bochnek 08.01.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Tak jak pisalem wczesniej byl zobaczyc dom z zewnatrz i miejsce gdzie moze stac zbiornik z propanem i tyle. Wiecej informacji nie zbieral.Dostalem wycene na maila. Byl drugi gosc ogladac ale bardzo nieslowny dlatego wybor padl na pierwszego. Te 12kw to przy mrozie -20 a takich dni jest kilka w roku takze nie rozumiem po co mi zapas w postaci 28kw. Sam prowadze dzialalnosc gospodarcza i swiadcze uslugi takze w pelni zaufalem czlowiekowi bo sam doradzam i robie zgodnie ze standardami. Jesli jest problem nie do przeskoczenia dla mnie to kieruje do osoby ktora poradzi sobie.Jesli nie uda sie poprawic obecnej sytuacji i piec bedzie dalej taktowal to co taka sytuacja przyniesie na przyszlowc? Piec szybko sie zuzyje/zepsuje i bedzie wieksze spalanie?Dla mnie to wyglada tak moze przyklad nie bardzo ale zamawiam taksowke ktora ma mnie zawiezc z pkt a do b:1) podjezdza passat tdi 1.9 place tylko za paliwo np 20zl(jade wmiare jednakowa predkoscia)2) wypasiona fura silnik v8 500koni place 100zl(pruje od swiatel do swiatel az dym idzie)Mozna tak to przekladac?Dziekuje za tak liczne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 08.01.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 ... obowiązkiem właściciela, zarządcy jest dokonywanie rocznych przeglądów technicznych - kwestia bezpieczeństwa najważniejsza, nie wspomnę już o dochodzeniu swoich praw w ubezpieczalni na wypadek szkody, po drugie, nie zdajesz sobie sprawy, co potrafi się zrobić z wymiennikiem już po dwóch latach bez czyszczenia tego kotła, a to nie jest zabawka za 200 zł. W pełni się z tobą zgadzam, a żeby każdy mógł sam sam przeczytać i zrozumieć przepis który to reguluje zacytuję art. 62 ust. 1 prawa budowlanego: "1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli: 1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego: a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu, b) instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska, c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.01.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) ??? I to jest właśnie jakaś archaiczna teoria. Domy mają coraz niższe zapotrzebowanie na ciepło, ich obciązenie to często to 5kW w siarczyste mrozy, a 2-3kW srednio w sezonie a TY piszesz o CWU ?Od zmagazynowania CWU jest zasobnik i on powinien być dobrany do potrzeb mieszkańców. A moc kotła do budynku - jelłi większość sezonu będzie pracował wymagał mocy 3-4kW, to taki kocioł należy zainstalować. Przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz moją odpowiedź, właśnie o tym pisałem Edytowane 8 Stycznia 2017 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 A, OK, bo zrozumiałem, że pochwalasz taki sposób doboru kotła Na rynku są urządzenia o modulacji 3-20kW, wystarczyłoby, żeby instalator przyznał się bo błędu i byłoby po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochnek 08.01.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Jest to moje zapotrzebowanie, tylko czy przyznanie sie do bledu cokolwiek zmieni z jego strony? Co z pytaniem we wczesniejszym poscie dotyczacym taktowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.01.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Jak bardzo źle wpłynie ono na urządzenie, jak bardzo skróci jego żywotność - nie potrafię odpowiedzieć, większe zużycie gazu - nie powiedziane.Jeszcze raz napiszę - wezwij serwis, nie koniecznie Junkersa, niech obiektywnie spojrzy na całą instalację, niech wystawi Tobie protokół z oględzin, zaleceń.Być może skończy się na przeróbce sterowania, zmodyfikowania obecnej instalacji, ustawień bez nakładu dużych kosztów.pzdr Edytowane 8 Stycznia 2017 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochnek 10.01.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 WitamRozmawiałem z dwoma osobami z Junkersa i podałem jaki mam dom, instalacje, zasobnik zapotrzebowanie itp. Stwierdzili że piec Junkers Cerapur Smart 5c zsb14 kw (modulacja od 2,3= 15,2 KW) lub Comfort ZSBR 16-3E ( mod 3,7 =15,9) dadzą radę. Ewentualnie mając obawy można wziąć piec Cerapur Smart ZSB 24-5C ( mod. 3,4 = 25,3).Dzwoniłem przed chwilą do instalatora, który zakładał kocioł i twierdzi, że dobrze dobrał moc 28KW i nie ma sobie nic do zarzucenia. Powiedział że jutro będzie dzwonił do tych osób, z którymi rozmawiałem i jeśli powtórzą to co mi powiedzieli to wymieni mi piec na taki jaki będę chciał. Na swoją obronę miał taki argument, że jak przyjdzie zima i będzie minus 20 stopni przez miesiąc to wtedy mniejszy piec dostanie po dupie bo bedzie grzał z max mocą i wtedy jego żywotność będzie krótsza niż pieca dużego , który obecnie mam. Wg niego taktowanie to nic złego a gorsze dla pieca i jego trwałości jest grzanie bliskie mocy maksymalnej.Przepraszam może to wszystko chaotycznie napisałem ale to chyba emocje....:-/Bardzo proszę WAS fachowców/instalatorów/ekspertów o ostateczna poradę na co się zdecydować bo jutro wieczorem mamy się zdzwonić i podjąć wspólną decyzję. Powiedział żebym się zastanowił czego chcę bo on dla mnie chciał jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 10.01.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Stwierdzili że piec Junkers Cerapur Smart 5c zsb14 kw (modulacja od 2,3= 15,2 KW) lub Comfort ZSBR 16-3E ( mod 3,7 =15,9) dadzą radę. Ewentualnie mając obawy można wziąć piec Cerapur Smart ZSB 24-5C ( mod. 3,4 = 25,3). Dobry wybór. Spokojnie brałbym Smarta.A co do mocy, to jeśli nie masz 2 wanien w domu i nie przeszkadza Ci, że trochę najwyżej poczekasz na wodę, brałbym ZSB 14-5C. Dzwoniłem przed chwilą do instalatora, który zakładał kocioł i twierdzi, że dobrze dobrał moc 28KW i nie ma sobie nic do zarzucenia. Powiedział że jutro będzie dzwonił do tych osób, z którymi rozmawiałem i jeśli powtórzą to co mi powiedzieli to wymieni mi piec na taki jaki będę chciał. Na swoją obronę miał taki argument, że jak przyjdzie zima i będzie minus 20 stopni przez miesiąc to wtedy mniejszy piec dostanie po dupie bo bedzie grzał z max mocą i wtedy jego żywotność będzie krótsza niż pieca dużego , który obecnie mam. Wg niego taktowanie to nic złego a gorsze dla pieca i jego trwałości jest grzanie bliskie mocy maksymalnej. Sraty taty... brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam Rozmawiałem z dwoma osobami z Junkersa i podałem jaki mam dom, instalacje, zasobnik zapotrzebowanie itp. Stwierdzili że piec Junkers Cerapur Smart 5c zsb14 kw (modulacja od 2,3= 15,2 KW) lub Comfort ZSBR 16-3E ( mod 3,7 =15,9) dadzą radę. Ewentualnie mając obawy można wziąć piec Cerapur Smart ZSB 24-5C ( mod. 3,4 = 25,3). Dzwoniłem przed chwilą do instalatora, który zakładał kocioł i twierdzi, że dobrze dobrał moc 28KW i nie ma sobie nic do zarzucenia. Powiedział że jutro będzie dzwonił do tych osób, z którymi rozmawiałem i jeśli powtórzą to co mi powiedzieli to wymieni mi piec na taki jaki będę chciał. Na swoją obronę miał taki argument, że jak przyjdzie zima i będzie minus 20 stopni przez miesiąc to wtedy mniejszy piec dostanie po dupie bo bedzie grzał z max mocą i wtedy jego żywotność będzie krótsza niż pieca dużego , który obecnie mam. Wg niego taktowanie to nic złego a gorsze dla pieca i jego trwałości jest grzanie bliskie mocy maksymalnej. Przepraszam może to wszystko chaotycznie napisałem ale to chyba emocje....:-/ Bardzo proszę WAS fachowców/instalatorów/ekspertów o ostateczna poradę na co się zdecydować bo jutro wieczorem mamy się zdzwonić i podjąć wspólną decyzję. Powiedział żebym się zastanowił czego chcę bo on dla mnie chciał jak najlepiej. Klasyczne bredzenie instalatora, kiedy oni zmienią podejście do tematu. Do domów o maksymalnym zapotrzebowaniu na ciepło 10kW wsadzają uparcie kotły 2-3 razy większe. Chyba tylko ich wyższym zarobkiem na dużych kotłach można to tłumaczyć. Ale to oczywiście nie znaczy że inwestor ma się później męczyć z takim potworem energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 11.01.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Podepnę się pod temat jeżeli mogę , co powiecie na pomysł Instalatora , który proponuje Cerapur Acu na dom ok 220 m , sama podłogówka bez grzejników , jedna wanna , dwie deszczownice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochnek 11.01.2017 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Obdzwonilem jeszcze kilku instalatorow z okolic i wszyscy mowia ze 28kw to za duzo. Teraz moje pytanie brzmi czy wziac piec Junkers cerapur smart zsb 24-5c ktory moduluje od 3,4 do 25,3 kw czy tez wybrac serie Cerapur comfort zsbr 16-3e z mod 3,7 do 15,9 kw.Czy jest jakas super roznica miedzy seria smart a comfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.01.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Podepnę się pod temat jeżeli mogę , co powiecie na pomysł Instalatora , który proponuje Cerapur Acu na dom ok 220 m , sama podłogówka bez grzejników , jedna wanna , dwie deszczownice ? Bez sensu, tym bardziej, że masz deszczownice. Brałbym Smart'a 24kW + duży zasobnik (200L). Obdzwonilem jeszcze kilku instalatorow z okolic i wszyscy mowia ze 28kw to za duzo. Teraz moje pytanie brzmi czy wziac piec Junkers cerapur smart zsb 24-5c ktory moduluje od 3,4 do 25,3 kw czy tez wybrac serie Cerapur comfort zsbr 16-3e z mod 3,7 do 15,9 kw. Czy jest jakas super roznica miedzy seria smart a comfort? Comfort ma nowszy (lepszy) wymiennik, mocniejszą pompę... no i jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 11.01.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Bez sensu, tym bardziej, że masz deszczownice. Brałbym Smart'a 24kW + duży zasobnik (200L). Ale bez sensu bo za drogi czy będą problemy jak u kolegi z wątku ? Przepraszam za głupie pytania ale jestem totalnym laikiem . Edytowane 11 Stycznia 2017 przez CZARNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.01.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 W skrajnych przypadkach, taktowanie może doprowadzić do większego zużycia paliwa nawet o 40% - wg danych niemieckich.Ratować można się montując zbiornik buforowy dobrany na 5 startów kotła na dobę.Jeśli instalator deklaruje wymianę kotła, to ja bym wziął ZSBR 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Ale bez sensu bo za drogi czy będą problemy jak u kolegi z wątku ? Przepraszam za głupie pytania ale jestem totalnym laikiem . Wężownica może mieć wydajność nawet 15-20L/min, ten Acu będzie miał problem żeby nadążyć. Duży zasobnik to znacznie większy komfort ciepłej wody. Poza tym Smart ma o wiele lepszy zakres mocy od 3-24kW niż ACU (tak mogą być podobne problemy jak u kolegi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.01.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dobry wybór. Spokojnie brałbym Smarta.A co do mocy, to jeśli nie masz 2 wanien w domu i nie przeszkadza Ci, że trochę najwyżej poczekasz na wodę, brałbym ZSB 14-5C. . A nawet jeśli są 2 wanny to moze kolega brać taki kocioł bez problemu. Mam kocioł 14kW i moc dla CWU ściąłem do 7kW zasobnik 160l, woda grzana do 53C i nigdy nie brakuje wody ciepłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 12.01.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Mam kocioł 14kW i moc dla CWU ściąłem do 7kW zasobnik 160l, woda grzana do 53C i nigdy nie brakuje wody ciepłej Który kocioł ma regulację mocy dla CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.01.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Większość, ale nie widzę zbytnio sensu zmniejszania jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 12.01.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Zmniejszając moc maksymalną na grzanie cwu można uzyskać jakieś oszczędności gazu dzięki wykorzystaniu efektowi kondensacji, ale siłą rzeczy dłużej trwa wtedy nagrzanie zasobnika. U siebie mam ograniczoną moc do 60% i temp. zasilania zasobnika dochodzi maksymalnie do 60oC (grzeję zasobnik do 40oC), a jak mam 100% mocy to po chwili jest ponad 70 i do końca grzania rośnie c.a. do 80oC. Oszczędność w skali roku pewnie na poziomie kilku m3 więc nie ma też o co kruszyć kopii, ale u mnie zużycie roczne gazu jest tuż poniżej 1200 m3, więc w moim przypadku ten jeden m3 powyżej 1200 kosztowałby mnie c.a. 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plecak2 05.02.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam, podpinam się do wątku, dlatego, że właśnie zamierzam kupić piec junkersa ale model Junkers Cerapur Compact ZSB 14-1DE kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania o mocy C.O. od 2 do 15kW. Nowy dom 200 m 2. Zastanawia mnie fakt, czemu sam junkers proponuje kotły model smart czy comfort? Dlaczego np nie ten mój model, który jest też w wersji z modulacją od chyba 2,8 do 21 kW. Za czego wynika fakt nie polecania tego modelu?Jeżeli chodzi o moją opinię dotyczącą doboru kotła to dni, w czasie których temperatura spada poniżej -10 jest pewnie w roku może 2 tygodnie góra. Przeważnie temperatura oscyluje w granicach 0 stopni. Wiec chyba nie ma sensu szaleć z dużym kotłem. Podobnie zasobnik około 120-150 litrów powinien wystarczyć dla 4 osobowej rodziny. Najwyżej ktoś poczeka 30 min na ciepłą wodę. A przecież gości w domu którzy się kąpią nie mamy 4 dni w tygodniu tylko też raz na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts