Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość otwory pod okna

Recommended Posts

Może dziwne pytanie ...

Wykonawca zapytał mnie ile będzie styropianu na plycie. Powiedziałem że planuję dać 10cm styropianu a na to będzie wylewka (w niej podłogówka), a na wylewce płytki albo panele.

Policzył wylewkę 5cm czyli ma dodać do wymiarów wnęk okiennych 15cm.

Czy to dobre wyliczenia ?

Mam też pytanie czy zamawiając w fabryce okna wymiary maja jakieś znaczenie ? Czy są jakieś rozmiary "standardowe" i "niestandardowe" okien ?

Chodzi mi że np. mam otwór okienny o wymiarach powiedzmy 100x230 a wykonawca wykona o kilka centymetrów mniejszy/większy to czy przy zamawianiu okien ma to jakieś znaczenie ? Bo i tak przecież przed zamówieniem okien mierzy się wnęki okienne.

Oczywiście pomijamy wymiary , bo wiadomo cena okna wiąże się z wymiarami.

U mnie jest wylewka bez podłogówki ok 7 cm (większa grubość może wyjść po ustaleniu poziomu posadzki dla całego domu). Jeśli wybierzesz duże płytki, to one mają 10 mm grubości, do tego klej. Panele zajmą mniej. Szafki kuchenne, jeśli planujesz pod oknem, mają ok 80 cm + nogi. Jest jeszcze konieczność zaplanowania wysokości dolnej krawędzi otworu pod drzwi balkonowe. Musisz to wszystko uwzględnić.

Jeśli chodzi o wymiar standardowy okien, to się tym nie przejmuj, Przyjedzie pracownik firmy montującej okna, zmierzy i zrobią tak, jak są wykonane otwory.

Występuje tu złe nazewnictwo, bo są okna tzw. typowe (np 1160x1430, 1460x1430 itp.), ale przy obecnej technologii produkcji to już nie ma większego znaczenia. Faktycznie zakłada się, że na płytkę z klejem lub panel z pianką zostawia się luz ok. 15 mm, ale proszę się tym nie martwić - pracownik fabryki/dilera ma w obowiązku sprawdzić wymiar otworu przed wykonaniem stolarki.

Nie dodałem, że ten dodatkowy luz jest istotny przy drzwiach na niskim progu i HSach. Przy zwykłych balkonach nie ma większego znaczenia.

Edytowane przez Jan Kalita

To o czym mowicie doradzajac koledze to szczegóły pomiarowe okien w istniejacych otworach.

Murarz ma sie trzymac projektu.

Nie ma czegos takiego ze tu sobie doda tam odejmie jak mu wygodnie

Poziom zero to rzecz swieta !!!

Poziom nadprozy takze

Jak zacznie majstrowac z wymiarami to okaze sie ze pozniej wysokosc otworu na drzwi wewnętrzne bedzie do bani ze schody tradycyjnie na naszych budowach wyjda z za wysokim badz za niskim pierwszym lub ostatnim stopniem

Trzymajcie sie planu i jak najmniej w nim majstrujcie

Panie Jarku niepotrzebnie się Pan tam uniosłeś. Może autor wątku zajrzy tutaj i rozwieje wątpliwości.

Przy okazji zaznaczę, że wysokość wylewki jest zależna od systemu, ale nie powinna być większa niż 70 mm z tego co pamiętam. Najprościej zajrzeć do projektu, ale z doświadczenia wiem, że nie zawsze jest to możliwe (bo inwestor gdzieś zapodział, bo zabrał go kierownik itp. itd.)

Edytowane przez Jan Kalita

Minimalna grubosc wylewki - 4 cm

Minimalna grubosc wylewki z podlogowka - 2 x srednica rurki + polowa średnicy rurki ale nie mniej jak 4 cm

Jesli zalezy nam na akumulacyjnosci wylewki z ogrzewaniem np.elektrycznym 8-10 cm

Pod panele przyjmuje sie 10 - 15 mm

Pod gres przyjmuje sie 10mm

Pod terakote 15mm

Pod deski 20-25mm

Oczywiście pod warunkiem poziomego i w jednej płaszczyźnie podłoża

Tak w wyjatkowym skrocie :)

W dużym skrócie ...

Dom się na razie buduje ....

Wykonawca ma projekt i wie jakie mają być wymiary wnęk na okna i drzwi.

Większośc okien w domu to okna "tarasowe" od podłogi aż po sufit.

