ACCel 02.05.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Dostałem potwierdzenie, że mogę budować budynek gospodarczy - ten z rysunkami długopisem na kartce w kratkę, więc można rysować i zgłaszać w taki prosty sposób.O dziwo urząd się wyrabia coraz lepiej, potwierdzenie tym razem jest idealnie 21 dni po zgłoszeniu, poprzednio był tydzień opóźnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 05.05.2017 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Styropian zamówiony, jak będziecie coś budować to zastanówcie się czy nie warto zamiast kleić styropian w standardowych wymiarach, zamówić coś większego na wymiar Wypełnienie ścian (niestety fabryka tnie tylko w jednej płaszczyźnie, dlatego elementy 95 mm będę musiał sam zrobić): http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=388257&d=1493976082 Pokrycie ścian: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=388258&d=1493976141 Wypełnienie podłogi na gruncie: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=388259&d=1493976169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 08.05.2017 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Wycena pakietów szybowych, trzy szyby z ciepłą ramką, Uw=0,5, 120zł netto/m2 taniej niż zakładałem. Przepuszczalność światła Lt=70%, energii słonecznej g=50%. Pakiety na wszystkie okna na dole to koszt około 1100netto (około 9m2).Zastanawiam się czy nie wstawić podwójnych pakietów od północy. Tylko jak je połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 08.05.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Pakiety na wszystkie okna na dole to koszt około 1100netto (około 9m2). Zastanawiam się czy nie wstawić podwójnych pakietów od północy. Tylko jak je połączyć?A tam gdzie pytałeś, nie mogą Ci ich skleić jakąś ciepłą ramką w podwójne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.05.2017 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Niestety w tych fabrykach gdzie pytałem robią max 4 szyby i to za jakieś kosmiczne pieniądze. Taki biznes, pewnie linia jest zautomatyzowana.Więc taniej opłaca się samemu kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jetron 09.05.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Witam , wiem, że budżet około 25tyś, ale czy zanim podjąłeś decyzję o wyborze technologi (szkieletowa) to czy rozmyślałeś nad murowanym budynkiem (BK, silka, itp.?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.05.2017 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Tak oczywiście, ale jest wiele argumentów przeciw technologiom murowanym w budynku o powierzchni do 35m:- czas wykonania + trudność wykonania (mówimy o DIY),- grubość ścian (kleimy 15cm styro na silkę 15cm/beton 10cm) - tracimy dodatkowe 15/10cm w stosunku do szkieletu, który ma tylko 15cm (czyli jakieś 3m2 powierzchni),- inne wymagania co do fundamentów (waga budynku),- ... jeszcze pewnie coś by się dodatkowo znalazło. A i tak większość ludzi którzy mają dom murowany, kończy z prawie połową budynku wykonaną w technologii szkieletu drewnianego z wypełnieniem wełną (czyli poddaszem użytkowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jetron 09.05.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Tak oczywiście, ale jest wiele argumentów przeciw technologiom murowanym w budynku o powierzchni do 35m: - czas wykonania + trudność wykonania (mówimy o DIY), - grubość ścian (kleimy 15cm styro na silkę 15cm/beton 10cm) - tracimy dodatkowe 15/10cm w stosunku do szkieletu, który ma tylko 15cm (czyli jakieś 3m2 powierzchni), - inne wymagania co do fundamentów (waga budynku), - ... jeszcze pewnie coś by się dodatkowo znalazło. A i tak większość ludzi którzy mają dom murowany, kończy z prawie połową budynku wykonaną w technologii szkieletu drewnianego z wypełnieniem wełną (czyli poddaszem użytkowym). Masz zamiar łączyć elementy za pomocą gwoździ (gwoździarką? ręcznie?) czy wkrętów? Bierzesz pod uwagę żywotność budynku który stawiasz - tzn. przyjmujesz że ma Ci wystarczyć na 5-10-100lat? PS. http://budujzdrewna.pl pewnie znasz to forum a jeśli nie to sporo wiedzy można wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.05.2017 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Będę zbijał gwoździami, raczej wypożyczę gwozdziarkę, ale młotki ciesielskie też kupiłem;) Żywotność tego budynku nie powinna być mniejsza niż jednorodzinnego murowanego:)Mi ma wystarczyć na 2-4 lata;) Znam tamta stronę, doskonałe materiały o konstrukcji dla początkujących. Niestety brakuje tam informacji o współczesnych technologiach stosowanych w szkieletach. Na forum najprędzej usłyszysz tam "wełna + OSB, broń boże styropian, bo wszyscy tak budują" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mihaj 10.05.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Tak oczywiście, ale jest wiele argumentów przeciw technologiom murowanym w budynku o powierzchni do 35m: - czas wykonania + trudność wykonania (mówimy o DIY), - grubość ścian (kleimy 15cm styro na silkę 15cm/beton 10cm) - tracimy dodatkowe 15/10cm w stosunku do szkieletu, który ma tylko 15cm (czyli jakieś 3m2 powierzchni), Mam pytanie dotyczące ocieplania, może głupie, ale może jednak sensowne: czy nie lepiej dla powierzchni użytkowej wybudować najpierw na zgłoszenie nieocieplony budynek gospodarczy czy rekreacyjny wykorzystując pełną powierzchnię zabudowaną 35 m2 a dopiero potem ocieplać przy okazji przekwalifikowania na mieszkalny? Ocieplenie nie wymaga przecież zezwolenia, mimo, ze zwiększa powierzchnię zabudowaną. Jakie są wady takiego rozwiązania w sensie podejścia urzędowego? Mihaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 10.05.2017 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nie ma potrzeby przekwalifikowania budynku rekreacyjnego.Pewnie masz rację, że można potem go docieplić, aktualnie docieplenia wykonuje się bez zgłoszenia. Ale nie badałem jeszcze sprawy czy zwiększenie w ten sposób powierzchni zabudowy wpłynie na legalność koncepcji. Poza tym gdzieś na 2 stronie wątku są szacunkowe wyliczenia co daje dodatkowe 15cm styropianu, chociaż pewnie trochę oszukują. Bardziej opłaca się zainwestować w pompę ciepła powietrze powietrze (klimatyzator z funkcją grzania). Jeżeli kupimy klimę z SCOP=3 za 2000zł jednorazowo, czas zwrotu klimy przy zużyciu 5500kWh rocznie to 1 rok;) Zużycie energii spadnie 3x czyli z 2700zł na 900zł. Jak będzie lepsza (LG Prestige z SCOP=3.9 za 3500zł) to będziemy płacić tylko 680zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 13.05.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Mam już styropian kosztował 1000zl mniej niż zakładałem w budżecie.Grafitowy blok 6x1,5x1m wygląda kosmicznie. Mam też drewno - 1400zł drożej niż budżet zakładał, nie było także 45x220mm, musiałem wziąć dwie belki KVH, ale przy okazji od razu kupiłem drewno na ganek. Przy okazji poćwiczyłem jazdę z przyczepą 6m:D Tak jak pisałem, będę robił prefabrykację w cywilizowanym miejscu (złożenie szkieletu ścian z wypełnieniem styro na wymiar, pocięcie pozostałych desek) i przewoził na wieś. Skoro już zacząłem to chyba czas założyć jakiś dziennik z większą ilością zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minidom 16.05.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Na tamtym forum tak piszą bo to jest powiązana bardzo dużą grupą firm która chce tępić konkurencje już nie jedna firmę załatwili co buduje inaczej ale w szkielecie można łatwo wygooglowac jak działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minidom 16.05.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 minidom, nie ma za co:D Fajnie że miałeś determinację żeby sprawdzić to w rzeczywistości. Jak będziesz na jakiejś gali to rzuć jakieś małe podziękowania dla AC za wsparcie koncepcyjne Ale jak już bawisz się w zmiany charakteru budynku to mogłeś postawić z przodu taki wysoki budynek rekreacyjny z antresolą w odstępie 20cm od tamtego, a potem wspólnie zmieniać im charakter na połączony mieszkalny. Miałbyś to trochę bardziej funkcjonalne, i prawie 90 metrów:) I jeszcze jedno - ganek nie ma ograniczeń wysokości. Ja spróbuję zarówno z gankiem ok 2x4m z przodu jak i ogrodem zimowym na całym tyle mojego domku, aczkolwiek będą miały funkcję taką jak nazwę - ganek bo brakuje przedpokoju, a ogród zimowy jako taras w lecie i bufor temperaturowy w zimie. Mogę mieć łatwiej o tyle że jest to "przydomowy ganek" a prawo nie definiuje pojęcia "dom". Więc według mojej interpretacji "budynek rekreacji indywidualnej" potocznie zwany "domem letniskowym" to jest "dom" w tamtym znaczeniu i nie muszę nic ekstra robić. minidom, charakter użytkowy ganku nie jest zbytnio mieszkalny, będziesz to formalnie przekształcał później? Nie będę bo nie wypali tą rozbudowa będę śledził Twoje poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minidom 16.05.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 16.05.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Odpaliłem dziennik, kopia każdego wpisu będzie także tutaj. Kopia wpisu z dziennika Dziennik AC25K - KLIK! Witajcie. Do tej pory pisałem w tym wątku w KLUB SAMOROBÓW:AC25K czyli zbuduj sam dom 50m2 za 25 tys zł, na dodatek bez formalności!Ale skoro zacząłem budowę to warto założyć dziennik. Komentarze i dyskusje niech trafiają do tamtego wątku. Będę tam też kopiował treść wpisów z dziennika dla porządku. A teraz dziennik od początku. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389331&d=1494965456 Buduję domek DIY własnego projektu. Jest to dom o powierzchni zabudowy do 35m2, powierzchni użytkowej 50m2, budowany na zgłoszenie oraz bez wymaganych warunków zabudowy (przynajmniej w opinii naszej gminy, oczywiście z tym bywa dyskusyjnie w zależności od urzędu). W związku z tym, że na zgłoszenie można budować tylko "parterowe budynki rekreacji indywidualnej" o powierzchni zabudowy do 35m2, dom posiada dwie antresole nad salonem (antresola to nie piętro/kondygnacja). Oczywiście jak to bywa wynikły z tym także problemy w urzędzie, gdzie odrzucono zgłoszenie z dwiema antresolami, nie było czasu aby się przepychać z urzędem więc dom został ponownie zgłoszony z jedną, a przy okazji zostanie przebudowany tak aby mieć dwie antresole. A skoro przebudowy nie trzeba zgłaszać.... Oczywiście są pewne niedogodności antresoli - antresola musi być otwarta nad salonem - czyli nie ma drzwi, pozostałą część będzie zasłaniała "meblościanka" (bez negatywnych skojarzeń), powierzchnia nad łazienką jest "nieużytkowa" bo antresola może być tylko nad jednym pomieszczeniem. Ale dzięki takiemu pomysłowi uzyskujemy całkiem przestronny dom z dużym salonem, łazienką oraz dwiema sypialniami, który spokojnie w polskich realiach mógłby być domem rodzinnym dla rodziny 2+2.Co więcej planuję jego rozbudowę o ganek o dodatkowej powierzchni rzędu 7m2, oraz ogród zimowy. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389330&d=1494965456http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389329&d=1494965456 Technologia budowy to lekki szkielet drewniany.Budżet planowany 25 000 netto. fundamenty z ciężkich krawężników (30x25cm) zakopanych w pionie w ziemi, wstępnie miały być betonowe słupowe nawiercane i wylewane w ziemi, ale warunki wodne nie pozwolą na coś takiego, podłoga wypełniona 18 cm styropianu lambda 0,033, ściany ze słupków 45x95mm w rozstawie 400mm wypełnionych styropianem lambda 0,033 + 6cm styropianu na zewnątrz, ściany bez folii paroizolacyjnej oraz bez folii wiatroizolacyjnej, nie stosuję kłopotliwej wełny wrażliwej na wilgoć, sam styropian zapewnia odpowiednią dystrybucję wilgoci w przegrodzie, od wewnątrz ściany pokryte płytami kartonowo gipsowymi, stalowe stężenia nadające sztywność konstrukcji zamiast płyty OSB od zewnątrz prawdopodobnie siding winylowy, miał być tynk ale siding będzie szybszy i prostszy w wykonaniu i chyba tańszy, ściana antresoli o wysokości 175cm, dach o kącie nachylenia 30 stopni, pokryty płytą warstwową (obornicką) o grubości 15-20cm (w zależności co będzie w dobrej cenie II gatunek) PUR/PIR lambda 0,022, podparty dwoma słupami, krokwie w rozstawie 400mm, na wierzchu blachodachówka przykręcana bezpośrednio do płyt warstwowych, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem DIY, ogrzewanie elektryczne zwykłymi grzejnikami konwektorowymi - z planami na klimatyzację z funkcją grzania. większość okien to będą pakiety trzyszybowe, Uw=0,5, Lt=70% (transmisja światła), g=50% (transmisja energii słonecznej), montowane na stałe w XPS, jedynie drzwi tarasowe oraz pojedyncze skrzydła okien na antresoli będą otwierane, od północy (kuchnia, łazienka) prawdopodobnie będą sklejone po dwa pakiety razem. ściany budowane jako "prefabrykowane" w "cywilizowanym" miejscu, wszystkie deski przycięte na wymiar, a następnie całość przewieziona na miejsce budowy i złożona, styropian cięty z bloków na konkretne wymiary - minimalizacja klejenia styropianu oraz odpadów, czas budowy przez amatorów około 2 tygodnie, Projekt stworzyłem samodzielnie, wszelkie kwestie konstrukcyjne oraz parametry elementów konstrukcyjnych opierają się na kodyfikacjach budowlanych dla USA oraz Kanady. Niestety w Polsce drewno w wymiarach amerykańskich (38mm) jest ciężko dostępne więc buduję z drewna w wymiarach skandynawskich (45mm) które jest przekrojowo/objętościowo większe o 20%, więc wytrzymalsze, ale jednocześnie droższe o 20%. Rzeczywista powierzchnia użytkowa to 50-55m2 w zależności od sposobu liczenia, powierzchnia dachu 40m2, ścian 120m2. I jeszcze rzuty pomieszczeń:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389327&d=1494965456http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389328&d=1494965456 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 16.05.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Kopia wpisu z dziennika Dziennik AC25K - KLIK! Okazyjnie zakupiliśmy prawie pół hektara terenów rolnych (dzięki "dobrej zmianie") z grubsza jakieś 10km na wschód od granicy Warszawy. Działka ma wymiary około 89m na 55m, dłuższym bokiem przylega do drogi gruntowej z zarośniętym rowem. Teren ma 0,8m różnicy poziomów i jest raczej podmokły, woda stoi na 30cm od powierzchni gruntu. Teren wymaga podniesienia o jakieś 0,5-1m w zależności od miejsca, ale na razie trudno znaleźć chętnych do przywiezienia ~150 ciężarówek ziemi z wykopu za darmo. Przez to dom będzie aktualnie wystawał znacznie nad poziom terenu. Na terenie nie ma MPZP, w studium jest MN/U, aktualnie jest to działka typu gruntu orne klasy IVb, nie ma warunków zabudowy (bo na razie nie są potrzebne ) Dom budujemy gdzieś w okolicy połowy długości, 6m od granicy. Wystawiony salonem, tarasem prawie idealnie na południe. Będzie szambo, oraz studnia głębinowa, prąd się projektuje. Tak to wygląda: Zarośnięty rów od frontu: Rów na boku działki: Woda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 16.05.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Kopia wpisu z dziennika Dziennik AC25K - KLIK! Mamy przepust, na razie tymczasowo przysypany ziemią, aby go nikt nie ukradł: Oraz kawałek tymczasowego ogrodzenia terenu budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 16.05.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Kopia wpisu z dziennika Dziennik AC25K - KLIK! Zamówiłem styropian Austrotherm grafitowy lambda 0,033, w całych blokach pocięty na "plastry" o grubości jaką chciałem. Niestety tną tylko w poziomie, więc mniejsze elementy muszę wyciąć sam. Cenowo wyszło około 8% więcej niż ten sam styropian u najtańszego sprzedawcy na Allegro. Pocięty jest tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389334&d=1494968747 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389335&d=1494968747 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=389336&d=1494968747 A na żywo wygląda tak: Transport na przyczepie 6m: Maszynka do cięcia styropianu zrobiona z resztek płyt meblowych, zasilacza od laptopa, oraz drutu grzejnego Kanthal D 0,5mm: A skoro fabryka tnie tylko w poziomie, to elementy 95mm do wypełnienie szkieletu muszę zrobić sam, no to jedziemy: Niestety idzie dosyć wolno - 10 minut na jedne plaster (6 metrów bieżących), całość w sumie zajmie kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 16.05.2017 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Kopia wpisu z dziennika Dziennik AC25K - KLIK! Mam też już drewno, ponad 5m3. Niestety przekroczony budżet o 1400zł (20% na skandynawskie wymiary, nie było 45mmx220mm więc wziąłem belki KVH) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts