WesterSyl 06.01.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Witam, Mam stary budynek z roku około 1958 który chcę zburzyć. Ściany z żużlobetonu o szerokości 40-42cm.Przeszło mi przez myśl aby wykorzystać stare fundamenty (80cm w gruncie, 20 cm ponad gruntem, brak zbrojenia, wysokie wody gruntowe przez co są fundamenty są wilgotne).Fundamenty mają na całej wysokości szerokość 40-42 cm, były wylewane do grunty z dosypką żwiru (brak ław).Są solidne, a na starym domu nie ma żadnych pęknięć. Mieszkam w II srefie przemarazania. Chciałbym nadsypać grunt tak aby fundamenty w całości schowały się w gruncie (1m). Położyć na nie izolację poziomą i nadmurować ścianami fundamentowymi o wys, 50-60cm np z bloczka betonowego szerokości 24cm. Na to znów izolacja pozioma i dalej ściany parteru (silikaty albo porotherm).Ociepliłbym budynek + ściany fundamentowe ponad gruntem z bloczka, poniżej nie ma sensu bo stare fundamenty są wilgotne. Dodam że fundamenty są pod każdą ścianą, nawet wewnętrzną, a ja chciałbym nadmurować tylko zewnętrzne w obrysie prostokąta (9 na 10m) tak aby zlikwidować jak najwięcej mostków termicznych. Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy może lepiej całkiem wyczyścić teren i postawić wszystko od początku (może na płycie).Ile mogę zaoszczędzić zostawiając stare fundamenty?--> ok 10-15 tysięcy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 08.01.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 No jak masz zamiar potraktować te fundamenty jako stopę fundamentową to jak najbardziej można - o ile te niezbrojone fundamenty wytrzymają ciężar nowego domu - bo jak pękną pod obciążeniem to masakra.Na nie 2x pożądna warstwa papy i budujesz z bloczka, potem izohan, styrodur i bedzie ok. Ale ktoś musi obliczyć ćzy bez zbrojenia wytrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolczaczko 08.01.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Architekt niech przeliczy, bo zużlak lzejszy jest niz suporex... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 08.01.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 No jak masz zamiar potraktować te fundamenty jako stopę fundamentową to jak najbardziej można - o ile te niezbrojone fundamenty wytrzymają ciężar nowego domu - bo jak pękną pod obciążeniem to masakra. Na nie 2x pożądna warstwa papy i budujesz z bloczka, potem izohan, styrodur i bedzie ok. Ale ktoś musi obliczyć ćzy bez zbrojenia wytrzymają To jest kiepska porada... Co do tematu: skoro chcesz budować od nowa to zrób to porządnie, nic nie zaoszczędzisz na tych fundamentach, musiałby to obejrzeć konstruktor i ocenić czy da się je wykorzystać czy nie. Weź jednak pod uwagę, że fundamenty stale narażone na wpływ wody gruntowej korodują, to że wcześniej ściany nie pękały to nie znaczy że nowe nie zaczną pękać, beton lany w grunt, robiony na budowie z tamtych lat, to będzie miał 1/4 tej wytrzymałości, której będzie miał nowy dom. Myślę, że nie powinieneś oszczędzać na fundamentach, ale z tego co mówisz, to wydaje mi się że twój dylemat zostanie rozwiany bardzo szybko, bo nikt nie zgodzi się podpisać pod projektem domu na starych fundamentach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 08.01.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 można uratować też stare fundamenty-wykonać odpowiednią izolację,i dalej będą one spełniać swoją rolę nie ma problemu dla mnie,co jeszcze mam ci poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts