bartis 05.01.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Witajcie, piszę tutaj z prośbą o pomoc w wypełnieniu wniosków o warunki techniczne przyłączy. 1. Woda i kanalizacja https://zapodaj.net/images/846af696acb6d.jpg Dane wnioskodawcy nie są mi straszne, tak samo numer ewidencyjny działki (to chyba numer działki), miejscowość itp problemu nie ma. Schody zaczynają się niżej, m.in jakiś symbol domu mieszkalnego, a jeszcze niżej to już chiński alfabet. Qśr.d , Q max.h itp co ja mam tutaj wpisać ? Jakie wartości ? 2. Prąd https://zapodaj.net/images/b173173fcebcd.jpg https://zapodaj.net/images/2df820daed338.jpg Punkt 2 w miare jasny, przyłączenie nowego obiektu. Punkt 3,4 i punkt 5 stwarza problem, nie wiem co mam wpisać. Bardzo Was proszę o pomoc, mnie już głowa boli z nerwów. Pozdrawiam Edytowane 5 Stycznia 2017 przez bartis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.01.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Witajcie, piszę tutaj z prośbą o pomoc w wypełnieniu wniosków o warunki techniczne przyłączy. 1. Woda i kanalizacja https://zapodaj.net/images/846af696acb6d.jpg Dane wnioskodawcy nie są mi straszne, tak samo numer ewidencyjny działki (to chyba numer działki), miejscowość itp problemu nie ma. Schody zaczynają się niżej, m.in jakiś symbol domu mieszkalnego, a jeszcze niżej to już chiński alfabet. Qśr.d , Q max.h itp co ja mam tutaj wpisać ? Jakie wartości ? 2. Prąd https://zapodaj.net/images/b173173fcebcd.jpg https://zapodaj.net/images/2df820daed338.jpg Punkt 2 w miare jasny, przyłączenie nowego obiektu. Punkt 3,4 i punkt 5 stwarza problem, nie wiem co mam wpisać. Bardzo Was proszę o pomoc, mnie już głowa boli z nerwów. Pozdrawiam świat biurokracji jest piękny symbol domu zgodny z mapką - musisz ją załączyć do wniosku, więc po prostu go sobie oznacz. Q śc/d to ilość ścieków na dobę (średnio) woda: Qśr/d -średnie dobowe zapotrzebowanie w m3 Qmax/h - maxymalne dobowe zapotrzebowanie w m3 rozbiór sekundowy to przepływ w litrach (dm) /sekundę Ilości to już wg własnego zużycia/ilości domowników/trybu życia/planowanego wyposażenia itp. U mnie przy dużym ogrodzie, 5 osobach, 700L akwarium zużywamy ok 9m3 wody /mc co daje nam ok 7m3 ścieków (średnio w roku). Nie kłopocz się tym - weź papiery pod pachę i idź do "komunalki" z prośbą o pomoc. Będzie szybciej. Przy prądzie - nie wiem o jaką taryfę wnioskujesz (budowlaną czy docelową) - poproś elektryka o pomoc, bo tu określenie zapotrzebowania w kWh mocy ma znaczenie finansowe (abonament/koszt przyłącza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartis 05.01.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ogólnie tak teraz patrząc to wydaje mi się, że te zapotrzebowania to jakiś pic na wodę. Tak naprawdę to mogę sobie wpisac byle jakie liczby w tym do wody i nic się nie stanie. A co do prądu to przecież tak samo, te okreslenie zapotrzebowania itp to dopiero jest istotne jak się podpisuje umowę z tymi złodziejami i dopiero wtedy jest sens określania ile rzeczywiście będzie potrzebne, jaka moc itp. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.01.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Dobrze myślisz - tylko umowę przygotują Ci na podstawie tego, co określisz we wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.01.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli na początek będziesz miał prąd budowlany (taryfa C) to im mniej kW wnioskowane tym lepiej, bo przy takiej taryfie płacisz abonament w zależności od mocy przyłącza. Na budowę wystarczy 8 kW, 3 fazy. Jeśli wnioskujesz o taryfę G to bierz moc docelową, ja planuję dla siebie 17 kW. Prognozowane zużycie - może wpisać cokolwiek np. 250kWh na miesiąc. Oni potrzebują tej informacji tylko do wygenerowania pierwszych faktur prognozowanych, później i tak będziesz płacił na podstawie licznika. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartis 06.01.2017 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) No dobrze to w takim razie jakie ilości wody, ścieków wpisać żeby zapłacić jak najmniej za przyłącze ? A co do prądu to ja chce już zasilanie docelowe, i po prostu na czas budowy dam np te 8kW 3 fazy, a później przy zmianie taryfy już na prąd domowy zmienię tą moc przyłączeniową. Dobrze myślę ? I jeszcze jedno pytanie, w wodociągach powiedzieli, że potrzebna będzie kopia mapy do celów projektowych, z kolei w Tauronie babka powiedziała, że mapa zasadnicza. Czy ja mogę do energetyki też dać kopie mapy do celów projektowych ? Jakby nie patrzeć to mapa zasadnicza, a do celów projektowych to jest to samo, różni się tylko tym, że jest pieczątka i podpis geodety na mapce do celów projektowych. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez bartis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.01.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) No dobrze to w takim razie jakie ilości wody, ścieków wpisać żeby zapłacić jak najmniej za przyłącze ? A co do prądu to ja chce już zasilanie docelowe, i po prostu na czas budowy dam np te 8kW 3 fazy, a później przy zmianie taryfy już na prąd domowy zmienię tą moc przyłączeniową. Dobrze myślę ? I jeszcze jedno pytanie, w wodociągach powiedzieli, że potrzebna będzie kopia mapy do celów projektowych, z kolei w Tauronie babka powiedziała, że mapa zasadnicza. Czy ja mogę do energetyki też dać kopie mapy do celów projektowych ? Jakby nie patrzeć to mapa zasadnicza, a do celów projektowych to jest to samo, różni się tylko tym, że jest pieczątka i podpis geodety na mapce do celów projektowych. Dla wody i ścieków nie ma znaczenia - taryfy nie wybierzesz, płacisz wg zużycia wody. Myślałem właśnie o prądzie - zrób jak napisałeś, choć w niektórych rejonach upierają się mocno na taryfę budowlaną (u mnie akurat nie). Mapki możesz śmiało dać do celów projektowych. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartis 07.01.2017 00:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 No zobaczymy co z tym prądem wyjdzie w Tauronie. Szczerze to nie uśmiecha mi się złodziejski prąd budowlany A jeszcze wracając do wody i ścieków, moglibyście mi chociaż orientacyjnie podać te liczby jakie wpisać do wniosku z pierwszego postu ? Bo powiem szczerze, że nie mam pojęcia jakimi to się obraca liczbami w tym temacie. A jak nie to w poniedziałek pójdę do gospodarki komunalnej i niech pomogą. I jeszcze pytanie odnośnie symbolu i oznaczenia na mapce we wniosku o wodę i ścieki, ja mam orientacyjnie narysować na swojej działce usytuowanie domu i oznaczyć go jakimś symbolem np A,B ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts