Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepłe parapety , ciepły montaż czy ma sens ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na tym zdjęciu nie widać, by montaż był skończony, więc zakładam, że to tylko jakiś etap.

Lewy bok ma za krótko uciętą folię (być może dokleją kawałek) no i dziura między parapetem a ścianą nie jest wypełniona niczym (i raczej wg wszelakich instrukcji nie chodzi o piankę). To da się zrobić dużo lepiej, a nawet całkiem dobrze, tyle że 10 minut poświęciłem na szukanie odpowiedniego zdjęcia i nie znalazłem... :( Macie? to dajcie i gwarantuję że nikt tego nie odbierze za reklamę nawet jeśli zalinkujecie do własnej strony.

@nikt ważny - To są ręce - które opadają. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałem.

@finlandia - też szukałem, ale nic sensownego nie mogę znaleźć. Zaczynam podejrzewać, że żaden montażysta w Polsce nie wie jak to zrobić.

Nawet serwis ladnydom.pl podaje nieprawidłowe rozwiązanie

http://bi.gazeta.pl/im/7/11628/z11628507Q,Ksztaltka-parapetowa-ze-styropianu.jpg

Tutaj też taśma ciut za krótka, kotwa nie jest zakryta taśmą i pewnie jakbym bardziej się przyjrzał to znalazłbym inne błędy.

Wniosek: chociażby na tej podstawie bałbym się zlecić to jakiejkolwiek firmie, bo nie byłbym pewny czy to dobrze wykonają.

Edytowane przez Jan Kalita

Kolego.

Szukanie trudności w montażu szczelnym tam gdzie ich nie ma - to właśnie ręce odpadają i na dodatek podpieranie się zdjęciem które albo pokazuje nie dokończony montaż albo drogę do popełnienia błędu w montażu

Stosowanie ciepłych parapetów, ciepłych podpór pod okna tarasowe nie wprowadza kłopotów przy montażu tylko ekipa to czyniąca musi wiedzieć na czym szczelny montaż polega i działać odpowiednio do sytuacji stosując odpowiednie materiały

Od wielu lat na tym forum promujję poszerzenia pod okna tarasowe gdyż uważam że są najlepszym rozwiązaniem

Ale też trzeba iść z duchem czasu - pojawiły się nowe rozwiązania o których pisał MM i są to także dobre sposoby podparcia

Dyskredytuję HEICO bo ma więcej wad niż zalet a im większa przestrzeń do podparcia tym więcej problemów to rozwiązanie wprowadza. Jest niestabilne i tyle

Montaż ma być wykonany dobrze i szczelnie i tyle w temacie :)

Wątpliwa? nie czepiałbym się tego, folia na dole jest prawidłowo (tylko znowu - nie chwalę ani nie ganię - bo nie widać szczegółów, np. jaka to folia). Wygląda na robotę standardową. Ani wzorcową, ani złą.

Po prostu oceniając na podstawie tego typu zdjęć można wyrządzić komuś niesłuszną krzywdę. Łatwo pomówić, a jeśli po poznaniu szczegółów się okaże że jest jednak ok to już się nagonki nie odkręci. To m.in. powód, dla którego stali bywalcy forum nie krytykują tak w czambuł wszystkiego, co widzą oczy.

Na tym zdjęciu nie widać, by montaż był skończony, więc zakładam, że to tylko jakiś etap.

Według montaż widoczny na zdjęciu został źle rozpoczęty, więc i źle się skończy. Teraz można tylko zastanawiać się, jak to ratować przed kompletną klapą. Łatwo nie będzie:-(. Jedno z możliwych rozwiązań problemu pokazujemy w serii zdjęć pod koniec artykułu http://oknotest.pl/montaz-okien/multiko-wymiana-okien-w-scianie-warstwowej-3w

Edytowane przez T12345T

Watpliwa, bo zobacz, tam kotwy stercza, cos kojarze ze nie byly sztywno (uginaly sie) i te tasmy jakos nie przylegaly specjalnie, choc teraz nie moge tego juz sprawdzic i zrobic zdjecia. Strop nierowny, nie wiem czy byl odkurzany/gruntowany. Sciany gruntowalem, stropu nie kojarze.

To co wrzucil T123...

U mnie goly klej zostal pod parapetem. Nie byl smarowany zadnym uszczelniaczem

podparapet.jpg

A jeszcze, szczelnosc na dole

[ATTACH=CONFIG]377582[/ATTACH]

raczej watpliwa?

Na takim zdjeciu niestety trudno ocenic

Jesli filia przylega do poszerzenia

Jesli folia przylega do podloza

Jesli sa tam kotwy i sa zakryte folia

Jesli w polaczeniu dolu i pionow folia jest dobrze przyklejona i dla pewnosci dodatkowo zabezpieczone polaczenie klejem

To jest dobrze bo tak powinno byc to zrobione

W idealnym układzie raczej powinny wystawać, ale być przykryte dociętymi fragmentami folii. Tylko zaczynamy drążyć temat ideału, który na pewno nie powinien kosztować średniej rynkowej stawki, a znacznie wyżej, bo jego osiągnięcie wymaga znacznie większego nakładu pracy.

To ja znam więcej:-).

Oczywiście mówimy o takich, które same bez nadzoru sprzedawcy/producenta za pierwszym podejściem wykonają prawidłowo montaż. Jeżeli znasz takowe - to szczerze winszuję. A robią w Polsce? Bo zapomniałem, że dużo wykonawców wyemigrowało i chodziło mi o tych co robią na rynku rodzimym.