Magdzia 08.09.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A jak będą działały te "szambowskazy" w zimie jak śnieg zaiwieje i przymrozi? Po pierwsze - i tak lepiej niz szukanie pokrywy w szambi i odśnieżanie je, żeby zajrzeć do środka w przypadku braku "szambowskazu", po drugie - co przymrozi? Musiałoby szambo zamarznąć, bo przecież pływak pływa w szambie, a dostarczając codziennie ciepłe ścieki raczej nie zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.09.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Macieii masz już gotowe urządzenie i najprawdopodbniej zamontowane. Nazywa się wodomierz.O ile jesteś w stanie zwiększyć objętość ścieku za pomocą wydzielin i resztek z posiłków? Reszta to kąpiele, mycie garó, pranie i utrzymanie domu w czystości.Jeżeli nie masz zbiornika na deszczówkę, co by jej używać to ile będzie wynosił błąd odczytu z licznika do zajętości szamba 5 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.09.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 kroyena, a skąd wiesz, że maciejj nie ma własnej studni bez wodomierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 08.09.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A jak będą działały te "szambowskazy" w zimie jak śnieg zaiwieje i przymrozi? Po pierwsze - i tak lepiej niz szukanie pokrywy w szambi i odśnieżanie je, żeby zajrzeć do środka w przypadku braku "szambowskazu", po drugie - co przymrozi? Musiałoby szambo zamarznąć, bo przecież pływak pływa w szambie, a dostarczając codziennie ciepłe ścieki raczej nie zamarznie. Jak to co ? Te elementy, które wystają ponad szambo i są narażone na zasypanie śniegiem i zamarznięcie. Wydaje mi się, że nie potrzeba wielkiej siły by zatopić taki pływak - mróz może wystarczyć. Pytam dlatego, by dowiedzieć się jakie macie pomysły na zaradzenie takim problemom ( może wielkość , może zastosowane materiały ... ) nie dlatego żebm negowała sam pomysł "szambowskazu". P.S. Wodomierz ? - chyba ma większe szanse sprawdzenia się zimą niż w okresie podlewania ogródków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.09.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 u mnie rurka odpowietrzająca idzie sobie w kierunku ogrodzenia i wystaje tuż przy podmurówce. Co jest moim zdaniem fajne bo nie mam tego fajowego grzybka na środku działki Fajne moze i jest - ale jak pieknie NIEZGODNE z przepisami - ciekawe kto ci odebral to szambo i co na to sasiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.09.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 u mnie rurka odpowietrzająca idzie sobie w kierunku ogrodzenia i wystaje tuż przy podmurówce. Co jest moim zdaniem fajne bo nie mam tego fajowego grzybka na środku działki Fajne moze i jest - ale jak pieknie NIEZGODNE z przepisami - ciekawe kto ci odebral to szambo i co na to sasiad A co ma do tego sąsiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.09.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A co ma do tego sąsiad? Jakto co?? przepisy mowia jasno gdzie ma byc wywiewka od szamba, by niecapilo sasiadom caly czas, przez to sa wprowadzone minimalne odleglosci wywiewek i otworow z szamba Wyobraz sobie ze robisz sobie grila, a akurat sasiad w tym miejscu przy samym ogrodzeniu ma wywiewke od szamba, i ciagnie z niej niesamowicie ... a ty masz grilla .... bleeee .... smacznego chyba nikt wiecej nie przyjdzie na takiego grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.09.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A co ma do tego sąsiad? Jakto co?? przepisy mowia jasno gdzie ma byc wywiewka od szamba, by niecapilo sasiadom caly czas, przez to sa wprowadzone minimalne odleglosci wywiewek i otworow z szamba Wyobraz sobie ze robisz sobie grila, a akurat sasiad w tym miejscu przy samym ogrodzeniu ma wywiewke od szamba, i ciagnie z niej niesamowicie ... a ty masz grilla .... bleeee .... smacznego chyba nikt wiecej nie przyjdzie na takiego grilla Nie wiem, jak u ciebie, ale z mojej wywiewki NIC NIE CAPI. W ogóle nie czuć, że jest tam szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.09.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Nie wiem, jak u ciebie, ale z mojej wywiewki NIC NIE CAPI. W ogóle nie czuć, że jest tam szambo. Taaaa - teoria, i zalezy jakie jest cisnienie i jak wiatry wieja. Nie wszystko wyciagnie przelot na dach a jak cisnienie zatyka ta na dachu to musi czuc ta na dole - nie ma sily - to sa prawa fizyki ktorych sie nie da obejsc . Gdyby niecapilo to by nie bylo przepisu mowiacego o zachowaniu odleglosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.09.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Sorki nie pomyślałem o studni.Aleście się też zapętlili.Rura ssąca jest z dna szamba, a gazuje po powierzchni, więc ta rura to raczej nie jest wywietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 08.09.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 O, Kroyena sie pojawiła. Znaczy szybko zacnie bic licznik zamieszczanych postów na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.09.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Chłotera, a prosiłem Muratora żeby oznaczniki male i fimale, czy jakos tak przy nickach można było stawiać. A i o obojnakach nie zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 08.09.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 kroyena, to ty nie jesteś jakąś blondynką? ty jestes facetem? szok!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.09.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 No może i jest jeszcze trzecia możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 08.09.2004 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A co ma do tego sąsiad? Jakto co?? przepisy mowia jasno gdzie ma byc wywiewka od szamba, by niecapilo sasiadom caly czas, przez to sa wprowadzone minimalne odleglosci wywiewek i otworow z szamba Wyobraz sobie ze robisz sobie grila, a akurat sasiad w tym miejscu przy samym ogrodzeniu ma wywiewke od szamba, i ciagnie z niej niesamowicie ... a ty masz grilla .... bleeee .... smacznego chyba nikt wiecej nie przyjdzie na takiego grilla Neptunek, odbioru szamba jeszcze nie mam. A wywiewka jest od ulicy od strony drogi, afair odległość od okna to jakieś 5 czy 7 m, droga jest znacznie szersza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 08.09.2004 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 kroyena, a skąd wiesz, że maciejj nie ma własnej studni bez wodomierza? Otóż to, mam własną studnię. Więc wodomierz odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 08.09.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 O, Kroyena sie pojawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 09.09.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Neptunek, odbioru szamba jeszcze nie mam. A wywiewka jest od ulicy od strony drogi, afair odległość od okna to jakieś 5 czy 7 m, droga jest znacznie szersza... Bylo to juz na tym forum walkowane z milion razy: 1. jezeli szambo do 10 m3 - to odleglosc wywiewki/pokrywy od granicy dzialki min 2 m 2. jezeli szambo powyzej 10 m3 - to odleglosc wywiewki/pokrywy od granicy dzialki min 10 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.09.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Dzieki za dowody uznania, a tego to nie byłow widać po Stronie głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 09.09.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 jak poznac czy szambo jest pelne - no mam nadzieje ze nie jak wybije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts