Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu

nastix

Recommended Posts

Mam pytanie do pana Andrzeja, zrobilem od golego stropu stropodach, wszystko robiłem sam pierwszy raz. Mam problem w nie dużej odległości od jednego komina mam przeciek, nakleiłem dodatkowa warstwę papy, przy kominie polepikowałem, przy ulewach nic nie cieknie, ale przy śniegu znów pociekło, delikatnie tak z 50 ml. Jest jakiś dobry środek który nie bedzie doraznym uszczelnieniem? Wg gdzie szukać nieszczelności, wydaje mi sie że wszystko zrobione jak należy...

Zalezy kiedy bedzie docelowe pokrycie. Jezeli w tym roku to nie ma potrzeby az takiej grubej papy klasc na mocno skosne dachy. Ja mam 4,2mm firmy matizol, Zakladalem w grudniu gdzie w nocy czasami temp spadala do -5 a papa byla do -5 i papa rozkladala sie super gdzie myslalem ze bedzie pekala. Pozatym gruba papa np 5,2mm na zakladke to daje ponad 1cm grubosci, kladac kontrlaty bedzie spore wybrzuszenie

Komin z cegły pełnej, odbudowany, na niego połozony styropian 3cm zaciagniety na chwile obecna klejem i siatka, przykryty "czapka" własnego odlewu. Wymiary komina 130 / 50 cm, papa nałozona na komin na trójkatach stropianowych, i opierzona blacha. Jak pociekło to zasmarowałem nawet blache ...

Te trójkąty zbyteczne ale skoro są to tak musi zostać. Papa powinna być przyklejona do elewacji komina a nad papą powinna być wykonana wcinka i zamontowana obróbka szlicowa wychodząca na papę. Dodatkowo za kominem powinna być zamontowana rynienka odprowadzająca (taka sama jaką montuje się nad oknem połaciowym). Pozdrawiam.