Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwie sofy w salonie

maksimini

Recommended Posts

Jestem na etapie wykańczania salonu, zaczęłam od sof. Przewiduję dwie sofy, podobnej wielkości, które stałyby ułożone w L. Znalazłam dwie, które mogłyby wchodzić w grę - mają identyczne wymiary. Zastanawiam się czy kupić 2 jednakowe w tym samym kolorze, czy 2 jednakowe różniące się kolorem, czy 2 rózne w tym samym klorze, czy 2 rózne w różnym kolorze. Doradźcie proszę. Dodam że podobają mi się wnętrza szaro- beżowe, w stylu klasycznym, ale coś bliżej hamptons, przytulne. Salon połączony jest z jadalnią i dalej z kuchnią, a komin obłożony naturalną cegłą. W jadalni na razie stoi tylko stół (biały z dębowym blatem), a kuchnia jest biała w stylu klasycznym (frezowane fronty, pilastry). W salonie nic mnie nie wiąże, bo wszystko będzie do wymiany.

sofy.jpg

Dzięki za opinie. Dla mnie oczywiste było że jak są dwie sofy w salonie to powinny być identyczne - zreszą moje stare sofy które mam obecnie (i które nadają się do natychmiastowego wyrzucenia) też są identyczne. Ale po przeczytaniu tego:

http://homecreations.pl/?p=2018

http://www.domzpomyslem.pl/pomysly-i-porady/jak-urzadzic-salon/dwie-rozne-sofy,pm1369.html

i obejrzeniu tych zdjęć (to tylko przykłądowe)

sofy2.jpgsofy3.jpgsofy4.jpgsofy5.jpgsofy6.jpg

nabrałam wątpliwości czy 2 różne sofy nie jest lepszym pomysłem niż 2 jednakowe

Wydaje mi się, że dwie różne sofy tworzą chaos i nadają się ewentualnie tylko do b. dużych i wysokich pomieszczeń. Do naturalnej cegły bardziej będą pasować te w stylu angielskim, z kółkami. Z kolei, gdy masz lakierowany parkiet, może być z nimi problem. Obie są piękne. Napisz, czy w Polsce można je kupić i gdzie.

Otóż to, też sądzę że dwie różżne są ciekawsze choć trudniejsze w zaaranżowaniu, 2 takie same to na pewno bezpieczniejsze rozwiązanie. Jeszcze muszę problem "przetrawić".

leda 16 pierwsza to znany model - wpisz w google sofa englisch roll arm - wielu producentów ma ten model w różnych wariantach rozmiarowych i "nóżkowych", druga nie pamiętam - mam gdzieś ją zapisaną ale nie mogę znaleźć (chyba czas zrobić porządek w inspiracjach)

Wydaje mi się, że dwie różne sofy tworzą chaos i nadają się ewentualnie tylko do b. dużych i wysokich pomieszczeń. Do naturalnej cegły bardziej będą pasować te w stylu angielskim, z kółkami. Z kolei, gdy masz lakierowany parkiet, może być z nimi problem. Obie są piękne. Napisz, czy w Polsce można je kupić i gdzie.

My mamy w salonie dwie różne sofy i wygląda to na moje oko bardzo ciekawie. Takie połączenie może naprawdę fajnie ze sobą współgrać ale to wszystko zależy od tego jaki masz styl w mieszkaniu. My mamy dwie sofy jedną szarą, drugą czarną..

A może jednak jedna, ale duża.

Ważne jakie są wymiary pomieszczenia i jakie wymiary mebla potrzebujesz. Teraz robią sofy modułowe, tak że możesz dopasować sobie kształt i wymiary do potrzeb. Tylko trzeba patrzeć na model, bo każdy ma swoją rozmiarówkę i dostępne układy (zwykła, L, C, z otomaną, itd.). Tutaj masz przykład takiej sofy [spaml]

Jak zobaczysz wymiary, to możesz zamówić nawet L o wymiarach 3m x 3.7m, to już jest niezły kolos [spam]

Jak zamawiasz u producenta, to dodatkowo jeszcze w modułach można zmieniać wymiar w dopuszczalnych granicach, np. plus minus 10cm na module, ale to lepiej zadzwonić, wtedy doradca o takie rzeczy pyta i pomaga dopasować mebel do wnętrza.

Edytowane przez Elfir
link wygląda na reklamowy - pokazuje meble odbiegające drastycznie stylistyka od pokazywanych w tym wątku

Też sądzę, ze najlepsze rozwiązanie to dwie takie same sofy w jednym kolorze. Jeśli lubisz beże, kremy i szarości to zobacz jeszcze na tą sofę http://www.rad-pol.com.pl/upload/produkty/sofa-elegance-727.jpg] Co prawda taki całkiem styl hamptons to nie jest, ale wygląda na przytulną i przede wszystkim wygodną. Jest dość charakterystyczna, więc dobrze będzie dobrać do niej jakiś stylowy stolik i kilka podobnych do tych na zdjęciu poduszek. Nie przesadż z kolorami, bo ten styl źle wygląda ze zbyt jaskrawymi barwami i mocnymi dodatkami. Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Fajnie jest połączyć dwie sofy w tym samym kolorze, ale kolor wcale nie musi być oczywisty, czyli stonowany. Można postawić na interesujący kolor, bardziej intensywny, zwłaszcza jeśli bierzemy pod uwagę szarości na ścianach, to może warto dla kontrastu wybrać żółtą sofę, w delikatnym odcieniu, to będzie tworzyło ciekawy i zgrany duet.

• 7 months później...
Jestem na etapie wykańczania salonu, zaczęłam od sof. Przewiduję dwie sofy, podobnej wielkości, które stałyby ułożone w L. Znalazłam dwie, które mogłyby wchodzić w grę - mają identyczne wymiary. Zastanawiam się czy kupić 2 jednakowe w tym samym kolorze, czy 2 jednakowe różniące się kolorem, czy 2 rózne w tym samym klorze, czy 2 rózne w różnym kolorze. Doradźcie proszę. Dodam że podobają mi się wnętrza szaro- beżowe, w stylu klasycznym, ale coś bliżej hamptons, przytulne. Salon połączony jest z jadalnią i dalej z kuchnią, a komin obłożony naturalną cegłą. W jadalni na razie stoi tylko stół (biały z dębowym blatem), a kuchnia jest biała w stylu klasycznym (frezowane fronty, pilastry). W salonie nic mnie nie wiąże, bo wszystko będzie do wymiany.

Witam serdecznie,

również jestem na etapie wykańczania salonu, wnętrze bardzo podobne. Szukam dwóch kanap -jak po lewej stronie załącznika.

Wpisując english arms roll sofa wyskakują tylko inspiracje i niepolskie strony.

Czy mogłaby mi Pani podpowiedzić gdzie kupiła Pani takie sofy?Będę wdzięczna za podp.