Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przymierzam się do wykonania ogrzewania podłogowego. Ekipa, która była na miejscu pomierzyła wysokość aktualnej podłogi i wyszło 15 cm. Podobno to mało.

Chciałabym by podłoga była jak najlepiej zaizolowana. Co tam położyć? Styropian grafitowy? Piankę PUR? Pianka PUR to koszt 50 zl/m2, przy metrażu 150 m2 daje kwotę 7500 zł samej izolacji. Ale podobno jest "najlepsza". Pytanie czy warto wyłożyć taką kasę i czy zapewni to grube oszczędności?

Nie wiem ile cm wysokości musi mieć wylewka - liczmy już anhydryt, inwestowalibyście w te drozsze styro czy pianki?

Wszelkie sugestie mile widziane. Szukam rozwiazania optymalnego, co by mnie koszty nie zabiły, ale też żeby podłoga została przyzwoicie zaizolowana.

Pianki sa drogie . Może styropian grafitowy. Jeden z producentów ma grafitowy EPS 100. Sam również sie nad nim zastanawiam , a mam jeszcze mniej na izolacje bo 10cm.

no to widzę że masz jeszcze mniej miejsca niż ja u mnie wychodzi 12cm na styropian 7cm na wylewkę i 1,5 na płytki lub panele

temu też myślę co położyć

zastanawiam się nad perlitem ponoć daje radę

i można zastosować wylewkę anhydrytową

w twoim wypadku to myślę że z 8cm ocieplenia i wylewka 5,5cm anhydrytowa raczej obowiązkowo

Edytowane przez creative_21
Ja bym zrobił tak: 3cm jakiś niedrogi styropian podłogowy a na to płyty PIR 5cm, których lambda wynosi ok 0,023. Mamy dobrą izolację i zostaje jeszcze 7cm na wylewkę i okładzinę. Płyty PIR nie muszą być te od najdroższych producentów. Jest ich wielu na rynku.
W takich sytuacjach tylko poliuretan i to o gramaturze co najmniej 36 kg/m3 a najlepiej 45 kg/m3. tego później nie da się poprawić i będziecie żałować jak ja, że nie dałem poliuretanu. Wylewki wystarczy dać 5 cm.

kolektor1 słusznie prawi.

@Marzena TG, Z tego co piszesz o ilości miejsca nad chudziakiem, to 8 cm płyty PIR/PUR możesz zmieścić, to i tak trochę za mało. 8 cm PIR, to ekwiwalent 14 cm styro.

Śmiało znajdziesz tańsze płyty na ocieplenie niż te za 50 zł/m2 (nie wiem jakiej grubości) Możesz napisać do mnie na priv. podam namiar na taniego producenta.

Pozdrawiam

Cezary

Ja zrywałem chudziaka obniżałem i wylewałem na nowo, z tym że u mnie miałem dwa powody do zrywania... pierwszy to krzywo wylany chudziak a drugi to jak powyżej - mało miejsca na izolację. Obecnie zostawiłem 23cm 15 cm na izolację, 6cm na wylewkę i 2cm na wykończenie podłogi.
Ja zrywałem chudziaka obniżałem i wylewałem na nowo, z tym że u mnie miałem dwa powody do zrywania... pierwszy to krzywo wylany chudziak a drugi to jak powyżej - mało miejsca na izolację. Obecnie zostawiłem 23cm 15 cm na izolację, 6cm na wylewkę i 2cm na wykończenie podłogi.

Tak bywa. Czasami taniej jest zerwać chudziak i położyć grubo styropianu niż pakować się w płyty PIR.

Pozdrawiam

Cezary