jacek.zoo 03.01.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Sprawa wygląda tak, mam taras betonowy. Na spodzie lawy, pozniej sciany fundamentowe z bloczkow i zasypane piachem na to chodziak. Przy robieniu wylewek zrobili mi tez taras. Wylewka z miksokreta, wylewka przy scianie ma ok 15cm przy krawedzi tarasu ok 7cm. Zazbrojona siatka z oczkiem 10cm. Bede zadaszal taras, przynajmniej w czesci. To bedzie przedluzenie dachu, rozebrany troche okap, wypuszczone dalej krokwie. Nadbitka i dachowka ceramiczna. Wymiary zadaszenia beda ok 3x4. Jeszcze nie konsultowalem z dekarzem jaka bedzie dokladnie konstrukcja, czy bedzie jeden filar czy dwa. Ale chodzi o to w jaki sposob osadzic filary drewnianie. Moge przymocowac do tej wylewki czy rozwalac to co jest, wygrzebac troche piachu i zrobic jakies mocniejsze stopy? Oczywiscie najbardziej pasowaloby mi postawic na tym co jest bo najmniej roboty. Ale czy to wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.01.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Sprawa wygląda tak, mam taras betonowy. Na spodzie lawy, pozniej sciany fundamentowe z bloczkow i zasypane piachem na to chodziak. Przy robieniu wylewek zrobili mi tez taras. Wylewka z miksokreta, wylewka przy scianie ma ok 15cm przy krawedzi tarasu ok 7cm. Zazbrojona siatka z oczkiem 10cm. Bede zadaszal taras, przynajmniej w czesci. To bedzie przedluzenie dachu, rozebrany troche okap, wypuszczone dalej krokwie. Nadbitka i dachowka ceramiczna. Wymiary zadaszenia beda ok 3x4. Jeszcze nie konsultowalem z dekarzem jaka bedzie dokladnie konstrukcja, czy bedzie jeden filar czy dwa. Ale chodzi o to w jaki sposob osadzic filary drewnianie. Moge przymocowac do tej wylewki czy rozwalac to co jest, wygrzebac troche piachu i zrobic jakies mocniejsze stopy? Oczywiscie najbardziej pasowaloby mi postawic na tym co jest bo najmniej roboty. Ale czy to wytrzyma? Zastosuj poszerzenie z grubej blachy jako stopę pod filar np drewniany. Myślę, że stopa 40x40 cm z blachy grubości 5 mm spokojnie przeniesie obciążenie. Na środku blachy dospawaj kołnierz z płaskownika tak, aby słup drewniany był w nim osadzony. Stopę dla pewności przykręć na narożnikach do posadzki tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 03.01.2017 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Zastosuj poszerzenie z grubej blachy jako stopę pod filar np drewniany. Myślę, że stopa 40x40 cm z blachy grubości 5 mm spokojnie przeniesie obciążenie. Na środku blachy dospawaj kołnierz z płaskownika tak, aby słup drewniany był w nim osadzony. Stopę dla pewności przykręć na narożnikach do posadzki tarasu. Niegłupie. Tylko jest mały problem z tym rozwiązaniem. Na tarasie beda klejone plytki, i nie przykleje do takiej blachy plytki zeby pozniej nie odpadla. P.s. Tak wiem ze strzal w kolano z plytkowanym tarasem, juz nawet byl pomysl jego rozebrania ale za duzo rozpierduchy P.ps chyba ze zrobic w ten sposob ze ,,wybrac,, troche wylewki z mxokrete, powiedzmy na 2-3cm, do tego taka blaszana stope i zalac to klejem i jakos zazbroic. Tylko z drugiej strony jak wytne w wylewce kwadrat 40x40cm to moze pekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.01.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Niegłupie. Tylko jest mały problem z tym rozwiązaniem. Na tarasie beda klejone plytki, i nie przykleje do takiej blachy plytki zeby pozniej nie odpadla. P.s. Tak wiem ze strzal w kolano z plytkowanym tarasem, juz nawet byl pomysl jego rozebrania ale za duzo rozpierduchy P.ps chyba ze zrobic w ten sposob ze ,,wybrac,, troche wylewki z mxokrete, powiedzmy na 2-3cm, do tego taka blaszana stope i zalac to klejem i jakos zazbroic. Tylko z drugiej strony jak wytne w wylewce kwadrat 40x40cm to moze pekać... Ubiegłeś mnie z odpowiedzią. Właśnie, wybierz (zeskrob) około 1,5 cm wylewki z mixokreta żebyś miał miejsce na płytki i tyle. Jak wybierzesz tylko pod płytkę to nic nie popęka. Jest jeszcze jedna opcja. Wykuj (albo lepiej wytnij) otwór taki żeby zmieścił się świder wiertnicy (takiej do robienia dziur w glebie) i zapuść wiertło ile wlezie, wylej w tej dziurze fundamencik z wstawioną szpilką do zamocowania słupa. Myślę, że takie rozwiązanie może być wbrew pozorom mniej inwazyjne od stopy i na pewno bardziej stabilne. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 03.01.2017 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Ta opcja z wiertnicą jakoś bardziej mi odpowiada i chyba tak zrobie jak nic innego nie wymyśle. Czyli rozumiem ze wycinam mixokreta, wycinam chudziaka, wierce w piachu ile siegnie, zalewam wszystko betonem do rownego z mixem i w to wstawiam szpilke zawinieta w fajke zeby dobrze w betonie trzymala. Czy miedzy chudziakiem i miksem a tym wylewanym betonem dac jakas dylatacje czy niech to sie wszystko do kupy sklei? Szpilka fi 16 powinna chyba wystarczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.01.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Ta opcja z wiertnicą jakoś bardziej mi odpowiada i chyba tak zrobie jak nic innego nie wymyśle. Czyli rozumiem ze wycinam mixokreta, wycinam chudziaka, wierce w piachu ile siegnie, zalewam wszystko betonem do rownego z mixem i w to wstawiam szpilke zawinieta w fajke zeby dobrze w betonie trzymala. Czy miedzy chudziakiem i miksem a tym wylewanym betonem dac jakas dylatacje czy niech to sie wszystko do kupy sklei? Szpilka fi 16 powinna chyba wystarczyc? Dylatacją raczej będzie tylko woda włazić, a szpilka dla pewności lepiej z fi20. Wszystko sklei się do kupy i będzie tworzyło stabilną całość. Reszta jak piszesz. Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 03.01.2017 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Ok, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts