Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerniejące deski i krokwie Pianka Pur+styropian

Blazer

Recommended Posts

Witam

Do napisania postu zmusił mnie trochę problem który zaobserwowałem u siebie w domu, a raczej na okapie na zewnątrz.

W Skrócie przedstawię cały zarys sytuacji:

Dom Piętrowy strop ocieplony pianką Pur otwartokomórkową, poddasze nieużytkowe-płyty OSB 15cm, na belkach drewnianych.

Dom wybudowany 2015 (krycie papą XII 2015), w 2016 reszta wykończenia, zamieszkany w listopadzie 2016.

Po uruchomieniu grzania na zewnątrz (brak podbitki) w niektórych miejscach na deskach zaobserwowałem czernienie desek (dwie deski od styropianu w stronę zewnętrzną, wszystkie cztery rogi również są sczerniałe - deski+krokwie. Pianka pur łączy się z dachem tylko na ok. 40cm, gdyż reszta to poddasze nieużytkowe i nieocieplone.

Dach kopertowy.

W środku również nie widać oznak czernienia desek. Przy niskich temperaturach na deskach pojawia się również szron.

Co to może być-co prawda mam pewną teorię, ale chciałbym najpierw zobaczyć wasze propozycję (nie chciałbym sugerować odpowiedzi).

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Trochę stary temat -odkpouje.

Z wyliczeń wynika, że "ciepłe plamy" pojawiają się na 95-100cm, czyli miejscu w którym jest pusta przestrzeń (styropian łączy się ze ścianą).

W tym roku w celu poprawy został nawiercone otwory (nad podbitką) i wpuszczona piana w przestrzeń pomiędzy styropianem, a ścianą. W rogach po wycięciu kawałka styropianu okazało się, że nie ma ocieplenia nad murłatą (pomiędzy ostatnią krokwią, a krokwią narożną-jest po prostu pusta przestrzeń).

Problem częściowo został ograniczony, ale nie wyeliminowany.

Jakieś pomysły?