość szybko podłoga będzie za ciepła a w mieszkaniu zrobi się gorąco ... Potrzebujesz układu mieszającego tak aby temperatura w układzie była na odpowiednim poziomie ... Wystarczy zastosować to ustrojstwo które podlinkowałem wcześniej i masz full wypas ... Układ mieszający raczej na pewno już ma. Chyba że instalację robił kompletny laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Układ mieszający raczej na pewno już ma. Chyba że instalację robił kompletny laik Tak naprawdę to nie wiemy co ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Się podłączę. W starym domu mam piętro 60m2, grzejniki w pokojach i drabinka i podlogowka w korytarzu, kuchni, lazience i wc. W jednym z pokojów jest zimno, ale termostat nie włączy kotła kondensacyjnego, bo gdzie indziej jest dobrze. Jest jeden rozdzielacz i jedna temperatura zasilania, oraz wyłącznie pompka w kotle. Jak tanio dorobić drugą strefę dla tego pokoju? Drugi termostat i co? Czyżby serwo na pozostałych obwodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Się podłączę. W starym domu mam piętro 60m2, grzejniki w pokojach i drabinka i podlogowka w korytarzu, kuchni, lazience i wc. W jednym z pokojów jest zimno, ale termostat nie włączy kotła kondensacyjnego, bo gdzie indziej jest dobrze. Jest jeden rozdzielacz i jedna temperatura zasilania, oraz wyłącznie pompka w kotle. Jak tanio dorobić drugą strefę dla tego pokoju? Drugi termostat i co? Czyżby serwo na pozostałych obwodach? A termostaty ( głowice ...) Na grzejnikach są ...? Jak są to wyp ... ten sterownik a temperaturę ustaw głowicami na grzejnikach, na powrotach pętli podłogówki daj zawory RTL i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Zaworów żadnych nie ma, tylko takie na imbusa na powrotach, ale bez tego szkiełka z podziałką. You know... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Zaworów żadnych nie ma, tylko takie na imbusa na powrotach, ale bez tego szkiełka z podziałką. You know... To cierp ciało ... A grzejniki jakie ...? Trzeba by dać głowice na grzejnikach i zworkę zamiast sterownika, ustawisz kocioł sztywno na jakąś temperaturę a głowice na grzejnikach zrobią resztę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Można spróbować jeszcze przenieść ten sterownik do tego zinmego pokoju a resztę cieplejszych pomieszczeń przydławić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ten drugi pomysł chyba lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ten drugi pomysł chyba lepszy. A na pewno tańszy ... Myślę że powinien znacznie poprawić sytuację ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts