Lukasz11 04.01.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Czy dom o bryle podobnej do tej:http://www.archeton.pl/projekt-domu-opus_1233_opisogolny Udałoby się posadowić na dwóch osobnych płytach fundamentowych?Jedna pod część mieszkalną (z ociepleniem pod płytą) i druga pod garaż z pomieszczeniem gosp. (bez izolacji termicznej pod płytą). Celem jest izolacja ogrzewanej części mieszkalnej od nieogrzewanego garażu i minimalizacja strat ciepła. Dodatkowo, czy możliwe byłoby zrobienie osobnego wieńca na garażu i pom. gosp. oraz części mieszkalnej? Wiem, że da się tak zrobić, jeśli garaż jest "doklejony" do bryły domu, ale tu jest wspólny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JUREK 60 09.01.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czy dom o bryle podobnej do tej: http://www.archeton.pl/projekt-domu-opus_1233_opisogolny Udałoby się posadowić na dwóch osobnych płytach fundamentowych? Jedna pod część mieszkalną (z ociepleniem pod płytą) i druga pod garaż z pomieszczeniem gosp. (bez izolacji termicznej pod płytą). Celem jest izolacja ogrzewanej części mieszkalnej od nieogrzewanego garażu i minimalizacja strat ciepła. Dodatkowo, czy możliwe byłoby zrobienie osobnego wieńca na garażu i pom. gosp. oraz części mieszkalnej? Wiem, że da się tak zrobić, jeśli garaż jest "doklejony" do bryły domu, ale tu jest wspólny dach. SZANOWNY PANIE JEŻELI POD POSADOWIENIEM WYSTĘPUJĄ " PROSTE WARUNKI GRUNTOWE " NIE WIDZĘ PROBLEMU Z DYLATACJĄ OBU CZĘŚCI NATOMIAST WIENIEC WYKONAŁBYM NA CAŁOŚCI ABY NIE BYŁO SIŁ DZIAŁAJĄCYCH NA KONSTRUKCJĘ DACHU MOGĄ BYĆ ROZSZCZELNIENIA DACHU W OBRÓBKACH. zachęcam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 09.01.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Na zachodzie Polski ziemia tak mocno nie przemarza więc dylatowanie garażu nie ma sensu ekonomicznego. U mnie na wschodzie różnica temperatur w płycie pod garażem i częścią mieszkalną wynosi teraz po tych mrozach niecałe 2*C. I to jest temperatura w płycie a więc do podłogi jeszcze daleko. Tak w ogóle to pod płytą czyli w podbudowie jest teraz ok +10*C (a nie ma jeszcze ogrzewania podłogowego) i ta temperatura nie ma zbyt dużego wpływu na temperaturę podłogi, która jest przecież mniej lub więcej odizolowana od płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 10.01.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ten garaż i tak będzie ogrzewany przez kotłownię, choćby się nie chciało. Nad garażem jest pomieszczenie mieszkalne. Ja bym traktował to jako całość, ewentualnie dał izolację na suficie nad samym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 10.01.2017 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ten dom to tylko przykład. Chodzi mi o bryłę. Czy w takim wypadku jest możliwość tak na prawdę postawienia dwóch osobnych budynków (część mieszkalna i garaż) przykrytych jedynie wspólnym dachem.Czytam to forum i wniosek tak, że dom jeśli ma być ciepły, to należy zminimalizować wszystkie możliwe mostki termiczne. Stąd pomysł na dwa oddzielne budynki odizolowane termicznie i jedynie nakryte jednym dachem. Wiadomo, że ściana w garażu od domu oraz sufit w garażu muszą mieć warstwę izolacji. Martwi mnie jedynie ten wspólny wieniec... jest to jakiś mostek... pytanie jak duży i ile ciepła nim ucieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 11.01.2017 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Ten dom to tylko przykład. Chodzi mi o bryłę. Myślę, że warto rozmawiać jedynie o konkretnym przypadku, tym projekcie. Jeśli garaż jest doklejony i jest bez pomieszczeń mieszkalnych nad nim, to warto zdylatować. Jeśli są jakieś pomieszczenia nad garażem, jest wspólny wieniec, to mam wątpliwości, czy da się zrobić dobrze izolację, może się okazać, że straty będą większe przy takim kombinowaniu, a dochodzą koszty podwójnej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 11.01.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jeśli są jakieś pomieszczenia nad garażem, jest wspólny wieniec, to mam wątpliwości, czy da się zrobić dobrze izolację, może się okazać, że straty będą większe przy takim kombinowaniu, a dochodzą koszty podwójnej izolacji. Da się to bardzo łatwo zrobić i nie jest to duży koszt. U mnie strop nad garażem ma U=0,097 i nie był to duży koszt, wystarczy to przewidzieć na etapie projektu żeby wysokość pomieszczeń dobrać do grubszego stropu. Nie demonizowałbym działania wieńca wokół całego domu z garażem w bryle. Przecież mówimy o płycie fundamentowej a więc wieniec mamy dobrze odizolowany od warunków zewnętrznych. Zresztą kilka postów wyżej pisałem o rozkładzie temperatur w płycie i czy zimniejszy garaż ma znaczący wpływ na temperaturę podłogi w części mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 11.01.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Da się to bardzo łatwo zrobić i nie jest to duży koszt. U mnie strop nad garażem ma U=0,097 i nie był to duży koszt, wystarczy to przewidzieć na etapie projektu żeby wysokość pomieszczeń dobrać do grubszego stropu. Nie jest to duży koszt, ale jednocześnie pomieszczenia muszą być wyższe i dodana dodatkowa izolacja w kilku miejscach, co już generuje koszty. Ja jestem też sceptycznie nastawiony od strony wykonawczej. Widziałeś ten wątek z kamerą termowizyjną? Tam też jest prosta sprawa, a mieszkańcy szukają rozwiązania problemów. A konkretnie, jakie rozwiązania proponujesz? Co byś izolował, w tym konkretnym przypadku i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 11.01.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 W nowym domu z poddaszem użytkowym czy piętrem i tak musi być gruby strop bo gdzieś trzeba schować kanały wentylacji mechanicznej więc tak czy inaczej trzeba to podniesienie kondygnacji przewidzieć na etapie projektowania. Jeśli tak to trudno tu mówić o jakichś dodatkowych kosztach na etapie wykonawstwa. Przykładowo u mnie grubość stropu to ok 50cm. Piszę na podstawie własnego doświadczenia, każdy ma inaczej. U mnie garaż jest ocieplony od wewnątrz a na poddaszu podłogi mają tak dobraną grubość i lambdę izolacji żeby U przegrody było bliskie temu jakie jest w domach pasywnych. Tak żeby zminimalizować wzajemne oddziaływanie tych kondygnacji. Płyta fundamentowa i tak musi posiadać "krawężnik" izolujący wieniec więc tutaj nie ma dodatkowych kosztów. A co do utrzymania ciągłości warstwy izolacji na etapie projektu i potem dopilnowania tego na etapie budowania to niestety jest to obowiązek inwestora. To czy zleci on pilnowanie jakiemuś nadzorcy czy sam będzie tego pilnował to sprawa indywidualna. Trzeba tego dopilnować i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 11.01.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Izolację masz w środku garażu. A jak masz zlikwidowany mostek termiczny ściany zewnętrznej w pomieszczeniu nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 11.01.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Izolację masz w środku garażu. A jak masz zlikwidowany mostek termiczny ściany zewnętrznej w pomieszczeniu nad garażem? Nie ma mostka termicznego ponieważ jest ciągłość izolacji od płyty fundamentowej do kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 12.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Musiałbyś mieć podwójną izolację, żeby nie było mostków, a to byłyby spore koszty. Trudno się dyskutuje bez rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 12.01.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Musiałbyś mieć podwójną izolację, żeby nie było mostków, a to byłyby spore koszty. Trudno się dyskutuje bez rysunków. Spore koszty to pojęcie względne a w pytaniu w pierwszym poście jest napisane, że celem jest minimalizacja strat ciepła. Rysunki i zdjęcia są dostępne w linku do mojego Dziennika budowy. Nie ma sensu zwiększać bazy forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts