MarzenaTG 04.01.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Przymierzam się do wykonania ogrzewania podłogowego. Ekipa, która była na miejscu pomierzyła wysokość aktualnej podłogi i wyszło 15 cm. Podobno to mało. Chciałabym by podłoga była jak najlepiej zaizolowana. Co tam położyć? Styropian grafitowy? Piankę PUR? Pianka PUR to koszt 50 zl/m2, przy metrażu 150 m2 daje kwotę 7500 zł samej izolacji. Ale podobno jest "najlepsza". Pytanie czy warto wyłożyć taką kasę i czy zapewni to grube oszczędności? Nie wiem ile cm wysokości musi mieć wylewka - liczmy już anhydryt, inwestowalibyście w te drozsze styro czy pianki? Wszelkie sugestie mile widziane. Szukam rozwiazania optymalnego, co by mnie koszty nie zabiły, ale też żeby podłoga została przyzwoicie zaizolowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 04.01.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Pianki sa drogie . Może styropian grafitowy. Jeden z producentów ma grafitowy EPS 100. Sam również sie nad nim zastanawiam , a mam jeszcze mniej na izolacje bo 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 04.01.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ale ja mam 15 cm na wszystko: izolację + folię, rurki do ogrzewania + wylewkę + panele/płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 04.01.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) no to widzę że masz jeszcze mniej miejsca niż ja u mnie wychodzi 12cm na styropian 7cm na wylewkę i 1,5 na płytki lub panele temu też myślę co położyć zastanawiam się nad perlitem ponoć daje radęi można zastosować wylewkę anhydrytową w twoim wypadku to myślę że z 8cm ocieplenia i wylewka 5,5cm anhydrytowa raczej obowiązkowo Edytowane 4 Stycznia 2017 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 05.01.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ja bym zrobił tak: 3cm jakiś niedrogi styropian podłogowy a na to płyty PIR 5cm, których lambda wynosi ok 0,023. Mamy dobrą izolację i zostaje jeszcze 7cm na wylewkę i okładzinę. Płyty PIR nie muszą być te od najdroższych producentów. Jest ich wielu na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.01.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 W takich sytuacjach tylko poliuretan i to o gramaturze co najmniej 36 kg/m3 a najlepiej 45 kg/m3. tego później nie da się poprawić i będziecie żałować jak ja, że nie dałem poliuretanu. Wylewki wystarczy dać 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.01.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 kolektor1 słusznie prawi.@Marzena TG, Z tego co piszesz o ilości miejsca nad chudziakiem, to 8 cm płyty PIR/PUR możesz zmieścić, to i tak trochę za mało. 8 cm PIR, to ekwiwalent 14 cm styro.Śmiało znajdziesz tańsze płyty na ocieplenie niż te za 50 zł/m2 (nie wiem jakiej grubości) Możesz napisać do mnie na priv. podam namiar na taniego producenta. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 08.01.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ja zrywałem chudziaka obniżałem i wylewałem na nowo, z tym że u mnie miałem dwa powody do zrywania... pierwszy to krzywo wylany chudziak a drugi to jak powyżej - mało miejsca na izolację. Obecnie zostawiłem 23cm 15 cm na izolację, 6cm na wylewkę i 2cm na wykończenie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.01.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ja zrywałem chudziaka obniżałem i wylewałem na nowo, z tym że u mnie miałem dwa powody do zrywania... pierwszy to krzywo wylany chudziak a drugi to jak powyżej - mało miejsca na izolację. Obecnie zostawiłem 23cm 15 cm na izolację, 6cm na wylewkę i 2cm na wykończenie podłogi. Tak bywa. Czasami taniej jest zerwać chudziak i położyć grubo styropianu niż pakować się w płyty PIR. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts