Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na działce w strefie K pomocy

tedeone

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę domu, wszystko wyszło jak zwykle po zakupie działki chociaż wcześniej dokładnie analizowałem to w gminie, starostwie itd, nie było nic niepokojącego. Działka leży w strefie K czyli ochronie konserwatorskiej. Jak się okazało panie wcześniej błędnie interpretowały zapis który mówi możliwości budowy domu w miejscu "NIE ISTNIEJĄCEJ" już zabudowy.

Wcześniej mówiono mi że spokojnie mogę sie tam budować pod warunkiem że nic tam teraz nie ma i nie było co okazuję się błędne, ponieważ po głębszym przyjrzeniu się słowu "NIE ISTNIEJĄCEJ" szanowna pani urzędnik w gminie powiedziała nagle ale to dopiero po zakupie itd....że jednak mogę się tam wybudować pod warunkiem ze kiedyś w tym miejscu właśnie była jakakolwiek zabudowa i tłumaczyła słowo "NIE ISTNIEJĄCA" czyli BYŁO A OBECNIE NIE MA, stodoła, budynek cokolwiek. Ręce mi opadły bo na tej działce raczej nic nigdy nie było. Szanowna pani urzędnik powiedziała wówczas że wyda pozwolenie na budowę jeśli jakikolwiek geodeta napisze mi że znalazł jakieś ślady dawnej zabudowy stodoły, budynku czegokolwiek. Niestety jeśli tam okaże się że nikt nic nie znalazł nikt takiego oświadczenia mi nie wyda. Starostwo czeka więc na oświadczenie a ja nie wiem co z tym zrobić bo kazdy geodeta mi odmawia.

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z takim problemem, jak można go obejść aby zacząć budowę wymarzonego domu. Pomóżcie jeśli to nie problem

Edytowane przez tedeone