S.J. 05.01.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Witam, mam oto takie pytanie. Zamieszkujemy dom jednorodzinny, W tej chwili użytkujemy tylko parter, poddasze jest nieogrzewane i nie ocieplone. W łazience u góry mam podprowadzoną wodę w rurkach PP które są w otulinie w ścianie. jest to podprowadzenie do umywalki, wanny i prysznica. Czy jest możliwość żeby woda zamarzła w takich rurkach jeśli na poddaszu jest ok -5st C i czy w ogóle jest w nich woda jeśli korki nigdy nie były odkręcane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Witam, mam oto takie pytanie. Zamieszkujemy dom jednorodzinny, W tej chwili użytkujemy tylko parter, poddasze jest nieogrzewane i nie ocieplone. W łazience u góry mam podprowadzoną wodę w rurkach PP które są w otulinie w ścianie. jest to podprowadzenie do umywalki, wanny i prysznica. Czy jest możliwość żeby woda zamarzła w takich rurkach jeśli na poddaszu jest ok -5st C i czy w ogóle jest w nich woda jeśli korki nigdy nie były odkręcane? Oczywiście , że istnieje możliwość że zamarznie, ale równie dobrze może tam być pod ciśnieniem powietrze i ono uchroni instalację przez działaniem mrozu. A dlaczego nie ma zaworów odcinających na piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.01.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Wszystko zależy, jak długo będziesz utrzymywał ujemną temperaturę na poddaszu, izolacja przy braku grzania tylko opóźnia zamarzanie. Przy braku odpowietrzenia, poduszka powietrzna z pewnością jest - ale nie wiem, do jakiego poziomu. Najlepiej - jeśli się da - wstaw zawór odcinający na parterze i spuść wodę z pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 05.01.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Zamknięte poddasze i macie tam -5? to ile jest na dworze teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.J. 05.01.2017 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No o to to już trzeba by zapytać wykonawcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.J. 05.01.2017 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Wszystko zależy, jak długo będziesz utrzymywał ujemną temperaturę na poddaszu, izolacja przy braku grzania tylko opóźnia zamarzanie. Przy braku odpowietrzenia, poduszka powietrzna z pewnością jest - ale nie wiem, do jakiego poziomu. Najlepiej - jeśli się da - wstaw zawór odcinający na parterze i spuść wodę z pionu. No właśnie problem w tym że to jest łazienka nad łazienką, i nie widzę możliwości wstawienia zaworu. A gdyby tak wstawić grzejnik i chociaz trochę zaizolować dach żeby straty ciepła były jak najmniejsze? Zeby chociaż temp. była w okolicy 2-5 w plusie. Chodzi mi tylko o przetrwanie zimy, na wiosnę ruszamy z ociepleniem poddasza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.J. 05.01.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Oczywiście , że istnieje możliwość że zamarznie, ale równie dobrze może tam być pod ciśnieniem powietrze i ono uchroni instalację przez działaniem mrozu. A dlaczego nie ma zaworów odcinających na piętro? No o to to już trzeba by zapytać wykonawcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.J. 05.01.2017 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Zamknięte poddasze i macie tam -5? to ile jest na dworze teraz ? Nie pisałem że jest zamknięte. Jest nieocieplone i nieogrzewane. Na zewnątrz jest -10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 "kabel grzejny 125W termostat do rur 8m" jest na aukcji na portalu - całość dobrze jeszcze owinąć wełną termostat na plusową temperaturę - i minimalne zużycie energii bo tylko w wielkie mrozy - chyba warto się zastanowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.J. 05.01.2017 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 "kabel grzejny 125W termostat do rur 8m" jest na aukcji na portalu - całość dobrze jeszcze owinąć wełną termostat na plusową temperaturę - i minimalne zużycie energii bo tylko w wielkie mrozy - chyba warto się zastanowić? W jaki sposób taki kabel się zakłada na rurki w ścianie? Pytam ponieważ nie znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.01.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie problem w tym że to jest łazienka nad łazienką, i nie widzę możliwości wstawienia zaworu. A gdyby tak wstawić grzejnik i chociaz trochę zaizolować dach żeby straty ciepła były jak najmniejsze? Zeby chociaż temp. była w okolicy 2-5 w plusie. Chodzi mi tylko o przetrwanie zimy, na wiosnę ruszamy z ociepleniem poddasza.. To wystarczy - trochę wełny/styropianu i jakaś folia na krokwie (może być najtańsza, bo i tak zerwiesz potem przy zabudowie - ale bez foli wiatr ciepło wywieje). Wstaw przenośny grzejniczek z termostatem (olejaka lub zwykły konwekcyjny), termometr i kontroluj sytuację - zimę przeżyjesz. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 W jaki sposób taki kabel się zakłada na rurki w ścianie? Pytam ponieważ nie znam się na tym. Przewód grzejny wprowadza się do rurki i zakręca dla uzyskania szczelności całość podłącza pod termostat i gotowe - zdaje egzamin szczególnie gdy takie przewody można ciąć na odcinek np 1m który w zupełności wystarczy. A teraz tłumaczę jak to zrobić : W śrubunek który wkręca się w miejsce korka(obecnie zapewne koniec instalacji) Wkłada się zamiast widocznej czerwonej uszczelki krążek z gumy ok 3 mm. w nim wierci się otwór o średnicy -przewód grzejny - minus - mniejszy o 0,5mm W korku instalacji np ocynku fot 2 wierci się otwór równy średnicy przewodu grzejnego. pomiędzy korek a gumowy krążek wkłada się podkładkę metalową z otworem 1,5 średnicy przewodu grzejnego. Przez wszystkie elementy przekłada się przewód grzejny i wkłada do rurki z wodą na długość ...ile się da czyli nawet 1-2 m następnie całość się skręca - wkręca w rurkę wodną - chronioną - z siłą taką aby dokręcający korek zgniótł gumę i uszczelnił przewód grzejny....gotowe i zabezpieczone - rysunek poglądowy - Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts