Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura dla grzejników

montysp

Recommended Posts

Witam

Mam piec gazowy.Instalacja to podłogówka + grzejniki.Aktualnie sterowanie odbywa sie za pomoca termostatu oraz sondy pogodowej.Temp.max wody na piecu to 60 stopni,aktualnie piec grzeje ok 42-45 stopni na grzejniki.piec załacza sie kilka razy dziennie zeby dogrzc budynek.

Moje pytanie odnosnie temp.wody czy testowaliscie moze zmniejszenie tamp na grzejniki zeby one grzały dłuzej z mniejsza moca i czy wpłynie to na zuzycie gazu??

55 max i to przy -20.. jeśli masz kocioł kondensacyjny.

czy wpłynie to na zuzycie gazu??
mniejsza moc owszem do pewnego stopnia C.

Później będzie trzeba i tak podbić temperaturę.. niby gaz jest prost.. a trzeba mieć OZC i wyliczone zapotrzebowanie dla każdego pomieszczenia i wtedy ..

dobiera się grzejniki.. aby właśnie wykorzystać pracę kotła gazowego na kondensacji.

Moje pytanie odnosnie temp.wody czy testowaliscie moze zmniejszenie tamp na grzejniki zeby one grzały dłuzej z mniejsza moca i czy wpłynie to na zuzycie gazu??

Z zasady zachowania energi można wysnuć wniosek ,ze ilość gazu jest proporcjonalna do strat budynku .

Aby utrzymać temperaturę w budynku trzeba spalić gaz , im wyższa temperatura w budynku tym wiecej gazu spalimy.

Oczywiście temperatura grzejników wpływa na sprawność kotła kondensacyjnego Przez znaczną część sezonu kotły pracują z maksymalną sprawnością . Bez wzgledu na sposób ustawienia temperatury . To nie bład

Im wyższa temperatura zasilania tym niższa temperatura powrotu ( jeżeli sa zawory termostatyczne)