Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AC25K czyli zbuduj sam dom 50m2 za 25 tys zł, na dodatek bez formalności!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ACCel super wynik finansowy za taki domek :) Wiosną chcesz dokończyć prace przy małym domku tak, a kiedy zamierzasz ruszyć z dużym domem?

Dzięki.

W tym roku mam do zrobienia:

- Dokończenie i wykończenie domku.

- Budynek gospodarczy + wiata lub drugi budynek gospodarczy, uwzględniając podniesienie gruntu o 1m.

- Ogrodzenie uwzględniając podniesienie gruntu o 1m.

- Domek na drzewie dla dzieci, bez drzewa;)

Z docelowym domem mi się teraz nie śpieszy. Najpierw muszę koncepcję opracować, a potem uzyskać WZ.

Najwcześniej w następną zimę zacznę z projektem.

Ciekawią mnie dwie rzeczy:

-Jak to jest z tą rekuperacją? rozpisz się na ten temat :) jakiś schemat, parametry.... wiem, że jest o tym temat, ale ma pierdyliard postów i nic nie idzie tam znaleźć.

-Przekrój ścian, właśnie nie rozumiem jak jest z tą dyfuzyjnością ze styropianem w ścianie. U ciebie płyta OSB jest tylko do usztywnienia konstrukcji, tak? Jak czytam inne forum "buduj z zapałek"dot com wszędzie jest folia płyta wełna-kantówki płyta folia. Napisz też jak wygląda sprawa z ogrzewaniem, w sensie jak wychodzi to kosztowo. Czy tak jak zakładałeś? I co byś teraz zmienił gdybyś stawiał domek jeszcze raz.

Ciekawią mnie dwie rzeczy:

-Jak to jest z tą rekuperacją? rozpisz się na ten temat :) jakiś schemat, parametry.... wiem, że jest o tym temat, ale ma pierdyliard postów i nic nie idzie tam znaleźć.

-Przekrój ścian, właśnie nie rozumiem jak jest z tą dyfuzyjnością ze styropianem w ścianie. U ciebie płyta OSB jest tylko do usztywnienia konstrukcji, tak? Jak czytam inne forum "buduj z zapałek"dot com wszędzie jest folia płyta wełna-kantówki płyta folia. Napisz też jak wygląda sprawa z ogrzewaniem, w sensie jak wychodzi to kosztowo. Czy tak jak zakładałeś? I co byś teraz zmienił gdybyś stawiał domek jeszcze raz.

Rekuperacji jeszcze nie ma, to znaczy mam zwisające pod sufitem PE-Fleksy, mam zakupiony wymiennik i inne graty typu wentylatory, zasilacz.

Wymiennik będzie z XPS 5cm, skrzynki z XPS 3mm. Coś w stylu reku kolegi Daniellos z wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?255050-Z258-samemu-czyli-stodo%C5%82a-DIY/page15

Kwestia dyfuzyjności w moim wypadku jest prosta - jak wejdzie wilgoć (para wodna) do ściany to niech wyjdzie.

W zwykłych szkieletach z wełną jest inaczej - "nie dopuścić do wejścia wilgoci" bo wełna i drewno są wrażliwe, a na dodatek na końcu jest OSB które blokuje wyjście wilgoci. Ale dla mnie to trochę utopia, trudno jest zadbać o taką super szczelność trzeba się martwić o każde gniazdko, okna itp itd

Więc mamy OSB (głównie usztywnia, ale jak już*jest to trochę blokuje parę wodną), Potem drewno i styro 9cm, a na końcu styro 6cm. Styro ma współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej rzędu 20-40 czyli nie mały i nie duży. Jak się tam wilgoć dostanie to spokojnie wyjdzie, pozwala także na schnięcie drewna jeżeli by dostała się tam woda.

Dla porównania zwykłe mury mają współczynnik rzędu 3-12, więc tam też para wodna się porusza, a na wierzchu zawsze jest styropian.

Na samym wierzchu mam bardzo duże płyty styro, które w teorii powinno łatwo dać się uszczelnić po krawędziach, ale jeszcze muszę to poprawić, przy okazji kładzenia sidingu.

Aktualnie ogrzewam głównie klimatyzatorem LG Prestige DM12RP który ma 2,9kW mocy grzewczej w ujemnych temperaturach. Jak były ostatnie mrozy to dogrzewałem konwektorem 1,5kW, mam też matę grzewczą 170W w łazience.

Klima ma system pokazujący zużycie energii. Zużycie energii przez klimę w listopadzie 212kWh, grudniu 346kWh (nie dogrzewałem niczym innym), styczniu 436kWh (dogrzewałem). Podejrzewam że cały okres grzewczy będzie kosztował poniżej 1500zł.

Gdzieś na pierwszych stronach obliczałem ok 5000-6000kWh zapotrzebowania na rok, z COP=3 daje to 2000kWh energii czyli 1200zł.

Sumaryczne zużycie energii październik-listopad 1500kWh (450zł/mies), grudzień-styczeń 1800kWh (550zł/mies). Rodzina 2+2.

Co bym zmienił:

1. Fundament - płyta.

2. Wysokość ścian 2,5m bo tyle ma OSB a ja zrobiłem 2,6m.

3. XPS na okna bym zamówił cięty ploterem na wymiar tak żeby tylko wstawić i uszczelnić szybę na gotowo - dużo czasu zajmują obróbki zewnętrzne.

4. Zaczął bym wcześniej, w marcu-kwietniu.

Przy okazji kwestii pokrycia dachu blachodachówką, naszła mnie pewna wątpliwość. Chciałem przykręcać blachodachówkę bezpośrednio do blachy płyty warstwowej, wykorzystując wkręty farmerskie do metalu takie jak na zdjęciu:

a03cc17d41e1931df0d2cf5e5ee0

Ale czy to będzie wystarczająco wytrzymałe?

A producent płyt warstwowych przewiduje jakieś rozwiązanie? Moim zdaniem to powinieneś przykręcić łaty, przez płyty do konstrukcji, wtedy blachodachówka standardowo do łat. Te wkręty farmerskie są przewidziane do kręcenia w drewno, do blachy jeśli już musiałbyś użyć dedykowanych blachowkrętów, czyli z drobniejszym gwintem do tego oczywiście podkładki "blaszano-gumowe", bo nie widziałem takich gotowców. Ale mimo wszystko blacha z płyty warstwowej prawdopodobnie nie jest projektowana do trzymania połaci. Wez też pod uwagę, że blachodachówka na słońcu będzie pracować po swojemu, płyty po swojemu i to wszystko może się rozchwiać na łączeniu.

Cześć.

Trafiłem na Twój dziennik i interesuje mnie budowa podobnego domku.

Wiele się dowiedziałem odnośnie kwestii prawnych ale jedna sprawa nie jest mi jasna i nigdzie nie mogę doczytać?

Interesuje mnie kwestia budowy na działce bez wydanych WZ ani nie objętej żadnym planem!?

Jesteś na bierząco więc może byś podpowiedział coś w tej kwestii bo z tego co doczytałem Ty nie masz WZ na działkę??

Z góry dzięki za pomoc i kibicuję Twoim poczynaniom :-)

Accel czy mógłbys udostepnic tutaj rysunki , jakies szkice twojego domku ? chce zbudowac niemalze identyczny ( troche inne wymiary ) ale rozwiązania konstrukcyjne które zastosowales u siebie bardzo mi odpowiadaja , najbardziej zastanawia mnie podłoga na antresoli , przekrój i rozstaw belek , ogólnie jej konstrukcja?? i te dwa słupy nośne które ida przez cała wysokosc dommku na których wsparta jest belka kalenicy , czy one sa przymocowane do podłogi ? czy ida przez podłoge do tych dwóch wiekszych słupów fundamentowych i tam sa mocowane ? jestem amatorem ale bardzo zdeterminowanym zeby wybudowac takmi domek samemu , byłbym bardzo wdzieczny gdybys wyjasnił tych pare kwestji , równiez Ci kibicuje!!! bardzo ciekawy projekt !! pozdrawiam serdecznie!!

A producent płyt warstwowych przewiduje jakieś rozwiązanie? Moim zdaniem to powinieneś przykręcić łaty, przez płyty do konstrukcji, wtedy blachodachówka standardowo do łat. Te wkręty farmerskie są przewidziane do kręcenia w drewno, do blachy jeśli już musiałbyś użyć dedykowanych blachowkrętów, czyli z drobniejszym gwintem do tego oczywiście podkładki "blaszano-gumowe", bo nie widziałem takich gotowców. Ale mimo wszystko blacha z płyty warstwowej prawdopodobnie nie jest projektowana do trzymania połaci. Wez też pod uwagę, że blachodachówka na słońcu będzie pracować po swojemu, płyty po swojemu i to wszystko może się rozchwiać na łączeniu.

Wszystko wskazuje na to że jakieś łaty będą. W jednym składzie sugerowali łaty metalowe czyli wykonane z blachy 0,7mm.

Cześć.

Trafiłem na Twój dziennik i interesuje mnie budowa podobnego domku.

Wiele się dowiedziałem odnośnie kwestii prawnych ale jedna sprawa nie jest mi jasna i nigdzie nie mogę doczytać?

Interesuje mnie kwestia budowy na działce bez wydanych WZ ani nie objętej żadnym planem!?

Jesteś na bierząco więc może byś podpowiedział coś w tej kwestii bo z tego co doczytałem Ty nie masz WZ na działkę??

Z góry dzięki za pomoc i kibicuję Twoim poczynaniom :-)

Cześć.

Mam grunty rolne klasy IVb, bez MPZP. Oprócz tego budynku zgłaszałem jeszcze szambo i budynek gospodarczy. Wszystko bez WZ.

Moja gmina potwierdza że budynki na zgłoszenie nie wymagają WZ. Starostwo się nie sprzeciwia w tym temacie.

Przepisy są nie do końca jednoznaczne, ja zawsze prewencyjnie dołączałem do zgłoszenia stanowisko Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego w tej sprawie:

https://www.gunb.gov.pl/sites/default/files/pliki/samples/ws1160816_100517_0.pdf

Tym dokumentem możesz się posiłkować szukając konkretnych przepisów.

Dodatkowo trzeba wiedzieć, że odrolnienie gruntów niższych klas jest deklaratywne, tzn. gmina ma obowiązek bez sprzeciwu to zrobić. U mnie odbywa się to za pomocą pieczątki uzyskanej w Starostwie coś w rodzaju "nie wymaga decyzji o odrolnieniu".

No nieźle to wyszło :) ale czasu też Ci dużo pochłonęło ;)

Dzięki!

Czas? Niestety brak doświadczenia, brak przyzwyczajenia do pracy fizycznej.

Dodatkowo dochodzi kwestia dostępności pomocników. Większość robiłem sam z żoną.

Ale nie wiem czy dałoby się jakoś szybciej.

Nie wyobraziłem sobie także, że to wszystko takie wysokie, a na wysokości się tragicznie pracuje.

Ale efekt jest ekstra (no może jeszcze odrobinę trzeba uzupełnić braki).

Będę robił budynek gospodarczy to będzie porównanie ile czasu się robi niski budynek.

Łapcie rysunki.

WYJĄTKOWO WAŻNA UWAGA: to nie jest projekt budowlany ani konstrukcyjny a ja nie jestem projektantem ani konstruktorem. Udostępniam tylko koncepcję. Cokolwiek z tym zrobicie robicie na własną odpowiedzialność.

Jako że jest to jakaś forma mojego wysiłku twórczego, to udostępniam go na darmowej licencji Creative Commons, wariant CC BY-NC-SA 4.0 (Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe)

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.pl

W skrócie możecie z tym robić co chcecie byle nie komercyjnie, byle prace pochodne były na tej samej licencji(!), oraz ze wspomnieniem autora czyli mnie oraz wprowadzonych zmian.

Szkielet lekki z rozstawem 400mm.

Konstrukcja oparta jest o materiały Amerykańskie i Kanadyjskie, głównie ten: https://www.cmhc-schl.gc.ca/odpub/pdf/61010.pdf

oraz uwzględnia wytyczne tzw. Advanced House Framing.

Całość w większości połączona gwoździami z odrobiną kątowników, łączników i wkrętów ciesielskich.

Właściwe umiejscowienie gwoździ jest kluczowe dla konstrukcji!

Polecam zobaczyć zasady wykonywania budynku, przystępnie podane na stronie http://budujzdrewna.pl/category/domy-drewniane/domy-szkieletowe/konstrukcja-budynku

Dla wizualizacji macie zdjęcie wykonania:

y4mH19eu3MAp2YSFRP8nyFD1SaQvV9ctkq_fTJW2yw6u850cBBbMVQnEOFjcprw_snWcW6j11o1iXU9V7uK179i0_yAcrL7iYejo_t2fnE-Ovlml96sRmV1kY2B_LSnMaHsRxfNe17-Vv7g_uuKBsXOMS5VBk7cF_pEFpxmh5T9lq1uEK57v_jqrxSWQrgdE1UH_zog4cdqcOLZlwEbKEVePQ?width=660&height=495&cropmode=none

y4mNv7wK8OUZoVwpw0KdLnW2XKmcXnGPvN1drywtDc9PwQUHNI7GIBX5TXBmhmWi1dOSdm2bH-sulFXvtsr74DtRoGGkwFVwQGGjVkO6_VF2xf_8UIWARRwtwvLSppq3c1gwD7t6ufOc91OlkECAKGttrrMl_xlhWS0sbhRj0EMaw8SajJPfB7IXNpk9Z7GsTLZN5gsF1lw4aDDU6Pc3QSARg?width=660&height=495&cropmode=none

y4myR5ghCSCvWLtMq7TLJoGV8esoJUU44Zc0oyYU5WAErfeB9h-ObjHvunqavjaC7RvTldCejTbBM8ZNgGTiI5SgLyr6CkIKhlDuNy2pf7iK0CsYhrr9mo15fQ6U0_BwA39Qn5r44mMLjS8l9GHv7QIpDYra06HMEUCSmmmehLQ16F5k6fuDhuBW8B_9aSgrweHjG87j2-34i8RrfwTuCbljw?width=660&height=495&cropmode=none

Ściany

Ściany 45x95

Belki nad mniejszymi oknami 1x 45x195 (mogą też być 45x145)

Belki nad większymi oknami 2x 45x195 klejone

Obicie od wewnątrz OSB 12mm klejone oraz przybijane lub przykręcane.

Pionowe słupy 140x140 posadzone na dolnej belce podłogi (może to być sklejone 3x 45x145)

Duży klik

y4mwXsY98a0CH8PLPIR4uDjWo5YNfnkv8YMZErJHFasVZgbbkyZt548cQIb741ZzluVyPCK5G36EGJ6H9jGIhSw9fxbuMuh90BwSG-_4SAKqDG8forOtinrTjupqdmo9_ZjYxbNBdL16ZNG5kktMh3MSCOc2jZgQjk10HgCdvqkySmP3ZA-M_9yXhlxc8q057WbK804HfWZJ8qzYLU_EI_scA?width=1024&height=724&cropmode=none

Duży klik

y4mhrPsLKZjx6SSm9DlGMt2rlZ_02na4m78aN_LVcR-VEZDVD6xzUsTH0ANzX7iu3PZUIDmhjb3Cxh8D5Hc2EsbiZbhYmJhZPs47jKgxjAEbb_Buxkw6F2sGmGPpwccDk6FZyivTh83gnsV8ZzmD4GZZxWCn9OHUQwbjfWIwzU-b8RUDORJOlxoJI3O6dE4l7isL-JwQOM1vmQSbRK5OIVxAA?width=1024&height=724&cropmode=none

Duży klik

y4mE9tIm0VK1dy7AYImEL4_q10FLoSQTXjoJNDoQ2TCbsfgIe1_aPhpmaMtILhdQHyqptp_lafGy-p9omPc0XGYWA5XAoDqzmB57kNYpdZae0g2PZdJB90PoXtQplS_1ub3TeVVRkV74sIufDoTrWENF59j14zg-c03TB8arb5LitZRnMZsCxVXXTXyleBLvHA7RZh7HIwiJelu59fGJ-JZ6Q?width=1024&height=724&cropmode=none

Duży klik

y4mPk23BT6bjo6u2WPbWZw2QFq3nz8xdRE2shEC7QNfkHtdjiXvT-XImlnkfQKOZHBJGsAbG_URa25msoo0kG-7aoe-S4ERJoe_kFjonkQ-Rx-GY1VncrQkQ4ZMtwLQfytQhEwn7DmquvGrkuYh4mZRTQTcx_YfmYfiSN1h10LZtSiTkmmByleMUcmIVbR0X1rv6YcKl-SJpt4RnOmpEa35og?width=1024&height=724&cropmode=none

Podłoga.

Warstwa dolna 2x 45x195 klejone.

Środkowa dolna belka 3x 45x195 klejona.

Legary 45x145 co 400mm.

Pokrycie OSB 22mm klejone i przybijane.

Duży klik

y4mOn9ReZO78rKAFQ0LA36bHDpEJozuBiWK2OfbDgSZ6-v6z_S6X-zlC4R8eoWArQ4GeCf8aorhQ1JSvQNysZEAC_96j-uxxNyakZzRmpxu1LrKuPwwYbhbiGh7MMSYTLcFHFlpQGxK01RyEK_qTduoRmknY98EnFfelFueKpKgRM1WyvqAh_OQQaF_cm0wfbwE66R5diaj42rqKB9otqrwWQ?width=1024&height=724&cropmode=none

Dach.

Krokwie 45x145 w rozstawie 400mm

Jętki 45x95 (brak na rysunku)

Belka kalenicowa 100x200 podparta dwoma słupami po środku (bardzo ważne!), może to być też klejone 2x 45x220/3x 45x195

Duży klik

y4mSNPqK_AWbgbElnrj-_NEdWjSav66R0htlBkvrQLlMSLiIPT3RFGCPHnm95-_18tjKZpMqhC8pbRNaXgHhyl7k1hCJT5_YinX98DDaMRwi4B0n-SpMqeUoJcgtawwqrHhn9diGra7ZK95bguZJ_t4Yfc-Me80UqbSzpidRTEi9w5MpLqNyaPj1E9cdMueKYoUtuZGo4cGNFG9v8IrS5yTIQ?width=1024&height=724&cropmode=none

Antresola.

Nie mam rysunków.

Legary 45x145.

Pokrycie OSB 22mm klejone i przybijane.

Belki podtrzymujące po środku 100x200, może to być też klejone 2x 45x220/3x 45x195

Schody.

Belki 45x145 (lepsze byłyby 45x195)

Ganek.

Podłoga 2x 45x195, 1x 45x145. Pokrycie OSB 22mm klejone i przybijane.

Krokwie 45x95

Ściany 45x95

Belka nad drzwiami 45x145

Duży klik

y4mfaOEpeft-vv9Ec3yNeTQtDSpXMO4J6UyWfNYVj5ygA76pdElEqo1Surgj2i9PfdL4m2oyzhRfVTtZ2NUoZLkH58JJK62XxkleIhcYCuf_E9Oz0YnnTjE6fcZKTWPXnzVuHvstQwB5RR9zkDYZ73yNJPKEkd2VIiozMS_sekdVAC7lqqPzw9AOQelCW89WDQ-ZtTNNDBzmN4bqrhGyQOLDA?width=1024&height=7240&cropmode=none

Duży klik

y4meCG2T1seLJ53KyKQvDATf45WRmztGLsvvP7x9_MaCpA9BmveZVOuh64TjO3BWHHJTiL0LXYfT2dIeZMLTUZ0qTrlwhaK1ovDDyAtZUoxpr1YwTYoXzt8BzyzoxYxL_t2w4SL0SyhOz-titChuaECAoUXrRfNNgd3ZSDM4N6AwSNgmkyfYOqL8nsbgYpeul5u-tsZGH5yoGNL92sivQt3pQ?width=1024&height=724&cropmode=none

Edytowane przez ACCel

Wielkie dzięki !!!! a miałbym prosbe jeszcze masz moze jakies foto jak dokładnie te dwie belki podtrzymujace belke kalenicowa były mocowane ? to mnie najbardziej zastanawia , ty tam w podlodze zostawiłes miejsce na nie? , tzn, takie ,, otwory'' dwa kwadraty po 14cm i puzniej je tam dopasowałes ? czy te belki stoją normalnie na podłodze na osb przymocowane do osb

w miejscu gdzie pod spodem opiera swój cieżar na belce podwalinowej ?? wybacz za takie pytania ale naprawde jestem amatorem i nie chcialbym czegos zjeb*c przy budowie swojego 35m2...

Edytowane przez Gosciu Nieznajomy