Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mini instalacja na podkowie

Wojtek17

Recommended Posts

Witam wszystkich jestem nowy na forum.

Zwracam się do Państwa z zapytaniem jaki wariant wykonania małej instalacji grzewczej był by najlepszy ewentualnie jaki byście Państwo mi doradzili. Instalacja opiera się na podkowie, obecnie podłączony jest zaraz za piecem grzejnik łazienkowy a następnie zbiornik dwu płaszczowy. Planuję wpiąć do tej instalacji dodatkowo dwa grzejniki, pierwszy będzie znajdował się w korytarzu, drugi w pokoju.Instalacja będzie pracować w układzie zamkniętym. Wrzucam od razu przykładowe schematy jakie mi przyszły do głowy, na schematach nie są zaznaczone zawory, zawory zwrotne, odpowietrzniki, średnice rur. Instalacje planuje wykonać w miedzi.

Bez tytułu.jpg

stan obecny.jpg

Wariant 1.jpg

Wariant 2.jpg

Wariant 3.jpg

Wiem że zawór 3d służy do czego innego ale jest możliwość wykorzystania go w taki sposób, blokując powrót na grzejniki wymusi on obieg na sam zbiornik C.W.U w ten sposób zbiornik się nagrzeje pierwszy, a grzejniki będą grzać dopiero jeśli powrót do podkowy ze zbiornika C.W.U będzie miał odpowiednią temperaturę. Mankamentem jest to, że jak ruszy instalacja na grzejniku to zimny powrót może trochę zbytnio schłodzić zawór 3d i w tedy zamknie się obwód na grzejniki, lecz zaraz znowu woda w płaszczu będzie miała odpowiednią temp. i otworzy zawór 3d. Wiem że zawory 3d stosuje się przy ogrzewaniu podłogowym do tego by obniżyć temp. wody która zasila instalacje, jak również stosuje się go do tego by utrzymać stałą temperaturę wody w kotle (tzn. by kocioł nie był wychładzany przez wodę z powrotu) i właśnie chciałem go zastosować w podobny sposób, aby mi otwierał duży obieg dopiero jak nagrzeje się odpowiednio zbiornik c.w.u który jest priorytetem.

Pozdrawiam Wojciech

https://www.google.pl/search?q=zaw%C3%B3r+3d+prze%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy&biw=1536&bih=760&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjom8zC67TRAhWB2SwKHW0SAdgQ_AUIBigB#imgrc=kjS4gfRMVMGLOM%3A

Zastosowanie zaworów strefowych

FOT. 2 . Zawór 3-drogowy pełni rolę urządzenia przełączającego z jednym wejściem oraz

dwoma wyjściami. Fot.: AfrisoFOT. 2 . Zawór 3-drogowy pełni rolę urządzenia przełączającego z jednym wejściem oraz dwoma wyjściami. Fot.: Afriso

Przykładowe zastosowanie zaworu 3-drogowego może objąć chociażby instalację bazującą na sterowaniu regulatorem lub termostatem, którego czujnik umieszczony jest w zasobniku c.w.u. Zawór będzie przełączał się na obieg grzejnikowy lub podgrzewanie wody w zasobniku w zależności od wybranego priorytetu na regulatorze. W drugim rozwiązaniu jest możliwe podgrzewanie zasobnika jeżeli temperatura znajdującej się w nim wody spadnie poniżej wartości, którą ustawiono na termostacie.

Z kolei aplikacja z zaworem 2-drogowym może bazować na jego połączeniu z termostatem, którego czujnik umieszczony w zasobniku będzie realizował priorytet grzania wody użytkowej. Wraz ze spadkiem temperatury wody w zasobniku poniżej wartości ustawionej na termostacie, zawór otworzy obieg przez zasobnik, po czym woda zostanie podgrzana. W momencie osiągnięcia zadanej temperatury w zasobniku zawór zostanie zamknięty.