Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja akustyczna

vvaza

Recommended Posts

Witam,

Stare budownictwo zmieszane z nowym. W efekcie w jednym pokoju jest ściana grubości jednej cegły oddzielająca od szczeliny dylatacyjnej. Sprawia to że uczestniczę w życiu nie tylko bezpośrednich sąsiadów, ale wszystkich 6 pięter.

Po przeszukaniu internetu najbardziej podoba mi się system izolacji akustycznej rigips i w związku z tym mam parę pytań:

1. Czy to dobry (skuteczny) wybór? Wiem że nie mogę oczekiwać cudów, dźwięk rozchodzi się wieloma drogami, ale wytlumienie tego fragmentu powinno załatwić sporo problemów.

2. Nie mam doświadczenia w tego typu robocie. Część problemu to fakt, że problematyczna ściana to tylko 4m2 (jednak wystarczy do zatrucia życia). Kto się schyli po taki drobiazg? A może jednak samemu (wiertarką umiem się posługiwać)?

Z opisu podobały mi się też panele z wyciszamy.net jednak na ich temat było sporo negatywnych opinii.

TIA

v.

Najlepiej byłoby zatkać szczelinę dylatacyjną, ale to chyba nie wchodzi w rachubę :-) ja mam ścianę działową, pomiędzy sypialnią, a pokojem syna i całkiem nieźle działa. Ja bym sobie zrobił tak,:

zrobił ścianę odsuniętą o 15 cm, pod każdy wieszak lub stelaż, który łączy się za ścianą lub sufitem pianka dylatacyjna złożona na dwa albo filc. W ścianę wełny na ścisk im więcej tym lepiej, bo nie chodzi o izolację cieplną tylko akustyczną. Na to płyta osb, na to płyta gipsowa. To powinno całkiem nieźle wyciszyć.