Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm profi vs ytong - cena, wlasciwosci, jakosc, czas

Recommended Posts

Juz tydzień czasu porównuje te dwa sposoby stawiania ścian. Jeździłem po hurtowniach i w każdej hurtowni polecali co innego. Tutaj raczej chodzi o koszt przychodu jaki mają z danego materiału a nie o dobro klienta, w sumie tak samo jak wykonawcy- polecają co im wygodniejsze.

Zaprawa zwykła u mnie odpada ponieważ zależy na czasie, a będe sam działał do dachu(dach firma).

Pierwsze czas: ytong i porotherm profi- tu chyba nie ma różnicy dość dużej....

Po drugie współczynniki:

Tu biorę pod uwage bloczek o grubości 24 cm + 20cm GOLD fasada

ytong U= 0.131

porotherm U= 0.1636

Tu troszkę wygrywa ytong, lecz w obu przypadkach mieszczę sie w normach 2017.

Po trzecie cena na całą moją budowę( liczylem ścianki 24, 18,8, 11,5 i 8):

ytong 18500zł

porotherm profi 11500 zł

Ja stawiam na porotherm profi, ponieważ dużym argumentem jest cena za m2. Rożnica U 0,0326 nie wpłynie znacząco na koszt ogrzewania domu(będe miał ekogroszek). Może ktoś się wypowie o tym systemie....

Już sobie narobiłeś wrogów tym ekogroszkiem i lada chwila będą Ci pisali o alternatywie w postaci pomp ciepła, buforów i innych, oraz OZC. Bądź gotów na odpowiedzi ;). Wybór materiałów powinien być wyważony pomiędzy nakładem finansowym a oszczędnościami w ogrzewaniu oraz właściwościami jakie odpowiadają indywidualnym preferencjom. Uzyskanie jak najlepszej przegrody cieplnej nie zawsze jest słuszne bo jak widać z wyliczeń powyżej różnicę w cenie za materiały i trzeba się zastanowić czy warto dołożyć te 7 tys zł za materiał.

Może warto przemyśleć sprawę by nie tylko patrzeć na wt2017 a może na wt2021 albo 20xx? Może będziesz w tym domu mieszkał trochę dłużej. Jesteś i tak w dobrej sytuacji i "przyszedłeś" tu przed budową. Ja o wielu rzeczach dowiedziałem się za późno. Teraz zmienionym porotherm na coś bardziej akumulacyjnego.

Uzyskanie jak najlepszej przegrody cieplnej nie zawsze jest słuszne bo jak widać z wyliczeń powyżej różnicę w cenie za materiały i trzeba się zastanowić czy warto dołożyć te 7 tys zł za materiał.

Własnie trzeba się zastanowić.... "7 tys drogą nie chodzi" :-) A odnośnie ogrzewania to chyba nie będę się wypowiadał :confused:

Może warto przemyśleć sprawę by nie tylko patrzeć na wt2017 a może na wt2021 albo 20xx? Może będziesz w tym domu mieszkał trochę dłużej. Jesteś i tak w dobrej sytuacji i "przyszedłeś" tu przed budową. Ja o wielu rzeczach dowiedziałem się za późno. Teraz zmienionym porotherm na coś bardziej akumulacyjnego.

Sprawa jest przemyślana ponieważ ten współczynnik współgra nawet z przepisami z 2021..... :jawdrop:

Po trzecie cena na całą moją budowę( liczylem ścianki 24, 18,8, 11,5 i 8):

ytong 18500zł

porotherm profi 11500 zł

Ja stawiam na porotherm profi, ponieważ dużym argumentem jest cena za m2. Rożnica U 0,0326 nie wpłynie znacząco na koszt ogrzewania domu(będe miał ekogroszek). Może ktoś się wypowie o tym systemie....

Jestem zaskoczony, że wyszła tak duża różnica w cenie. Gdy ja budowałem w 2011 roku, też porównywałem ceny między gazobetonem i porothermem, jednak o ile dobrze pamiętam, koszty były zbliżone. A nawet chyba gazobeton wyszedł taniej.

Jeśli jednak teraz takie są ceny, to buduj z tego co tańsze. Szczególnie, że 7kzł to spora suma.

Powodzenia.

Jestem zaskoczony, że wyszła tak duża różnica w cenie. Gdy ja budowałem w 2011 roku, też porównywałem ceny między gazobetonem i porothermem, jednak o ile dobrze pamiętam, koszty były zbliżone.

Powodzenia.

Bylem w hurtowni to ceny wyszły bardzo podobne... roznica 1,5 tys zl (z uwzględnieniem zaprawy). Mam możliwość kupna od producenta, warunkiem jest odbiór wlasny lecz moj kolega ma firme spedycyjna wiec zrobi mi dwa kursy po 24 tony po cenach bardzo promocyjnych :-)