Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka betonowa czy blachodachówka

riot

Recommended Posts

Pytanie pewnie dziwne i wybór oczywisty, ale wolę się upewnić (bądź nie) w swoim przekonaniu tutaj.

Do wyboru mam dachówkę betonową Braas Teviva Cisar lub panel dachowy Lambda grafit.

Różnica w cenie ok. 3 tys. Dach mały, dwuspadowy.

Wiem, że najlepsza ceramika, ale jestem zmuszony ograniczyć się do tego co powyżej.

Czytałem o kruchości dachówki betonowej (nie wiem, na ile to potwierdzone) oraz o możliwości falowania blachy z biegiem czasu.

Co z powyższych rozwiązań ma więcej plusów niż minusów ?

W przypadku gdy więźba jest przewidziana pod ciężkie pokrycie można dach pokryć dowolnym materiałem. Rozwiązania są dwa: jedno to folia i blacha bo to materiały o podobnej żywotności (około 20 lat), drugie to deskowanie lub OSB, papa i dachówka cementowa (spokój na minimum 60 lat). Produkty Braas to bardzo dobry wybór. Można zejść trochę z kosztów rezygnując z dachówek skrajnych (szczytowych) i szczyty zamknąć obróbką blacharską. Pozdrawiam.

Witam

Ja mam już położoną płytę MFP 12 i na nią położoną papę. Za trzy miesiące położę blachodachówkę z aluminium / taki termin czekania na firmę/. Ta aluminiowa powinna wytrzymać tyle co dachówka ceramiczna. Jest w cenie dobrej stalowej. Kupiłem działkę ,na której jeden z dachów pokryty jest falowaną blachą aluminiową. Ma to ponad 40 lat. Niczym nie malowana. Ta blacha pokryła się patyną i dalej jest w dobrym stanie.

miłego dnia J.Korona

Blacha aluminiowa nie kosztuje tyle samo co stalowa więc coś jest nie tak. Jakiej firmy masz tą blachodachówkę "aluminiową"? Pozdrawiam.

Witam

chcę kupić tą blachodachówkę z popularnego portalu ,

Podobno, blacha jest z norweskich hut,grubości 0,65 mm "BLACHODACHÓWKA ALUMINIOWA NORWESKA ALUMINIUM MAT" .Jest jeszcze z Floriana ,znacznie tańsza.Innej blachodachówki nie znalazłem. Ta firma ,którą Pan ,w którymś poście polecał ,nie robi blachodachówki ,w dużych arkuszach.

Moja ,stara, o której wspominałem jest grubsza 1 mm ,ale niczym nie malowana, niczym nie zabezpieczona i żadnych wżerów ,mimo, że ma nie mniej ,niż 40 lat. Zna Pan jeszcze jakiś innych producentów takiej blachodachówki,może robią trochę grubszą,ja nigdzie nie znalazłem.

Miłego wieczoru J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

Myślę, że mówimy o dwóch różnych materiałach. Jeden to blachodachówka o rdzeniu stalowym z powłoką z alucynku a druga to pokrycie z blachy aluminiowej. Renomowany producent pokryć i rynien z blachy aluminiowej to PREFA. Żywotność ich produktów porównywana z żywotnością dachówki ceramicznej. Pozdrawiam.

Co kryje sie pod nazwa "porzadna membrana " Według mnie takie pojecie nie istnieje, a jeżeli mialbym gdzies polozyc ją sobie na jakies pomieszczenie gospodarcze to tylko Alpha Rexx - 470 g/m2 /1,5 m , i tylko dlatego że jest gruba i nic poza tym, a co zrobi z biegiem lat to sie okaże ale raczej nic dobrego nie wróży

Myślę, że mówimy o dwóch różnych materiałach. Jeden to blachodachówka o rdzeniu stalowym z powłoką z alucynku a druga to pokrycie z blachy aluminiowej. Renomowany producent pokryć i rynien z blachy aluminiowej to PREFA. Żywotność ich produktów porównywana z żywotnością dachówki ceramicznej. Pozdrawiam.

Witam

Ja napisałem ,że ta blacha jest aluminiowa ,nie stalowa pokryta alucynkiem. Zamieszczam poniżej część jej opisu.-

Blachodachówka aluminiowa S-ka z norweskiej huty

HydroAluminium.

Struktura oferowanych blach :

1. rdzeń aluminiowy min. 0,60 mm

2. warstwa konwersyjna

3. lakier podkładowy min. 5 mikronów

4. lakier dekoracyjny min. 20 lub 30 mikronów

5. lakier ochronny min. 7 mikronów

Napisali wyraźnie rdzeń aluminiowy, czyli mamy w tej cenie ,blachodachówkę tylko z czystego aluminium. Jest trochę cienka ,i tylko w tym widzę problem.

Jutro jeszcze do nich zadzwonię i dokładnie dopytam.

Miłego wieczoru J.Korona

Właśnie skończyłem kryć dach w tamtym tygodniu dachówka teviva. Bardzo ładnie się prezentuje i na pewno wytrzyma dłużej niż blacha. Deskowania nie robiłem tylko dałem porządną membranę.

[ATTACH=CONFIG]377984[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]377985[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]377986[/ATTACH]

Czy jakies zastrzeżenia co do "kruchości" zamków, czy jakieś inne uwagi, które pojawiły sie przy montażu ?

Generalnie po żadnym pokryciu nie powinno się chodzić. Doświadczony dekarz w odpowiednim obuwiu nie wyrządzi żadnej szkody, Natomiast dachówka cementowa nie ma górnych zamków więc jej podsunięcie nie nastręcza żadnych kłopotów i można wygodnie poruszać się po łatach. Pozdrawiam.