Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym

vanhris

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze sterowania ogrzewaniem podłogowym w mieszkaniu 65m2 6 stref. Chciałbym, żeby to było sterowanie bezprzewodowe bo dużo zabawy z chowaniem kabli, szukam najtańszej opcji. Po długim wyszukiwaniu w internecie najlepiej cenowo wychodzi taki zestaw:

BEZPRZEWODOWY SOLTER T6RX

6x siłowniki Solter T1-NC

5x TERMOSTAT POKOJOWY SOLTER BEZPRZEWODOWY 1210 TXT6

1x TYGODNIOWY REGULATOR TEMPERATURY BEZPRZEWODOWY SOLTER 22026 TXT6

Proszę również o wyrażenie opinii o jakości tych produktów oraz czy ten zestaw jest kompletny. Dzięki

Znalazłem jeszcze u chińczyków na alliexpress takie sterowniki oraz siłowniki czy one mogłyby zostać użyte bez listwy czyli bezpośrednie połączenie siłownika z regulatorem, oczywiście przewodowo.

Są to produkty firmy beok.

https://pl.aliexpress.com/store/product/TGT70-EP-Digital-Thermostat-Weekly-Programmable-16A-Floor-Heating-Thermostat-Room-Temperature-Controller-Thermometer/1679226_32777190896.html?spm=2114.12010608.0.0.0DMWMJ

https://pl.aliexpress.com/store/product/230V-Underflooring-Heating-System-Thermal-Electric-Actuator/1679226_32296381628.html?spm=2114.12010608.0.0.zmwWds

Dzięki :)

Pozdrawiam VanHris

Ja trochę z innej beczki. Skoro decydujesz się na sterowanie bezprzewodowe to nie musisz tego robić od razu.

Ja u siebie w domu 194m^2 (ścienne i podłogówka) pociągnąłem kable, ale ze sterowaniem się wstrzymałem chwilowo ze względów finansowych - mam jeszcze trochę pilniejszych wydatków. Mieszkam tak teraz trzecią zimę i wychodzi mi, że docelowo założę sterowanie tylko na ogrzewanie w 2 pokojach z południową ekspozycją (w zimowe, słoneczne dni robi się tam za gorąco w stosunku do reszty pomieszczeń) oraz w salonie gdzie mam kominek (jak zapalę to też robi się za ciepło i fajnie by było, żeby sterownik odcinał wtedy grzanie).

Konkluzja - pomieszkaj trochę to zobaczysz, na których pętlach będziesz potrzebował sterowania - na 100% nie będą to wszystkie.

Ja bym do ogrzewania podłogowego nie dawał żadnych sterowników. Raz ustawić przepływy aby uzyskać wymaganą temperaturę w pomieszczeniach a później niech pogodówka (jeśli masz) steruje kotłem. Bezwładność podłogówki według mnie wyklucza sterowanie, ale jak chcesz to rób.

Chyba, że nie grzejesz własnym kotłem tylko ciepłem z sieci to wtedy można myśleć o sterowaniu.

Przy ogrzewaniu podłogowym sterowanie strefowe ( włącz/wyłącz ) mija się z celem.

Piszesz z własnego doswiadczenia czy powielasz opinie niezadowolonych uzytowników takiego sposobu regulacji?, co w przypadku gdy zródło ciepła nie posiada sterowania pogodowego, np kotły na paliwo stałe, bufory z grzałkami, kominki z płaszczem wodnym, jak sterowac? czy tylko jednopunktowo czy tez inaczej?

Przy ogrzewaniu podłogowym sterowanie strefowe ( włącz/wyłącz ) mija się z celem.

Piszesz z własnego doswiadczenia czy powielasz opinie niezadowolonych uzytowników takiego sposobu regulacji?, co w przypadku gdy zródło ciepła nie posiada sterowania pogodowego, np kotły na paliwo stałe, bufory z grzałkami, kominki z płaszczem wodnym, jak sterowac? czy tylko jednopunktowo czy tez inaczej?

Przy takich warunkach i powierzchni Gersik ma rację, asolt przypomnę:

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze sterowania ogrzewaniem podłogowym w mieszkaniu 65m2 6 stref.

Edytowane przez Wykona

A jaki problem zrobić sterowanie pogodowe ...?

Za mało szczegółów chyba podałem, ogrzewanie mam z sieci miejskiej, a na sterowanie chce się zdecydować ponieważ skrzynka z rozdzielaczem jest tak źle ustawiona, że ciężko będzie się do niej dostać, ponieważ będzie za szafką i częściowo pralką, oczywiście będę mógł to odsunąć ale trochę zachodu z tym będę miał. Ogólnie chciałbym jak najniższym kosztem sterować ogrzewaniem ale nie zaglądać do skrzynki codziennie a maksymalnie 1-2 w miesiącu. Czy istnieją jakieś inne rozwiązania, czy sterowanie pogodowe w moim przypadku ma sens a jeżeli tak to możecie polecić jakieś produkty?

Dzięki

Za mało szczegółów chyba podałem, ogrzewanie mam z sieci miejskiej, a na sterowanie chce się zdecydować ponieważ skrzynka z rozdzielaczem jest tak źle ustawiona, że ciężko będzie się do niej dostać, ponieważ będzie za szafką i częściowo pralką, oczywiście będę mógł to odsunąć ale trochę zachodu z tym będę miał. Ogólnie chciałbym jak najniższym kosztem sterować ogrzewaniem ale nie zaglądać do skrzynki codziennie a maksymalnie 1-2 w miesiącu. Czy istnieją jakieś inne rozwiązania, czy sterowanie pogodowe w moim przypadku ma sens a jeżeli tak to możecie polecić jakieś produkty?

Dzięki

Przepływy na pętlach regulujesz tylko na początku ( o ile trzeba będzie...) a potem to możesz zapomnieć o tej skrzynce ...

A do sterowania pogodowego to np taki zestaw ...

http://allegro.pl/zawor-3-d-1-afriso-arv384-silownik-tech-st-431n-i5091177314.html?reco_id=442fe558-d1c9-11e6-be41-028561b10925&ars_rule_id=201

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, w takim wypadku spróbuje na początku bez żadnych sterowników, jeżeli zda to egzamin to ekstra, mniej kosztów :) Jeżeli nie to w późniejszym czasie zakupie jakieś sterowanie. Jeszcze raz dzięki.

Nie tak szybko ...:)

Zasilanie z sieci miejskiej ma za wysoką temperaturę aby bezpośrednio zasilać ogrzewanie podłogowe , dość szybko podłoga będzie za ciepła a w mieszkaniu zrobi się gorąco ...

Potrzebujesz układu mieszającego tak aby temperatura w układzie była na odpowiednim poziomie ...

Wystarczy zastosować to ustrojstwo które podlinkowałem wcześniej i masz full wypas ...:)

Nie tak szybko ...:)

Zasilanie z sieci miejskiej ma za wysoką temperaturę aby bezpośrednio zasilać ogrzewanie podłogowe , dość szybko podłoga będzie za ciepła a w mieszkaniu zrobi się gorąco ...

Potrzebujesz układu mieszającego tak aby temperatura w układzie była na odpowiednim poziomie ...

Wystarczy zastosować to ustrojstwo które podlinkowałem wcześniej i masz full wypas ...:)

Układ mieszający raczej na pewno już ma. Chyba że instalację robił kompletny laik

Się podłączę. W starym domu mam piętro 60m2, grzejniki w pokojach i drabinka i podlogowka w korytarzu, kuchni, lazience i wc. W jednym z pokojów jest zimno, ale termostat nie włączy kotła kondensacyjnego, bo gdzie indziej jest dobrze. Jest jeden rozdzielacz i jedna temperatura zasilania, oraz wyłącznie pompka w kotle.

Jak tanio dorobić drugą strefę dla tego pokoju? Drugi termostat i co? Czyżby serwo na pozostałych obwodach?

Się podłączę. W starym domu mam piętro 60m2, grzejniki w pokojach i drabinka i podlogowka w korytarzu, kuchni, lazience i wc. W jednym z pokojów jest zimno, ale termostat nie włączy kotła kondensacyjnego, bo gdzie indziej jest dobrze. Jest jeden rozdzielacz i jedna temperatura zasilania, oraz wyłącznie pompka w kotle.

Jak tanio dorobić drugą strefę dla tego pokoju? Drugi termostat i co? Czyżby serwo na pozostałych obwodach?

A termostaty ( głowice ...) Na grzejnikach są ...?

Jak są to wyp ...:cool: ten sterownik a temperaturę ustaw głowicami na grzejnikach, na powrotach pętli podłogówki daj zawory RTL i tyle ...

Zaworów żadnych nie ma, tylko takie na imbusa na powrotach, ale bez tego szkiełka z podziałką. You know...

To cierp ciało ...

A grzejniki jakie ...?

Trzeba by dać głowice na grzejnikach i zworkę zamiast sterownika, ustawisz kocioł sztywno na jakąś temperaturę a głowice na grzejnikach zrobią resztę...