ACCel 11.04.2018 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Czytałem, czytałem parę razy wszystkie posty. Na moje szczęście grunt mam klasy III A, całe 219m2. Brak MPZP, studium: tereny zielone. Z uwagi na klasę brak możliwości uzyskania WZ i wyłączenia z produkcji rolnej.... Tak mnie pociesza gmina i starostwo....Masz jakiś pomysł? Btw: jaką masz klasę? Zgodnie z moją praktyką i opinią GUNB, nie trzeba WZ na budynek na zgłoszenie na terenie bez MPZP. Czyli możesz budować bez WZ. Odległości od granic będą zachowane? Co do odrolnienia... Ustawa o ochronie gruntów... "Rozdział 2 Ograniczanie przeznaczania gruntów na cele nierolnicze i nieleśne [...] 2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne: 1)3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I–III – wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw roz- woju wsi, z zastrzeżeniem ust. 2a, [...] Art. 10a. Przepisów rozdziału 2 nie stosuje się do gruntów rolnych położonych w granicach administracyjnych miast." Czyli zgodnie z ustawą o ochronie gruntów rolnych, nie ma ograniczeń w budowie na takich gruntach w obrębie miast. Przepraszam pomyliłem wątki To buduj poza tym kawałkiem 219m2, masz pół hektara? Odrolnia się tylko kawałek bezpośrednio pod budynkiem. Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szerszen2000 11.04.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Ale ekspresowo dziś Mam 219m2 (fizycznie więcej o 92m2 ale leżą one w pasie drogowym więc je tylko mogę dzierżawić, taki mały postprlbałagan) niestety działka jest we wsi. Więc nie łapię się chyba na obręb miasta (do którego mam 4km ale to już inna jurysdykcja. Inny powiat/gmina).Granicę zachowane Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez szerszen2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 11.04.2018 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Ale ekspresowo dziś Mam 219m2 (fizycznie więcej o 92m2 ale leżą one w pasie drogowym więc je tylko mogę dzierżawić, taki mały postprlbałagan) niestety działka jest we wsi. Więc nie łapię się chyba na obręb miasta (do którego mam 4km ale to już inna jurysdykcja. Inny powiat/gmina).Granicę zachowane To spróbuj złożyć wniosek o odrolnienie, może przejdzie. W końcu wartość rolna tego żadna zwłaszcza że 1/4 to droga. A jak nie to domek na kółkach możesz spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szerszen2000 16.04.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Żeby wyłączyć z produkcji rolnej to musi być podstawa w MPZP albo WZ. Na "bo chce" nie dają. Grunt pod szczególną ochroną, czytaj III A. Jakiej klasy Ty masz ziemię? I co za "pieczątkę" załatwiłeś w ochronie środowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mihaj 20.04.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Żeby wyłączyć z produkcji rolnej to musi być podstawa w MPZP albo WZ. Na "bo chce" nie dają. Grunt pod szczególną ochroną, czytaj III A. Jakiej klasy Ty masz ziemię? I co za "pieczątkę" załatwiłeś w ochronie środowiska? Jeśli chcesz, to dają, jak najbardziej, tyle że trzeba zapłacić. Za 1 ha I klasy jest stawka ponad czterysta tysięcy zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 04.05.2018 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Niech moc będzie z wami 8-) Bo że mną już niedługo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.05.2018 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Na długi weekend przypadła instalacja pokrycia dachowego czyli paneli fotowoltaicznych GS Solar GS-46 o mocy 46Wp - 20 sztuk na każdą połać. Tło dla mniej zorientowanych. Dach mam zrobiony z płyt warstwowych drugiego gatunku, więc jest szczelny, chciałem położyć na wierzch blachodachówkę aby wyglądał bardziej estetycznie, ale skoro są na rynku panele po 25-30zł/szt to okazują się one ciekawą alternatywą. Są 3 modele paneli w okolicy 25-30zł: GS-50 GS-46 Abound 55W Są to panele Amorficzne, więc mają relatywnie niską sprawność 4-6%, więc moc jednego panelu jest mała. Ale podobno dodatkowo dobrze sprawują się także przy pochmurnej pogodzie. Sprawność 4-6% oznacza że z docierającego do ziemi promieniowania słonecznego w ilości maksymalnej około 1000W/m2 potrafią odebrać tylko 4-6% tej wartości. Panele w innych technologiach potrafią odbierać np 17%. A kolektory słoneczne (do wody) potrafią odebrać 50-80% tej energii. Panele te pracowały w niemieckich elektrowniach przez okres 10-15 lat i są wymieniane ze względu na postęp technologiczny oraz kwestię dużej powierzchni którą zajmują. Ich spadek mocy po tym okresie powinien oscylować w okolicy 10-15%. Z tego co widziałem kiedyś na niemieckich stronach, sprzedawane były w ilościach całych TIRów po 2EUR/szt Panele mają wymiary w okolicy 125x62,5cm i cena za m2 wychodzi około 30zł. Więc są w cenie zwykłej blachodachówki, a w gratisie mamy energię elektryczną. Na mój dach wejdzie po 20 paneli na każdą połać. Mój dach ma nachylenie 30 stopni i jest skierowany południe-północ. Do obliczenia ile energii można uzyskać wykorzystujemy kalkulator: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php 20 sztuk paneli 46W-10% skierowanych na południe może uzyskać 800kWh energii rocznie. 20 sztuk paneli 46W-10% skierowanych na północ może uzyskać 450kWh energii rocznie (a to dopiero ciekawe!). Ja spróbuję tą energię wykorzystać do ogrzewania wody w boilerze. Muszę tylko złożyć jakiś prosty sterownik MPPT na dwa łańcuchy paneli, generujący jakiś zmienny przebieg w okolicy 230V do zasilania grzałki, na zmianę z siecią. Ktoś powie że to kiepskie wykorzystanie, ale ja będę miał tą energię za darmo Zrobienie ogrzewania wody na normalnych kolektorach wymaga instalacji cieczowych, pompek, drogiego wymiennika z wężownicami, pilnowania aby całość się nie przegrzała itd. Panel przyjechały na palecie, niestety 4 sztuki uszkodzone przez wózek widłowy, więc nie polecam tego sposobu dostawy. Tabliczka znamionowa, cyfry 0429 to najpewniej rok i tydzień produkcji, miałem okolice 0428 i 0505 czyli 2004 i 2005 rok, z czego wynika, że panele pracowały po około 11-13 lat (trochę leżały u sprzedawcy). Jakby kogoś interesowała puszka od kabelków: Zalane silikonem, w środku jest także dioda zabezpieczająca: Terminale przyłączeniowe od warstwy PV: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.05.2018 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Panele zostały przymocowane do łat drewnianych, łaty wcześniej oheblowałem i częściowo zaimpregnowałem. Wykonałem też podcięcia mające chociaż odrobinę polepszyć wentylację (sprawność paneli maleje ze wzrostem temperatury), ale pewnie bardziej polepszyłem własne samopoczucie, plus miałem kupę roboty. Przy okazji jak widzicie drewienko pochlapane zielonym barwnikiem to raczej kiepska impregnacja, heblowanie minimalnej warstwy usuwa ten barwnik, więc nawet na 2 mm nie wsiąknął w drewno. Łaty na wylot przez płyty warstwowe do krokwi, wkrętami ciesielskimi 24cm, dodatkowo uszczelnione butylem na styku deska-blacha. (zdjęcie mniej wyraźne bo z oddali aby ująć dach) Mocowanie na fabryczne uchwyty: Zabezpieczenie taśmą butylową z aluminium: Taśma niestety była pofalowana, ale z daleka nie wpływa to na estetykę, poza tym bardziej "się świeci" (więcej odblasków): Czas ułożenie dwóch paneli z przylepieniem taśm to jakieś 40 minut. Najwięcej czasu zajęło przygotowanie (heblowanie) oraz ułożenie łat, bo trudno się poruszać po dachu bez żadnego punktu oparcia. W ciągu 5 dni (jakieś 30h) udało mi się zrobić wszystkie elementy mocowania oraz ułożyć 20 paneli. Efekt końcowy (jeszcze bez obróbek blacharskich, wokół paneli będą antracytowe obróbki): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 09.05.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Bardzo jestem ciekaw jak się będzie sprawdzać Twój pomysł... trzymam kciuki żeby więcej było z tego korzyści niż problemów:) Przy pogodzie takiej jak ostatnio to faktycznie może się okazać super rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1103 15.05.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 @ACCel moje wyrazy uznania za to, co zrobiłeś. Rzetelne, sukcesywne i analityczne podejście do tematu. Duża dawka wiedzy o doświadczeń dla "potomnych". Możesz mi tylko wyjaśnić, dlaczego posługujesz się cenami netto i brutto? Możesz odliczyć VAT? A może w dobie "dobrej zmiany" zwracają vat tym, co budują takie 35m2 DIY, a ja o tym nie wiem? Tez mam podobne plany i chętnie bym zaoszczędził ze 23%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 16.05.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 A ja nadal cierpliwie czekam na zdjecia wnętrza tego przytulnego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1103 04.06.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 @ACCel żyjesz w swoim domku? Bo coś tu wszystko umarło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 04.06.2018 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 @ACCel moje wyrazy uznania za to, co zrobiłeś. Rzetelne, sukcesywne i analityczne podejście do tematu. Duża dawka wiedzy o doświadczeń dla "potomnych". Możesz mi tylko wyjaśnić, dlaczego posługujesz się cenami netto i brutto? Możesz odliczyć VAT? A może w dobie "dobrej zmiany" zwracają vat tym, co budują takie 35m2 DIY, a ja o tym nie wiem? Tez mam podobne plany i chętnie bym zaoszczędził ze 23%. Dzięki. Cenny netto bo wszyscy deweloperzy podają tak na plakatach. A co z VATem to musiałbyś innych budujących podpytać, co się da kupić bez. A ja nadal cierpliwie czekam na zdjecia wnętrza tego przytulnego domku. Niewiele w środku się dzieje, więc postępów brak. Skupiam się na dachu, sidingu, ogrodzeniu, budynku gospodarczym, tarasie, a dopiero na końcu wnętrzu. @ACCel żyjesz w swoim domku? Bo coś tu wszystko umarło... Żyję, zacząłem robić drugą połowę dachu i zaczęło lać, siding się*prawie zrobił. Jak będzie lepsze światło to zrobię zdjęcia. Praktycznie na prace przy domu mogę poświęcić aktualnie jakieś 4-5 dni w miesiącu. Więc niezbyt dużo. A jeszcze często burze w weekendy przychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 05.06.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Jezeli to nie problem zrob chociaz fotki jak wygladaja antresole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szerszen2000 27.06.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Cześć. Pisałeś kiedyś że jak zacząłeś budowę to drewno drożało z dnia na dzień. Czy zauważyłeś jakąś prawidłowość? Kiedy jest najtańsze? Kiedy najlepiej kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 23.07.2018 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Cześć. Pisałeś kiedyś że jak zacząłeś budowę to drewno drożało z dnia na dzień. Czy zauważyłeś jakąś prawidłowość? Kiedy jest najtańsze? Kiedy najlepiej kupić? OSB, okna. Pewnie najlepiej kupować w zimie (do marca). W marcu OSB 12mm kosztowało ~50zł/szt, aktualnie około 59zł/szt za miesiąc pewnie ze 62zł/szt. Mała fotka z sidingiem oraz panelami na dachu (brak parapetów, obróbek dachowych i paru elementów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudasiebuduje 23.07.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Mam prośbę, mógłbyś wrzucić zdjęcia ganku? Prawdopodobnie szykuje mi się podobna budowa i ten ganek też by mi się przydał a za bardzo nie mam pomysłu jak to rozrysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 23.07.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Doceniam ogrom wiedzy, którą nam przekazałeś i za nią dziękuję. Na FB jest grupa o podobnej tematyce, tam można zobaczyć że domki do 35 m2 mogą mieć też ciekawą formę i fajnie wyglądać, wiem że budżet ograniczył estetykę. https://www.facebook.com/groups/608310809558396/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-j 31.07.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Witam, fajny projekcik przeczytałem od początku do końca dziennik Twój. Czy coś dalej poszło naprzód ? Masz może jakieś nowe zdjęcia ? Chciałem się zapytać o zgłoszenie. Masz może kopie zgłoszenia ? Też projektuje podobny domek i zatrzymałem się właśnie na tych formalnościach. Zastanawiam się czy który wymiary są niezbędne oprócz gabarytów. Czy mógłbyś wrzucić zdjęcia ze swojego zgłoszenia? A tu moje wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 31.07.2018 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Mam prośbę, mógłbyś wrzucić zdjęcia ganku? Prawdopodobnie szykuje mi się podobna budowa i ten ganek też by mi się przydał a za bardzo nie mam pomysłu jak to rozrysować. Zdjęcia oraz konkretne rysunki są we wcześniejszych postach i na stronie 17. Doceniam ogrom wiedzy, którą nam przekazałeś i za nią dziękuję. Na FB jest grupa o podobnej tematyce, tam można zobaczyć że domki do 35 m2 mogą mieć też ciekawą formę i fajnie wyglądać, wiem że budżet ograniczył estetykę. Budżet to może najmniej. Czas wykonania, prostota wykonania, brak innej koncepcji oraz kwestie funkcjonalności wysokiej ściany antresoli. Witam, fajny projekcik przeczytałem od początku do końca dziennik Twój. Czy coś dalej poszło naprzód ? Masz może jakieś nowe zdjęcia ? Chciałem się zapytać o zgłoszenie. Masz może kopie zgłoszenia ? Też projektuje podobny domek i zatrzymałem się właśnie na tych formalnościach. Zastanawiam się czy który wymiary są niezbędne oprócz gabarytów. Czy mógłbyś wrzucić zdjęcia ze swojego zgłoszenia? A tu moje wypociny [ATTACH=CONFIG]416922[/ATTACH] Ładny rysunek, tylko umieszczając tam schody ograniczasz możliwość podziału antresoli. Przestrzeń nad schodami wygląda na dosyć niską. Także mogą być problemy jakie ja miałem ze zgłoszeniem - antresole zajmowały całą przestrzeń bez większej dziury nad salonem. Wzór zgłoszenia masz poniżej. Nie wiem czy nie przesadziłem ze szczegółowością. Być może trzeba było olać szczegóły typu antresola. Co ich to interesuje, ich interesują tylko rzuty kondygnacji oraz rysunki elewacji. Jak zgłaszałem budynek gospodarczy to walnąłem odręcznie na kartce w kratkę. Do tego dołączasz wskazane załączniki. ZGŁOSZENIE budowy obiektów budowlanych niewymagających pozwolenia na budowę Stosowanie do art. 30 ust.1 pkt1, 3 i 4 ustawy z dnia 7 lipca 1994r. – Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.) zgłaszam zamiar rozpoczęcia budowy: Parterowego budynku rekreacji indywidualnej o powierzchni zabudowy 34,7m2 na terenie nieruchomości położonej w XXX, gmina XXX stanowiącej działkę ewidencyjną nr XXX/XX. Parametry budynku: - wymiary 6,94m x 5m - wysokość 6,07m - budynek parterowy z antresolą nad częścią salonu - konstrukcja szkieletowa drewniana - elewacja pokryta tynkiem oraz drewnem - dach dwuspadowy o kącie nachylenia połaci 30 stopni, z poszyciem blaszanym - fundamenty betonowe słupowe - kolorystyka: ściany kolor biały i szary, dach kolor szary - odprowadzanie wód opadowych na nieutwardzony teren działki - budowa w systemie gospodarczym Antresola będzie pełnić funkcję użytkową – sypialni. Uprzejmie prosimy o wydanie oraz przesłanie zaświadczenia o niewniesieniu sprzeciwu, w miarę możliwości w terminie krótszym niż 21 dni (zgodnie z art. 30 ust. 5aa Prawa budowlanego po nowelizacji która weszła w życie w dniu 1.01.2017). Dołączamy potwierdzenie opłaty skarbowej. Z informacji uzyskanych w Urzędzie Gminy XXX wynika, że zabudowa tego typu nie wymaga uzyskania Warunków zabudowy, potwierdza to także załączone stanowisko Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego. Roboty budowlane zamierzamy rozpocząć dnia XXX Do zgłoszenia dołączamy: 1. Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. 2. Rysunki przedstawiające elewacje budynku. 3. Rysunki przedstawiające przekroje oraz rzuty poziome budynku. 4. Rysunek zagospodarowania działki z naniesionym budynkiem. 5. Stanowisko Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego „W sprawie konieczności dołączania decyzji o warunkach zabudowy do zgłoszenia, o którym mowa w art. 30 ustawy – Prawo budowlane” 6. Dowód zapłaty 17zł tytułem opłaty skarbowej za wydanie zaświadczenia o niewniesieniu sprzeciwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts