Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarzanie rurek PP

S.J.

Recommended Posts

Witam, mam oto takie pytanie. Zamieszkujemy dom jednorodzinny, W tej chwili użytkujemy tylko parter, poddasze jest nieogrzewane i nie ocieplone. W łazience u góry mam podprowadzoną wodę w rurkach PP które są w otulinie w ścianie. jest to podprowadzenie do umywalki, wanny i prysznica. Czy jest możliwość żeby woda zamarzła w takich rurkach jeśli na poddaszu jest ok -5st C i czy w ogóle jest w nich woda jeśli korki nigdy nie były odkręcane?

Witam, mam oto takie pytanie. Zamieszkujemy dom jednorodzinny, W tej chwili użytkujemy tylko parter, poddasze jest nieogrzewane i nie ocieplone. W łazience u góry mam podprowadzoną wodę w rurkach PP które są w otulinie w ścianie. jest to podprowadzenie do umywalki, wanny i prysznica. Czy jest możliwość żeby woda zamarzła w takich rurkach jeśli na poddaszu jest ok -5st C i czy w ogóle jest w nich woda jeśli korki nigdy nie były odkręcane?

Oczywiście , że istnieje możliwość że zamarznie, ale równie dobrze może tam być pod ciśnieniem powietrze i ono uchroni instalację przez działaniem mrozu.

A dlaczego nie ma zaworów odcinających na piętro?

Wszystko zależy, jak długo będziesz utrzymywał ujemną temperaturę na poddaszu, izolacja przy braku grzania tylko opóźnia zamarzanie. Przy braku odpowietrzenia, poduszka powietrzna z pewnością jest - ale nie wiem, do jakiego poziomu.

Najlepiej - jeśli się da - wstaw zawór odcinający na parterze i spuść wodę z pionu.

Wszystko zależy, jak długo będziesz utrzymywał ujemną temperaturę na poddaszu, izolacja przy braku grzania tylko opóźnia zamarzanie. Przy braku odpowietrzenia, poduszka powietrzna z pewnością jest - ale nie wiem, do jakiego poziomu.

Najlepiej - jeśli się da - wstaw zawór odcinający na parterze i spuść wodę z pionu.

No właśnie problem w tym że to jest łazienka nad łazienką, i nie widzę możliwości wstawienia zaworu. A gdyby tak wstawić grzejnik i chociaz trochę zaizolować dach żeby straty ciepła były jak najmniejsze? Zeby chociaż temp. była w okolicy 2-5 w plusie. Chodzi mi tylko o przetrwanie zimy, na wiosnę ruszamy z ociepleniem poddasza..

"kabel grzejny 125W termostat do rur 8m" jest na aukcji na portalu - całość dobrze jeszcze owinąć wełną termostat na plusową temperaturę - i minimalne zużycie energii bo tylko w wielkie mrozy - chyba warto się zastanowić?

W jaki sposób taki kabel się zakłada na rurki w ścianie? Pytam ponieważ nie znam się na tym.

No właśnie problem w tym że to jest łazienka nad łazienką, i nie widzę możliwości wstawienia zaworu. A gdyby tak wstawić grzejnik i chociaz trochę zaizolować dach żeby straty ciepła były jak najmniejsze? Zeby chociaż temp. była w okolicy 2-5 w plusie. Chodzi mi tylko o przetrwanie zimy, na wiosnę ruszamy z ociepleniem poddasza..

To wystarczy - trochę wełny/styropianu i jakaś folia na krokwie (może być najtańsza, bo i tak zerwiesz potem przy zabudowie - ale bez foli wiatr ciepło wywieje). Wstaw przenośny grzejniczek z termostatem (olejaka lub zwykły konwekcyjny), termometr i kontroluj sytuację - zimę przeżyjesz.

Edytowane przez przemo1

W jaki sposób taki kabel się zakłada na rurki w ścianie? Pytam ponieważ nie znam się na tym.

Przewód grzejny wprowadza się do rurki i zakręca dla uzyskania szczelności całość podłącza pod termostat i gotowe - zdaje egzamin szczególnie gdy takie przewody można ciąć na odcinek np 1m który w zupełności wystarczy.

A teraz tłumaczę jak to zrobić :

W śrubunek który wkręca się w miejsce korka(obecnie zapewne koniec instalacji)

Wkłada się zamiast widocznej czerwonej uszczelki krążek z gumy ok 3 mm. w nim wierci się otwór o średnicy -przewód grzejny - minus - mniejszy o 0,5mm

W korku instalacji np ocynku fot 2 wierci się otwór równy średnicy przewodu grzejnego. pomiędzy korek a gumowy krążek wkłada się podkładkę metalową z otworem 1,5 średnicy przewodu grzejnego.

Przez wszystkie elementy przekłada się przewód grzejny i wkłada do rurki z wodą na długość ...ile się da czyli nawet 1-2 m następnie całość się skręca - wkręca w rurkę wodną - chronioną - z siłą taką aby dokręcający korek zgniótł gumę i uszczelnił przewód grzejny....gotowe i zabezpieczone - rysunek poglądowy - :)

Pozdrawiam

f45fa0b8faeedbbabb22d131fa546429.jpg

Korek_1-2__chrom-516456-39490.jpg

Grzanie.jpg