kaszpir007 02.01.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Może pytanie trochę przewrotne , ale już piszę o co chodzi ... W nowo budowanym domu (ściany z silikatu 18cm) będzie dużo okien "tarasowych" czyli takich idących od samej podłogi do prawie samego sufitu. Dom jest na płycie fundamentowej ale dodatkowo będzie jeszcze 10cm styropianu na płycie i na to wylewka (wiec sądzę że około 18cm). Okna na początku myślałem aby podmurować , ale z tego co przeczytałem nie jest to najlepszy pomysł i że lepiej użyć metalowych podpór montażowych i dziurę pod oknem uszczelnić styropianem i pianką ... W takim przypadku sens chyba stosowania ciepłego parapetu mija się z celem ?Ale czy wtedy można zastopsowac ciepły montaż (taśmę rozprężną ?) Czy takie metalowe podpory to najlepszy sposób montażu czy może lepiej zastosowac "przedłużenia" okien , ale chyba przedłużenia jakby nie patrzeć nigdy nie będą miały takiej izolacyjności termicznej jak styropian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.01.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jesli wyczytales ze podmurowanie to nie najlepszy pomysl to zapewne wyczytales tu w wielu watkach co dac pod okna do samej podlogi.18 cm w tym 10 cm styroCzyli w wylewce bedziesz mial 8 cm poszerzenia o Uf rownym Uf w oknieTo od wewnatrzOd zewnatrz bedziesz mogl to poszerzenie ocieplic jeszcze wyzej niz 10 cmPodpory Heico maja sporo wad wzgledem poszerzen - moim zdaniem Ŕealnie zysk cieplny o jaki walczysz jest pomijalnyTasm rozpreznych w tym wypadku nie zastosujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2017 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Niestety tak mocno tematu nie drążyłem .... Myślałem aby podmurowac cegłami ale wyczytałem że lepiej dać popdory metalowe (znalazłem jakieś niedrogie oknobest) Jeśli u mnie na płyciie będzie jeszcze 10cm styropianu i na to wylewka (zapewne 8cm) to znaczy jak wysokie muszę zastować podpory ? Bo rozumiem że podpory muszą być niższe niz (styropian i wylewka czyli mniej niż 18cm) ale wylewka "zalała" trochę obramowania okna ? Czyli tak z 16cm ??? Z tego co wyczytałem to te podpory są lepszym wyborem niż poszerzenia i tańszym ... Tyle że jak chyba zastosowałbym podpory i tą duża szparę uzupełnił styropianem i pianą to wtedy chyba odpada już ciepły montaż na taśmy i ciepłe parapety ? Nie jestem zbyttnio w temacie i nie wiem czy montażyści okien mogą mi tak zamonntowac okna (na podporach) czy raczej chcą montować na poszerzeniach i każą też podmurować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.01.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Mylisz pojecia ale co tamPodpora musi podpierac oknl czyli 18 cm.Cieply parapet to cieply parapet a nie podparcie na 18 cmW jednym tylko masz racje - tansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.01.2017 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Podpór używam rezerwowo - jak nie jest przygotowane to co ustalone. Są lepsze (w sensie że bardziej praktyczne niż cegła na której pozostaje postawić okno). Po pierwsze: dość chwiejne przy wyższym wykręceniu z tulei. Po drugie - może styropian jest cieplejszy niż profil okienny, ale musisz jakoś połączyć okno ze styropianem. Nawet jak się to uda dobrze zrobić pianką, to jednak trwałość tego połączenia będzie słabsza, niż systemowo złączone i uszczelnione poszerzenia podokienne. Chętnie przecztam opinie mówiące że podpory są lepsze i mam nadzieję z nimi podyskutować. Dasz linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.01.2017 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam Najlepsze rozwiązanie - kształtki Klinarytu ewentualnie XPS - zależy jakie masz duże i ciężkie konstrukcje - uzyskujesz podparcie na całej szerokości i bardzo dobra termikę oraz pewne rozdzielenie wylewki wew i zew. Bardzo dobre rozwiązanie - poszerzenia - uzyskujesz podparcie na całej szerokości i trochę gorszą termikę oraz pewne rozdzielenie wylewki wew i zew. Kiepskie rozwiązanie - podpory - podparcie wątpliwe przy takiej wysokości, uzupełnianie styropianem i pianą wymaga dokładności na 100% najgorsze z rozwiązań tu prezentowanych, ale oczywiście najtańsze, no taniej można jeszcze cegły podłożyć Co do tego, że ktoś mówi, że podpora jest lepsza od poszerzenia - to bzdura. Dołami musisz jeszcze zadbać o izolację przeciwwodną - najlepiej membrana EPDM. Patrząc na parametry Twojego domu dawaj poszerzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.01.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Michał,Nie jestem zwolennikiem podkładów typu XPS pod balkony, bo nie do końca wiem, jak je zamontować?Na mój chłopski rozum - kształtka ma ok 10-12cm i jak się domyślam, można zamówić wymiary specjalne, bo łączenie kilku elementów raczej słabo wpływa na sztywność. Ale co od podłogi - nawet jak podmurujemy jak trzeba, to kształtki montujemy na klej/.zaprawę jak ciepłe parapety, czy dozwolone są podkładki jak przy zwykłych twarych elementach tworzywowych?Jak znam życie, to większość debiutantów stosuje podkładki. Tylko czy one nie wbiją się w xps pod wpływem ciężaru balkonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.01.2017 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Okna a raczej otwory pod okna będą 90x230 , 100x230 , 225x230 jak i 330x230 + 1 fix 100x200. Okna będą z PCV system Veka Soltline 82MD (Petecki).Największe okna będą dzielone na 3 części (tak zasugerował sprzedawca).Waga najcięższego okna - 272kgOkna są typowe , częściowo fix , jedna częśc otwierana. Pozostałe okna od 80kg do niecałych 200kg Na razie dom się buduje wiec jeszcze są możlioowści różnych korekt. Kiedyś pamiętam ze się podmurowywało , ale buduję na silikacie i nie jest to zbyt ciepły materiał.Gdzieś wyczytałem że dużo stabilniejsze i dużo cieplejsze i bez mostów jest użycie podpór.Te które znalazłem są bardzo wytrzymałe i takie obciążenia sądzę że to dla nich żadne obciążenie. Dlatego myślałem że zamiast kupować cegieł , co dla mnie też jest pewnym problemem bo mur ma 18cm zastosować takie podpory metalowe , pod spód dać styropian EPS100 lub 200 i dokładnie opiankować.I będzie ciepło i stabilnie ... Jednak jestem laikiem w tym temacie. Okna miałem wycenę na montaż na taśmy rozprężne + ciepłe parapety , tyle że przecież za duża będzie u mnie dziura montażowa i trzeba będzie jakoś tą dziurę ograniczyć ... Poszerzenie okna systemowe nawet najlepsze nie będzie miało takich dobrych właściwości izolacyjnych jak styropian ? To jeśli takie podpory metalowe to nie dobry pomysł to jak sobie poradzić z takimi wnękami , tak aby było jak najcieplej i aby nie było zbyt kosztowne i oczywiście było stabilne i trwałe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.01.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam Michał, Nie jestem zwolennikiem podkładów typu XPS pod balkony, bo nie do końca wiem, jak je zamontować? Na mój chłopski rozum - kształtka ma ok 10-12cm i jak się domyślam, można zamówić wymiary specjalne, bo łączenie kilku elementów raczej słabo wpływa na sztywność. Ale co od podłogi - nawet jak podmurujemy jak trzeba, to kształtki montujemy na klej/.zaprawę jak ciepłe parapety, czy dozwolone są podkładki jak przy zwykłych twarych elementach tworzywowych? Jak znam życie, to większość debiutantów stosuje podkładki. Tylko czy one nie wbiją się w xps pod wpływem ciężaru balkonu? finlandia - lepiej poznać JAK i stosować Wg mojej oceny - XPS pod balkony zwykłe do wysokości 120 mm zupełnie spokojnie się sprawdzają jeżeli jest większa wysokość Klinaryt, do wszelkich suwanek również. Dobre podkłady pod balkony/tarasy mają dołem zamontowaną listwę z pcv, w którą wpina się kotwę aby ustabilizować podkład. Stosowanie podkładek - na moje nie wchodzi w grę, podobnie jak z "ciepłym parapetem" otwór musi być wypoziomowany przed montażem podkładów. Podkłady z Klinarytu można od spodu dokręcić do ramy - trzymanie bardzo dobre. O szczegóły najlepiej pytać u źródeł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.01.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czyli montaż z podmurowaniem i wcześniejszym wypoziomowaniem otworu/ przyklejeniem podkładu na zaprawę.. ?Tak to zrozumiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.01.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Heico przeniesie ciężar w pionie ale nie ustabilizuje jego ruchu w poziomie. A pozniej masz wylewki i o problem nie trudno z wypachnieciem doku okna w banan. Poza tym wylewka jest dylatowana od okna....reasumujac do prawidlowego zamontowania sie nie nadaje.Ciepły montaz w tym miejscu jest mozliwy - folie badz EPDMStabilne....trwale.....tanie.....tak sie nie da kolego.Zrozumcie wreszcieWywalacie sporo kasy na okna a chcecie przyoszczwdzic na jego prawidlowym zamontowaniu.To jalbys kupil Bentleja i jezdzil zima na łysych letnich oponach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.01.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam Czyli montaż z podmurowaniem i wcześniejszym wypoziomowaniem otworu/ przyklejeniem podkładu na zaprawę.. ?Tak to zrozumiałem.. Podeślę Ci link do materiałów gdzie masz wszystko ładnie opisane i pokazane, tutaj nie wstawiam aby mnie nie oskarżano o reklamę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 03.01.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Dla potomnych do przemyślenia. Co prawda to mój drugi dom ale nie ustrzegłem się błędów przy wykonaniu / montażu dużych i wysokich przeszkleń. Chciałem mieć dolną część framugi okna przy podłodze tzn. na jednym poziomie. Podmurowałem okna ceramiką, okna wysunięte 2 cm w warstwę ocieplenia, "ciepły montaż" taśmy etc.. Warstwę izolacji pomiędzy ceramiką, a płytkami salonu stanowi 2 cm XPS (załącznik poniżej) był oto jedyne rozwiązanie, które jak się teraz okazuje jest mostkiem. Zimno jest podciągane z wylewki i fundamentów. Obecnie nie uległbym montażystą okien, że okna muszą być "podmurowane". ps. Lub zamiast ceramiki dałbym beton komórkowy. Ta uwag tycz się również pierwszej warstwy pustaków na całym obwodzie domu. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam UP dlatego właśnie nie przepadam za ceramiką komorową, powietrze sobie w tych kanałach hula jak chce Dlatego właśnie niejednokrotnie podkreślamy aby KONIECZNIE zamykać te otwory w ościeżach okiennych - siatka i wylewka - jak się okazuje nie tylko tam Pozdrawiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.01.2017 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Rozmawiałem dziś z wykonawcą i też powiedział że okna robi się na poszerzeniach. To samo powiedział mi sprzedawca i firma która okna mi sprzeda i zamontuje. Dostałem też wycenę i te poszerzenia tanie nie są , ale najważniejsze aby było dobrze wykonane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.01.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 I to jest jedyne słuszne podejście oby inni wyciągali podobne wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.01.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Dla potomnych do przemyślenia. Co prawda to mój drugi dom ale nie ustrzegłem się błędów przy wykonaniu / montażu dużych i wysokich przeszkleń. Chciałem mieć dolną część framugi okna przy podłodze tzn. na jednym poziomie. Podmurowałem okna ceramiką, okna wysunięte 2 cm w warstwę ocieplenia, "ciepły montaż" taśmy etc.. Warstwę izolacji pomiędzy ceramiką, a płytkami salonu stanowi 2 cm XPS (załącznik poniżej) był oto jedyne rozwiązanie, które jak się teraz okazuje jest mostkiem. Zimno jest podciągane z wylewki i fundamentów. Obecnie nie uległbym montażystą okien, że okna muszą być "podmurowane". [ATTACH=CONFIG]377460[/ATTACH] ps. Lub zamiast ceramiki dałbym beton komórkowy. Ta uwag tycz się również pierwszej warstwy pustaków na całym obwodzie domu. O to własnie chodzi. Swoje okna (HST i balkonowe w łazience:)) posadowiłem na fundamencie czyli poziomie chudziaka na odpowiedniej wysokości poszerzeniach systemowych. Wysokość poszerzenia uwzględnia ocieplenie, jastrych i podłogę. Do pierwszej szychty bloczka BK dochodzi ocieplenie, jastrych i podłoga, aby zminimalizować mostek termiczny do fundamentu. Wymóg zastosowania poszerzeń wyszedł ode mnie, a firma okienna i jej montażyści nie wspomnieli słowem żeby wykonać montaż inaczej. Dodam że zastosowałem również poszerzenia okien górą 10 cm w celu ograniczenia mostka do nadproża. Pozdrawiam Cezary PS Dodam jeszcze że otwory okienne pod HST i drzwi balkonowe zostały wypoziomowane, t/z w ich miejscach zamiast bloczków betonowych jest wylana zbrojona czterema prętami ława. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez cezary.pl PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 04.01.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dokładnie tak jak opisane wcześniej - najlepiej stawiać takie konstrukcje na poszerzeniach. Rozwiązuje to też problem ciepłego montażu. Przy zastosowaniu podkładów z XPS czy też ciepłych parapetów będzie wręcz niemożliwe zastosowanie taśm w miejscu gdzie jest ciepły parapet/XPS. W wypadku poszerzeń o wiele łatwiej jest wykonać niezbędny kołnierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.01.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Oj kolego co ty opowiadasz ciepły parapet czy podparcia z XPS dedykowane do konkretnego systemu okien już założenia powodują że połączenie okna z murem jest szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 04.01.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 O matko chyba znów niejasno się wyraziłem. Jak najbardziej przy parapecie będzie szczelnie, ale może być problem po bokach, żeby spasować kołnierz z ciepłym parapetem. http://paxo.pl/img/artykuly/3/311.jpg Jak dla mnie takie rozwiązanie będzie nieszczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts