Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Gotujący" się kocioł Elektromet EKO-KWR 20

zaGotowany

Recommended Posts

Witam

Od jakiegoś czasu mój kocioł wydaje dziwne dźwięki - jakby gotująca się woda.

Odgłosy pojawiają się o różnych porach przy różnych temperaturach CO: raz 45*C raz 60*C.

Żeby odgłosy ucichły muszę powoli wygaszać piec.

Link do filmu:

Dane pieca:

Elektromet

Kocioł Grzewczy Węglowy typ EKO-KWR 20 z rusztem wodnym.

Moc cieplna 20 kW

Sprawność cieplna 80%

Max ciśnienie robocze 0,2 MPa

Max temp. robocza 90*C

Paliwo: węgiel - groszek, orzech, miał.

Sterownik REG 06

Piec oglądało kilku fachowców - nie byli w stanie powiedzieć co może być przyczyną.

Moje pytanie:

Co może być przyczyną?

Czy mogę palić w piecu pomimo "bulgotania" przy temp ok 50*C?

Mnie to brzmi jak skaczący zawór różnicowy, .. gotująca woda w kotle - lokalnie daje odgłos jak w czajniku, syczenia..itp..

tak jak by pompka falowa pracowała.. .. może brudna ? może brudny jest zawór kulowy z sitkiem nad pompką..

Takie "łomotanie" typowe dla procesu włączenia pompki i bam zawór różnicowy ..daje taki łomot ..

A nie jest tak że druga pompka - pierwszej wydziera wodę ?.. bo przyuważyłem że chyba są dwie pompki.. i mogą się "wzajemnie" żreć ..

i chyba mam rację :) bo widać to po skokach ciśnienia.. jaki masz układ ? otwarty czy zapartyj (zamknięty)... ?

Patrz uważnie na manometr .. jak faluje..

w załączniku zobacz różnicówkę.. ta szara firmy cadilo .. 2" a nawet 1" cal była by równie dobra .. jak 6/4 zielona..

masakra .. i u Ciebie widzę też tą masakryczną różnicówkę.. co jak pompka stoi.. to grawitację dławi.

Ale jaja .. faktyczni 2 pompki ..:D w układzie równoległym szarpią kotłem jak Reksio szynką.. ach ci "fachowcy"...

O ile możesz wyłącz jedną z pompek na chwilę.. powinno się potwierdzić przypuszczenie..

hallo Houston ...

WP_20161201_006.jpg

WP_20161201_007.jpg

Edytowane przez מרכבה

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.

Co do testów to wykonałem kilka i:

Odłączenie jednej z pompek nic nie dało - efekt ten sam.

Wyczyszczone wszystkie filtry w pompkach (do testów nawet zostały chwilowo usunięte).

Próbowałem również całkowicie odciąć obieg CWU - nie przyniosło to efektu.

Dzisiaj paliłem i przy około 60*C piec zaczął "pyrkać" - delikatnie go przygasiłem (aż przestał pyrkać) i odciąłem obieg CWU.

Na ten moment osiągnąłem 72*C i dopiero teraz zaczyna delikatnie się "gotować".

Planuje wymienić różnicówkę (przy okazji zawór powyżej niej bo delikatnie cieknie) - sprawdzę czy to coś zmieni i dam znać.

A to ciekawe, bo manometr kiwał się dość ostro, może gdzieś nie może ujść "woda" przez poziom , a raczej brak poziomu

kotła. Dziwne, bo słychać typowe "walenie" różnicówki, jak się lokalnie woda w kotle gotuje, to syczy jak w czajniku ...

Zastanawia mnie ten manometr, strasznie hula.. w czasie kiedy to się dzieje..

Mnie ten manometr pokazuje dziwne zjawisko, faluje ciśnienie.. ale kiedy pompki wyłączone to nie powinno być problemu..

Wymiana różnicówki - to polepszenie przepływu.. a może pompkę na wyższy bieg ? różne konfiguracje trzeba sprawdzić, co jest grane..

może faktycznie tak u Ciebie daje odgłos - lokalnie gotująca woda .. w kotle.. ale takie dudnienie niesie po rurach :(