Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z piecem Junkers

bochnek

Recommended Posts

Podepnę się pod temat jeżeli mogę , co powiecie na pomysł Instalatora , który proponuje Cerapur Acu na dom ok 220 m , sama podłogówka bez grzejników , jedna wanna , dwie deszczownice ?

Witam,

Do Pańskiego budynku proponuję zastosować kocioł Cerapur Smart ZSB 24-5C z zasobnikiem o pojemności 200l. Jedna deszczownica to wydatek ciepłej wody na poziomie 15-18 l/min, więc należy dobrać kocioł o wyższej mocy, aby był on w stanie przygotować odpowiednią ilość ciepłej wody. Oczywiście Pański budynek przy powierzchni 220m2 będzie miał niższe zapotrzebowanie na ciepło niż moc nominalna kotła, która wynosi 24kW. Lecz dzięki modulacji palnika będzie możliwość ustawienia na kotle wymaganej mocy grzewczej.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Do Pańskiego budynku proponuję zastosować kocioł Cerapur Smart ZSB 24-5C z zasobnikiem o pojemności 200l. Jedna deszczownica to wydatek ciepłej wody na poziomie 15-18 l/min, więc należy dobrać kocioł o wyższej mocy, aby był on w stanie przygotować odpowiednią ilość ciepłej wody. Oczywiście Pański budynek przy powierzchni 220m2 będzie miał niższe zapotrzebowanie na ciepło niż moc nominalna kotła, która wynosi 24kW. Lecz dzięki modulacji palnika będzie możliwość ustawienia na kotle wymaganej mocy grzewczej.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Dziękuje , a dlaczego nie ten model ZSB 14-5C , od 2 kw ?

Deszczownia to slowo klucz kazdego hydraulika ktore w nastepstwie powoduje instalacje niewygodna dla uzytkownika. Czyli za grube rury zbyt duzy kociol.

deszczownia to zwykle temat ktory idzie w parze z teoria by nie robic podlogowki na pietrze bo pyl i alergie.

A na koniec i tak jak sie ktos kapie pod prysznicem to uzywa 50l wody albo mniej bo chyba nie ma zawodnikow ktorzy spuszcza 150 litrow.

Coś w tym jest . Rozmawiałem niedawno z osobą z Junkersa , która rekomendowała mi Cerapur Acu , dla przypomnienia ( 8,1-24,1kw ) . Po kwadransie wymiany informacji zadałem pytanie , czy wybrałby ten kocioł do swojego domu. Odpowiedź brzmiała , zdecydowanie nie , bo za mocny :D

Teraz pozostaje wybór pomiędzy acu 14 bądź 24 i dalej te same dylematy ...

Deszczownia to slowo klucz kazdego hydraulika (...) A na koniec i tak jak sie ktos kapie pod prysznicem to uzywa 50l wody albo mniej bo chyba nie ma zawodnikow ktorzy spuszcza 150 litrow.

Zgadza się, deszczownica to słowo klucz. 20L/ min, 10 minut kąpieli i 200L zasobnik jest pusty. Niech klient sam wybierze, tylko żeby później nie dzwonił do instalatora z pretensjami, że musi czekać na ciepłą wodę.

Tylko ze nie ma takich klientow ktorzy pod prysznicem wypuszcza 200l. No chyba ze raz w zyciu z ciekawosci.... wyobrazmy sobie klienta ktory zuzywa codziennie 0,7m3 wody bo kapie sie rodzina pod deszczownia...na pewno nie jest to klient czesto spotykany.

Rozwiazania trzeba dohierac na miare realnych potrzeb a nie wydumanych. Bo dostosowujac system do potrzebnktorych nigdy nie bedzie czynimy go niewygodnym lub kosztownym nadmiernie dla potrzeb ktore wystapia niemal na 100procent

• 3 weeks później...
Dziękuje , a dlaczego nie ten model ZSB 14-5C , od 2 kw ?

Czarny,

Zaproponowałem kocioł o wyższej mocy (ZSB 24-5C 24kW) ze względu na planowane zastosowanie dwóch deszczownic, które wymagają przygotowania znacznie większej ilości ciepłej wody. Kocioł o niższej mocy (ZSB 14-5C 14kW) będzie potrzebował znacznie dłuższego czasu na przygotowanie odpowiedniej ilości CWU, co może skutkować wypływem wody o niższej temperaturze z punktów odbioru w trakcie użytkowania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• 2 weeks później...

Smart:

- masz możliwość sterowania cyrkulacją (przy sterowniku CW 400),

- możesz podłączać czujnik sprzęgła,

- z tego co kojarzę, w zestawie masz od razu listwę do montażu na ścianie, albo półśrubunki pod kotłem.

Compact to taki bardzo podstawowy model z tych przyzwoitych (pozostałe to według mnie Smart, Comfort). Wymiennik obydwa mają taki sam.