wwa997 03.01.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam,Troszkę czas mnie ciśnie, chciałbym zrobić tynki jak najwcześniej. Z tego co pamiętam to w ostatnich latach po styczniowych mrozach zima była już raczej łagodna i zrodził się w mej głowie pomysł wcześniejszego tynkowania. Dom w stanie surowym zamkniętym, nieocieplony. Chciałem wrzucić na strop styropian, postawić kozę, ze 2-3 grzejniki olejowe. Tynki gipsowe diamand albo zeta. Myślicie, że dałbym radę ogrzać dom o te kilka stopni by zacząć tynkowanie?W tej chwili jest w środku +1, czasem +2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 03.01.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Ja skończyłem tynkować 30.12.2016 r.Temperatur a w domu była 1-3 stopnie a jak tynkarze zapalili Swoje nagrzewnice to zrobiło się 6-8 stopni.Spokojnie można tynkować zwłaszcza tynki gipsowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 03.01.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 u nas akcja tynki zaczęła się na początku grudnia, gdy już były nocne przymrozki, a skończyła ponad 2 tygodnie temu. Dom SSZ z silki, nieocieplony, z nieszczelnymi-tymczasowymi drzwiami, brama garażową zbitą z desek i ocieploną styropianem (w piwnicy), nie tynkowaliśmy poddasza (chociaż ocieplone nakrokwiowo płytami PIR, murłaty ocieplone styropianem), tynki C-W maszynowe. Było już kilka nocy po -15, na ten weekend zapowiadają u nas -20 z okładem. Grzejemy kozą, nagrzewnicą olejową, nagrzewnicą elektryczną i grzejnikiem olejowym (z tym, że nagrzewnice działają max godzinę na dobę, grzejnik różnie, w kozie palimy 2, a przy największych mrozach 3 razy). W środku temp na poziomie 4-6C (zależy, czy dużo wietrzymy), wilgotność na parterze ok 60%, w piwnicy 80% (mało wietrzymy, nie ma kozy, a koza wysusza najlepiej z naszych opcji grzania). Luty wg prognoz ma być cieplejszy niż styczeń i grudzień, planujemy tynkować w lutym poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwa997 03.01.2017 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Słuchaj a te grzejniki olejowe przy takiej temperaturze działają cały czas czy się nagrzewają i wyłączają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.01.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Prognozy to mogą być na 3 dni do przodu a nie na miesiąc Jak słyszałem ostatnio wypowiedz starego dobrego metereologa, prognoza pogody na więcej niż 7 dni do przodu ma więcej wspólnego z wróżeniem niż z jakąś analizą. Tynkowanie na granicy zera to zaden problem, nawet przy minus 5 na dworze w budynku bedzie ponad zero bez grzania jak tylko jest zamknięty. Jednak przy minus 10 to już ciezko jest zrobić w domu plus i trzeba sporo dogrzewać, a prądem to kosztuje sporo. Do tego tynki trzeba wietrzyć bo tam jest masa wody która będzie spływać strumieniami, jak zamarznie na szybach to będzie warstwa kilku mm grubości. A jak przewietrzysz to temperatura w środku momentalnie spadnie. Generalnie jak nie musisz to lepiej nie tynkuj do 15 lutego. Potem statystycznie już rzadko są wieksze mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 03.01.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Fakt,dogrzewanie prądem sporo kosztuje ale ja już zmieniłem taryfę na docelowe G12 więc grzeję całą noc tanim prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.01.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Po prostu trzeba utrzymać dodatnią temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 03.01.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Słuchaj a te grzejniki olejowe przy takiej temperaturze działają cały czas czy się nagrzewają i wyłączają? Jeśli to pytanie było do mnie, to grzejnik olejowy mam jeden (drugi to nagrzewnica olejowa) i jest włączony tylko wtedy, gdy ktoś jest na budowie (dwa razy dziennie po ok 30 min, więc zbyt dobrze się nie nagrzewa), ale w tym tygodniu założymy prosty timer do gniazdka i ustawimy, by załączał się jakiś czas przed naszym przyjazdem - bo zostawić włączony samopas jakoś nie umiem się odważyć. Cactus a prognozy poparte statystykami, że luty jest cieplejszy od stycznia już mogą być? Przy minus 10 wystarcza u nas koza i zamknięcie poddasza prowizorycznymi drzwiami z OSB (dach zresztą ocieplony), by w środku (parter) było ok 4C na plusie (90m2), grzejnik olejowy działa jak pisałam ok godzinę na dobę, a nagrzewnice są w piwnicy i też po godzinę na dobę max, więc nie demonizowałabym z tymi kosztami. Ale też nie namawiam, bo to grzanie trochę upierdliwe i gdy budowa dalej od miejsca zamieszkania trudne logistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.01.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam, Troszkę czas mnie ciśnie, chciałbym zrobić tynki jak najwcześniej. Z tego co pamiętam to w ostatnich latach po styczniowych mrozach zima była już raczej łagodna i zrodził się w mej głowie pomysł wcześniejszego tynkowania. Dom w stanie surowym zamkniętym, nieocieplony. Chciałem wrzucić na strop styropian, postawić kozę, ze 2-3 grzejniki olejowe. Tynki gipsowe diamand albo zeta. Myślicie, że dałbym radę ogrzać dom o te kilka stopni by zacząć tynkowanie? W tej chwili jest w środku +1, czasem +2. Jeśli nie masz naprawdę ważnych powodów, dla których chciałbyś w zimie tynkować, to radzę odpuścić i zaczekać do wiosny. Ani to nie będzie tanio ani bezpiecznie. 2 miesiące to jest żaden czas i nie warto ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 02.02.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Szanowni Państwo, Pogoda jest nieprzewidywalna, dlatego lepszym rozwiązaniem jest wykonanie tynków przy bardziej korzystnej pogodzie. Dzięki temu, można uniknąć np. problemów z późniejszym pękaniem tynków. Utrzymanie wymaganej temperatury przy tynkowaniu w nieogrzewanym budynku może być trudne i mało opłacalne. Natomiast tynkowanie w odpowiednich warunkach atmosferycznych zdecydowanie zwiększa powodzenie inwestycji i uzyskanie satysfakcjonującego efektu końcowego. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 16.03.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 aktualizacja, dla tych, którzy będą stali przed podobnymi dylematami gdy nadejdzie zima Tynki CW kładzione w grudniu, dom nieocieplony, przetrwały (po ponad 3 miesiącach od położenia, grzania i osuszania chyba można powiedzieć, że są prawie suche). Złuszczył się powierzchownie 5cm pasek na łączeniu ściana-strop w jednym pokoju, placki przy zabitym deskami otworze na drzwi garażowe + kilka placków przy oknie w garażu. Koszt prądu (agregat do tynków + ogrzewanie + osuszacze) za 3 miesiące 1200zł (taryfa domowa) + koza + węgiel + drewno + paliwo do nagrzewnicy olejowej ok 1000zł. W domu temperatura zmienna, na poziomie 5-15C, przy największych mrozach było chwilami w okolicach 0 i na lekkim minusie. Powtórzylibyśmy całą procedurę, bo zależy nam na szybkiej przeprowadzce, drugi raz wolałabym ocieplić przed tynkami, ale pozostawiam pod rozwagę innym, czy chcą ryzykować i bawić się w prowizoryczne ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts