Nuteczka 03.01.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam serdecznie jestem nowa na forum, przeczytałam kilka interesujących mnie tematów i wątków jednak niektóre z nich były już wiekowe, dlatego postanowiłam stworzyć własny, może ktoś z Was pomoże biedaczynie wybrać coś sensownego Mój partner jest jedynakiem i jego rodzice posiadają działkę na wsi z domem bez gospodarstwa , która będzie Jego. Dom - parterowy z dawną częścią pieczarkową. Luby ciągle mówi że w hali po pieczarkach chce zrobić mieszkanie dla nas ( obecnie mieszkamy w mieście ). Jednak hala jest bez okien, z zapachem grzyba , którego nie zniosę. Wiem, że można postawić ściany wewnętrzne tak żeby stworzyć próżnię i z grzybem nie będzie się tak źle żyło ale ..... to grzyb i niestety pomimo czyszczenia i środków zawsze będzie jego widmo. Moją pierwszą i w pewnym sensie jedyną myślą jest pójście w górę. i tu zaczynają się schody...i to dosłownie Wiadomym było że gdybyśmy zdecydowali się na mieszkanie z hali to dach trzeba by było zrobić od nowa , stąd mój pomysł poddasza Hala ma ok.60mkw i można by było tam zrobić saunę o której marzy luby i garaż z mini warsztatem w celu połechtania jego Ego Natomiast piętro - chciałabym żeby miało ok 80 mkw, nie potrzebuję więcej, nawet wliczając rozbudowę rodziny Dylemat pojawia się przy wyborze systemu budowania myślałam o gospodarczym murowanym, ale ostatnio myślę nad szkieletowym Proszę pomóżcie Ile kosztowało by dobudowanie piętra w obu systemach - nic wymyślnego, po prostu prostokąt z najprostszym dachem Oraz ile kosztowało by ewentualne pozbycie się grzyba bardzo dziękuję Jeśli istnieje świeży wątek o takiej tematyce przepraszam i proszę o przeniesienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nuteczka 05.01.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 nikt ? poważnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.01.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Chcesz podnieść budynek o piętro. To zawsze wychodzi dużo drożej niz postawienie od nowa np parterowego domku.Pomijam już fakt że fundament tej hali zapewne nie pozwala na podniesienie budynku o część mieszkalną. Na tej działce macie miejsce na nowy budynek? Jeśli już koniecznie chcecie w miejscu tej hali coś tworzyć, to zbić tynki, osuszyć, zdezynfekować i grzyb pewnie nie wróci. Tylko że koszt remontu tego, ocieplenia i wykonczenia bedzie porównywalny do postawienia obok czegoś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nuteczka 09.01.2017 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Fundamenty hali pozwalają na pociągnięcie murów w górę. Miejsce by było na działce, wolimy jednak mieć duży ogród w zamian za przemęczenie się z przebudowaniem obecnego budynku. owszem, zbić tynki, osuszyć odgrzybić , jednak interesuje mnie orientacyjny koszt pociągnięcia w górę murów, bo to że przemiana hali w mieszkanie będzie kosztowne to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 09.01.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Największy koszt to będzie usunięcie obecnego dachu nie uszkadzając tego co poniżej. Potem następny wielki koszt to strop (wasza przyszła podłoga) i nowy dach. Same ściany można zrobić lekkie (gazobeton) - szybko i tanio. Ja na pewno bym wolał budować od zera niż pakować się w taki budynek. Kto oceniał te fundamenty? Odkopane chociaż? Założe się że ktoś tylko rzucił okiem i wydał wyrok który was potem może kosztować dziesiątki tys jeśli sie pomylił. Tak czy siak musicie zrobić projekt indywidualny przebudowy który wyjdzie was już na wstępie 3 razy więcej niż gotowe projekty domów budowanych od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts