Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepłe parapety , ciepły montaż czy ma sens ?

Recommended Posts

powinny wystawać za taśmę i być oklejone taśmą

tak, zle tam napisalem, ale to mialem na mysli.

Tylko zaczynamy drążyć temat ideału, który na pewno nie powinien kosztować średniej rynkowej stawki, a znacznie wyżej, bo jego osiągnięcie wymaga znacznie większego nakładu pracy.

czyli to co pisal autor watku ze byc moze to nie ma sensu ma jednak sens? Skoro tasmy sa bo sa, a nie spelniaja swojego zadania to po co je dawac? i jeszcze placic za to dodatkowe pieniadze?

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja ponownie polecam przy ciepłych montażach taśmy klejone na klej wyciskany z tubki. Przy "ciepłych parapetach" łatwo wtedy wykończyć połączenie tasmy z takim podkładem. Jeżeli braknie taśmy na długość to wystarczy dać trochę więcej kleju i temat z głowy.

[ATTACH=CONFIG]377644[/ATTACH]

Można i tak :D

NAJWAŻNIEJSZE aby było szczelnie po całym obwodzie, a sposobów radzenia sobie z tematem jest sporo.

Pozdrawiam

Jeśli parapety są indywidualnie dopasowane do każdego okna, to nie ma opcji, żeby nie było szczelnie. Ja zamawiałem termoparapety przez firmę [spam], która bezpośrednio wysyła zamówienie do producenta, a stamtąd już od razu parapety trafiają do klienta, czyli do mnie. Ekipa, która montowała mi okna nie miała najmniejszego problemu ze spasowaniem parapetu i jego montażem. Jestem zadowolony, bo dopiero teraz przy zimie widać, że szczelność jest zachowana i nie ma najmniejszych ubytków ciepła w miejscu łączenia parapetu z ramą okienną. Edytowane przez Elfir
polecenie niewiarygodne z powodu krótkiego stażu użytkownika

Jeśli parapety są indywidualnie dopasowane do każdego okna, to nie ma opcji, żeby nie było szczelnie. Ja zamawiałem termoparapety przez firmę [spam], która bezpośrednio wysyła zamówienie do producenta, a stamtąd już od razu parapety trafiają do klienta, czyli do mnie. Ekipa, która montowała mi okna nie miała najmniejszego problemu ze spasowaniem parapetu i jego montażem. Jestem zadowolony, bo dopiero teraz przy zimie widać, że szczelność jest zachowana i nie ma najmniejszych ubytków ciepła w miejscu łączenia parapetu z ramą okienną.

Szkoda że nie zdązyłem zobaczyć jaką to firmę reklamowałeś - oj mieliby u mnie minus na długie lata...

Pomijając spam:

- droga którą proponujesz jest CHORA! Nie Inwestor powinien zamawiać parapety u ich wytwórcy, a producent okien. On będzie wiedział, co jest dla jego produktu odpowiednie i przyjmie na siebie odpowiedzialność.

- dobra ekipa nie ma problemów, chyba że kupisz niesprawdzony chłam

- ciekaw jestem jak widzisz ten brak ubytków ciepła?

jednym słowem: słaby marketing :(

• 2 weeks później...

Cześć,

Mam pytanie - czy mieliście/słyszeliście kiedykolwiek problemy z nośnością ciepłego parapetu wykonanego z XPS-u/Styroduru/itp.?

W jednej z odwiedzonych przeze mnie firm powiedziano mi, że pod szerokie okna (w moim przypadku 180-200x150cm) są za ciężkie na parapet z xps-a i mi tego nie założą bo podkład z xps-a się ugnie i mogą to zrobić tylko na moją odpowiedzialność (czyli w zasadzie bez gwarancji). Generalnie jako jedyni polecają i chętnie wykonają montaż na taśmach rozprężnych (tak sobie wymarzyłem:D) i zrobili na mnie raczej dobre wrażenie...

Faktycznie jest się czegoś bać? Do tej pory myślałem że xps spokojnie sobie poradzi...

pozdrawiam

Hej, dzięki serdeczne, faktycznie znalazłem info że wytrzymują 160kg/mb. Średnie naciski wychodzą z zapasem ale czy przy brzegach i pod słupkiem nie ma większych obciążeń? Skąd bierzecie parapety? Są jakieś różnice między "firmowymi" a tańszymi z allegro? Sorki jeśli za bardzo drążę ale buduję domek przynajmniej dla przyjaciela;)

Przy okazji - co dać pod HS-a? Ja myślałem o poszerzeniach (mam wątpliwości czy 35cm to nie za dużo), we wcześniej wspomnianym salonie proponują wylać "murek" o szerokości 16cm, dokładnie wypoziomowany i boki ocieplić po 4cm xps-a, a w weekend wyguglałem bloki podprogowe z klinarytu (to chyba nazwa producenta).

pozdrawiam

35 cm podparcia to dużo. Warto podmurować na szerokość HSa i wysokość tak by jednak dać co najmniej jedno poszerzenie o wysokości co najmniej 5 cm (najlepiej by poszerzenie miało więcej niż grubość planowanej wylewki i wykończenia)

Klinaryt jest OK

Chyba nieprecyzyjnie napisałem. 35cm to będzie w sumie wysokość wszystkich warstw podłogi - w planie jest 25cm styro, 7-8cm wylewki i mozaika (parkiet przemysłowy) 10-12mm. Od tego trzeba odjąć wysokość ramy HS-a. Zakładając że rama ma 10cm wystarczy poszerzenie 5cm? Wtedy by zachodziło na styro w podłodze tylko 5cm:confused: