rafalmic 04.01.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witam.Chciałem wybudować garaz(pomieszczenie gospodarcze) o wymiarach ok 6mx6m z plyt OSB. Mysłałem zrobic wylewke ok 20cm a na niej konstrukcje z drewna i obic plytami OSB a nastepnie ocipelic styropianem.Problem jest taki ze mam pochyłą działke(roznica miedzy przodem a tylem garazu byłaby ok 50cm) i jezeli bym wylewke zrobił wyżej problem byłby z wjazdem, jednak jesli zrobie nizej przy opadach deszczu bedzie zalewalo jedna sciane.Macie jakies pomysły?Z gory dziekuje,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 04.01.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dla mnie 0.5m to żaden spadek:) Ja wykopałbym do poziomu, szerzej niż sam obrys. Od strony pochylonego terenu dał korytka obok budynku lub dren. W zależności ile tej wody tam leci. Jeżeli martwisz się np. o zalegający śnieg i ewentualne przemakanie ściany, to można też od dołu zamiast zwykłego styropianu dać XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewcia19877 04.01.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Dosyć odważna teza, że 50cm to żaden spadek.Na poprzedniej budowie popełniłam ten sam błąd i zignorowałam spadek, dany był XPS, ale... może takie tereny nieco podmokłe i stąd teraz musze kopać dodatkowe studnie... _________________________poradnia.wroclaw.pl Edytowane 21 Marca 2019 przez Ewcia19877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmic 04.01.2017 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 własnie problem jest ,ze przy duzych opadach deszczu woda tam dosc szybko splywa i nie chcialbym zeby leciało wszystko na sciane. Znowu jak podniose poziom o ponad 50cm to nie bede mogl wjezdzac. Myslalem polozyc na tej scianie bloczki(zrobic taki funfament) ale nie wiem czy zda to egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 05.01.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Dosyć odważna teza, że 50cm to żaden spadek. Na poprzedniej budowie popełniłam ten sam błąd i zignorowałam spadek, dany był XPS, ale... może takie tereny nieco podmokłe i stąd teraz musze kopać dodatkowe studnie... Napisałem, że dla mnie to żaden, bo mieszkam w terenach górskich. U mnie spadek terenu względem skrajnych punktów domu to 2.5m. Spadku terenu nigdy nie należy lekceważyć, bo woda to potężny żywioł. Spadek trzeba wykorzystać, żeby woda płynęła tam, gdzie my chcemy. własnie problem jest ,ze przy duzych opadach deszczu woda tam dosc szybko splywa i nie chcialbym zeby leciało wszystko na sciane. Znowu jak podniose poziom o ponad 50cm to nie bede mogl wjezdzac. Myslalem polozyc na tej scianie bloczki(zrobic taki funfament) ale nie wiem czy zda to egzamin Na początku myślałem, że nie zamierzasz zasypywać ścian. Mój pomysł polegał na tym, żeby zrobić wąską opaskę wokół budynku na poziomie chudziaka i w tej opasce zrobić odprowadzanie wody. Jeżeli chcesz ściany zasypywać równo z terenem, to faktycznie przyda się porządna izolacja ścian. Najlepiej przeciwwodna. Z fundamentem to jednak będziesz miał więcej zabawy i dodatkowo urzędnik na pewno będzie chciał od tego podatek:) W takiej sytuacji, to dałbym np. podwójną grubą folię budowlaną na płyty na to XPS i jeszcze można dodatowo folię kubełkową. Oczywiście pod wylewką tak samo gruba folia. Można też folię spod chudziaka od razu wywinąć do góry na te 0.5m w miejscu, gdzie ściana będzie przysypana Aha jakbyś zasypywał ścianę z płyt OSB, to zwróć uwagę na solidność konstrukcji, żeby płyta nie wybrzuszyła się pod naporem ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmic 05.01.2017 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Na poczatku myślałem ''postawić'' na wylewce ale problem będzie z ta jedną sciana, ponieważ bedzie ona 0.5m w ziemi i przy opadach woda bedzie plynęła prosto na nią i obawiam się jej przemakania. Natomiast robiąc fundament są to spore koszta. Jezeli zrobie dreny wydaje mi sie ze nie wyrobia one przy duzych opadach i sciana bedzie zalewana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.01.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 .. konstrukcje z drewna i obic plytami OSB a nastepnie ocipelic styropianem. Jeśli garaż z płyt OSB to zapewne nieogrzewany. Po co więc ocieplać styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmic 05.01.2017 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 zeby cieplej było oraz dla wygladu zewnetrznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 zeby cieplej było oraz dla wygladu zewnetrznego Wygląd zewnętrzny - ok. Choć to kwestia gustu. Żeby było cieplej - czyli jednak planujesz ogrzewanie? Bo co ma być źródłem ciepła? Chyba nie rozgrzany samochód? Jeśli ma być ogrzewanie, to wypadałoby ocieplić posadzkę, dach oraz wstawić drzwi, okna i bramę o lepszych parametrach cieplnych. Bo izolacja musi być ciągła, jeśli ma spełniać swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmic 05.01.2017 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Problem ciepla jest dla mnie najmniejszym problemem... Temat dotyczy innego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.01.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Nie jestem ekspertem, ale rozważyłbym takie coś. Garaż (posadzkę w nim) zrobić ze spadkiem na zewnątrz. Rozumiem, że tylna ściana będzie zagłębiona w gruncie? Za tylną ścianą, w gruncie (i poniżej tej ściany) dałbym drenaż. Wyprowadzenie drenażu poniżej garażu. Dodatkowo, przy tej tylnej ścianie, już na powierzchni zrobiłbym betonowy rów. Odpowiedni do spodziewanych opadów. Wyprowadzenie rowu wzdłuż i poniżej garażu.Co sądzisz o takim czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmic 05.01.2017 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Wolałbym aby wylewka była w poziomie. Zastanawiam sie aby na wylewce (ok20cm) od strony ktora bedzie narazona na wode ułozyc taki fundament z paru bloczków,nastepnie zrobic izolacje a na tym konstrukcje z drewna tylko obawiam sie o wytrzymalość tej 20centymetrowej wylewki- co o tym myslicie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts