Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana okien i przewiew między parapetem a oknem

Recommended Posts

Witam, latem wymieniałem stare okna drewniane na nowe oknoplast.

Parapety wewnętrze musiały zostać bo były dość drogie i podobno to nie był duży problem aby ich nie uszkodzić i zachować, na zewnątrz nowe paramety.

Teraz w mroźne dni da się odczuć w niektórych miejscach ciągnące zimne powietrze między parapetem a oknem. Czasem okno jest lekko wilgotne zaraz przy parapecie.

Co może być przyczyną takie zjawiska, zły montaż ? można użyć sylikonu do lepszego uszczelnienia?

Edytowane przez rzeznik997

Witam, latem wymieniałem stare okna drewniane na nowe oknoplast.

Parapety wewnętrze musiały zostać bo były dość drogie i podobno to nie był duży problem aby ich nie uszkodzić i zachować, na zewnątrz nowe paramety.

Teraz w mroźne dni da się odczuć w niektórych miejscach ciągnące zimne powietrze między parapetem a oknem. Czasem okno jest lekko wilgotne zaraz przy parapecie.

Co może być przyczyną takie zjawiska, zły montaż ? można użyć sylikonu do lepszego uszczelnienia?

Wilgotne jest przez Stare drewniane okna była wentylacją.

A czuć zimno bo najprawdopodobniej masz źle osadzone parapety.

Jeśli chodzi o wilgoć to należy poprawić wentylację.

Jeśli jest przewiew (a z opsu tak wynika) to miejsce jest dodatkowo wychłodzone i robi się szybciej wilgotne.

Oczywiście stary parapet może być utrudnieniem dla dobrego zapianowania, ale jeśli mieli dostęp z zewnątrz, to prawdopodobnie mogli tam się lepiej postarać.

Chyba że parapet wewnętrzny jest tak głęboko wsunięty że styka się z zewnętrznym Ogólnie rzecz biorąc przy wymianie popełnili gdzieś błąd i teraz będzie usuwał tylko skutki a nie przyczynę

Był usunać przyczynę trzeba by zdemontować i okno i parapet wewnętrzny. Zamontować na nowo

A w które miejsce chciałbyś wcisnąć sylikon ?

No nie wsunąć, ale "pociągnąć" między parapetem a oknem

Chyba że parapet wewnętrzny jest tak głęboko wsunięty że styka się z zewnętrznym Ogólnie rzecz biorąc przy wymianie popełnili gdzieś błąd i teraz będzie usuwał tylko skutki a nie przyczynę

Był usunać przyczynę trzeba by zdemontować i okno i parapet wewnętrzny. Zamontować na nowo

Raczej nie, parapet wew jest lekko wsunięty. Nie wiem też czy są listwy podokienne wszędzie, w jednym oknie są w drugim widzę piankę wiec pewnie nie bo nie wydaje mi się żeby tak nawalili piany.

Okna mam dosyć szerokie i zdrarza się tak, że w połowie przylega dobrze z parapetem a w innym miejscu widzę pianę i mogę wsunąć pilnik do poznakci. :eek:

Ogólnie to trochę po ptokach, teraz człowiek się interesuje jak już jest po wszystkim.