Okna będą wstawiane szybciej niż zostanie wykonana "końcowa podłoga' ,czyli przed ułożeniem styopianu jak i wykonaniu wylewki.

Więc trzeba uwzględnić że później o grubość styropianu , wylewki i koncowej warstwy podłogi (gres lub panele) wysokośc się zmniejszy ...

I o to właśnie pytałem ...

Przy oknach mniejszych problemu nie ma żadnego ale przy oknach / drzwiach od samej podłogi jest to już ważne ..

U mnie ma być 10cm styropianu i później na to wylewka . Wykonawca powiedził że doda 15cm , bo wylewka to 5cm.

Doświadczenie ma wiec myślę że wie co robi ...

Ale chciałem potwierdzić aby potem się nie okazało że wylewka będzie grubsza a nie będzie doliczona wysokosc warstwy końcowej i będą spore porblemy , ale z tego co wyczytałem nie ma się co martwić , bo osoba jaka będzie mierzyła okna musi to uwzglęnić i zwymiarować ?

Edytowane przez kaszpir007

Osoba mierząca okna powinna od Inwestora pozanać wartość poziomu ZERO, do tego potwierdzić to w umowie. A skąd ma wiedzieć inwestor? Z projektu, od kierownika budowy? Praktyka to od wykonawców, ale to raczej wynik tego, że kierownik jest zwykle figurantem:(

Nie raz już kułem nadproża, bo ktoś w międzyczasie coś zmienił. Oczywiście winnego nie ma, a to mi okna nie pasują a zamiast się sądzić z klientem i obdarzyć go stolarką za grube pieniądze ...

Takich przypadków na forum już było wiele.

Ale ten poziom Zero to jest poziom już z końcową podłoga (czyli np. gres/panele) czy poziom samej końcowej wylewki ?

O to mi tak naprawdę chodzi ...

Bo jeśli dobrze rozumie , to jeśli mam w projekcie wnekę okienną 230x100 od poziomu zero , czyli jak u mnie bedzie jeszcze 10cm styropianu + 5cm wylewki to do tych wymiarów po prostu zostanie dodane te 15cm i wymiar wnęki okiennej bedzie miał 245x100 , ale po położeniu styropianu i wylewki będzie miał wymiary takie jak w projecie 230x100.

Mi chodzi czy do tego poziomu zero dodaje się też grubość końcowej warstwy (gres/panele) i czy te 15cm starczą ?

Być może niezbyt precyzyjnie tłumaczę ...

Robisz anhydrytowe wylewki ?

Nie , zwykłe ...

Przeczytałem że minimalna grubość wylewki jak jest ogrzewanie podłogowe powinna wynosić od 4cm do 6cm , więc te 5cm sądzę że taki "średniak".

Po prostu chciałbym sprawdzić aby później nie było niemiłych niespodzialnek ale mam nadzeję że wykonawca wie co robi ...

Tym bardziej że teraz można to skorygować jeszcze ..

Edytowane przez kaszpir007

Po pierwsze nikt Ci nie da gwarancji na wylewki z miksokreta przy 4 cm. Przy 5 też wątpię. Z anhydrytu i zwszem.

Po drogie, jeśli założysz 5cm przy oknie, a okaże się, że w przeciwległym rogu pomieszczenia poziom płyty jest wyższy o 1 cm, to masz problem - bo w tamtym rogu będziesz miał 4cm na wylewke.

Dlatego założyłbym 6 cm , optymalnie 7.

Ja mam 7-8 cm.

Grubość wylewki zależy od zastosowanego jastrychu oraz obciążeń, które przenosić będzie podłoga. Przy standardowych jastrychach betonowych grubość wylewki powinna wynosić ok. 6,5 cm. Może oczywiście być nieco większa, ale efektem będzie większa bezwładność instalacji ogrzewania podłogowego, czyli dłuższy czas nagrzewania podłogi. Z kolei zmniejszenie grubości warstwy jastrychu może być niekorzystne ze względów wytrzymałości posadzki i rozkładu temperatury w posadzce. Zmniejszenie grubości wylewki poniżej 6,5 cm jest możliwe, gdy producent jastrychu dopuszcza takie rozwiązanie lub przy zastosowaniu innego materiału niż jastrych betonowy np. jastrych anhydrytowy. W obiektach, w których podłoga przenosić ma obciążenia większe, niż w budynkach mieszkalnych grubość wylewki powinna być do tych obciążeń odpowiednio dostosowana.
Edytowane przez fotohobby