vvaza 03.01.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam, Stare budownictwo zmieszane z nowym. W efekcie w jednym pokoju jest ściana grubości jednej cegły oddzielająca od szczeliny dylatacyjnej. Sprawia to że uczestniczę w życiu nie tylko bezpośrednich sąsiadów, ale wszystkich 6 pięter. Po przeszukaniu internetu najbardziej podoba mi się system izolacji akustycznej rigips i w związku z tym mam parę pytań: 1. Czy to dobry (skuteczny) wybór? Wiem że nie mogę oczekiwać cudów, dźwięk rozchodzi się wieloma drogami, ale wytlumienie tego fragmentu powinno załatwić sporo problemów. 2. Nie mam doświadczenia w tego typu robocie. Część problemu to fakt, że problematyczna ściana to tylko 4m2 (jednak wystarczy do zatrucia życia). Kto się schyli po taki drobiazg? A może jednak samemu (wiertarką umiem się posługiwać)? Z opisu podobały mi się też panele z wyciszamy.net jednak na ich temat było sporo negatywnych opinii. TIA v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 04.01.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Najlepiej byłoby zatkać szczelinę dylatacyjną, ale to chyba nie wchodzi w rachubę ja mam ścianę działową, pomiędzy sypialnią, a pokojem syna i całkiem nieźle działa. Ja bym sobie zrobił tak,: zrobił ścianę odsuniętą o 15 cm, pod każdy wieszak lub stelaż, który łączy się za ścianą lub sufitem pianka dylatacyjna złożona na dwa albo filc. W ścianę wełny na ścisk im więcej tym lepiej, bo nie chodzi o izolację cieplną tylko akustyczną. Na to płyta osb, na to płyta gipsowa. To powinno całkiem nieźle wyciszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 04.01.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Pomysł dobry , tylko szerokość pomieszczenia zmniejszy się o około 20 cm. Ale jak to nie przeszkoda będzie to chyba najprostszy sposób . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.01.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 W tym krótkim filmie pokazane jest jak samemu wykonać taką przedściankę. https://www.youtube.com/watch?v=-H0xC1M5Pzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts