Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, zrobiłem tak nie czekając na podpowiedz i rzeczywistość okazała się zgodnie z podpowiedzią - akurat zdjęcie okazało się banalnie proste, no może trochę zaskoczyła mnie waga okna, ale utrzymałem się na drabinie:) Jakoś sobie poradzę, choć początkowe pomysły z przyklejaniem nie okazały się najlepsze, bo jednak klej trochę podtopił miejscami skrzydło i prowadnice nie są idealne - trzeba będzie je trochę chwilami poprawić.

Co do nieobracających się wałków mimośrodowych na razie mam roboczy pomysł - spróbuję je obwinąć jakaś taśmą i w ten sposób być może wpłynę na docisk. Nie będzie to rozwiązanie super trwałe, ale jeśli przetrwa choć dłuższą chwilę, to dobre to i to.

Idą podobno znów mrozy, stąd intensyfikacja działań, bo odwilż zamiast zmobilizować, to uśpiła czujność:)

Generalnie te narożniki to jednorazówki. Np. sam narożnik z jaśniejszego plastiku tak wchodzi w zasadniczą cenniejszą część siedząca w oknie - na zasadzie przeciwstawnych rowków - że demontaż bez połamania jest w zasadzie niemożliwy. Istotnie jest to bezobsługowe, bo po montażu, nie przewidziano opcji rozłożenia tego bez użycia siły.

P.S.

Aha, przepraszam, że tak dopytuje, ale skoro skrzydło zdjęte, to może się przyda. Na górnej krawędzi okna jest jakaś śruba imbusowa umiejscowiona równolegle do prowadnicy, siedząca w tym rowku. Do regulacji czego ewentualnie jest?

Edytowane przez perzan