Blazer 07.01.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 WitamDo napisania postu zmusił mnie trochę problem który zaobserwowałem u siebie w domu, a raczej na okapie na zewnątrz.W Skrócie przedstawię cały zarys sytuacji:Dom Piętrowy strop ocieplony pianką Pur otwartokomórkową, poddasze nieużytkowe-płyty OSB 15cm, na belkach drewnianych.Dom wybudowany 2015 (krycie papą XII 2015), w 2016 reszta wykończenia, zamieszkany w listopadzie 2016.Po uruchomieniu grzania na zewnątrz (brak podbitki) w niektórych miejscach na deskach zaobserwowałem czernienie desek (dwie deski od styropianu w stronę zewnętrzną, wszystkie cztery rogi również są sczerniałe - deski+krokwie. Pianka pur łączy się z dachem tylko na ok. 40cm, gdyż reszta to poddasze nieużytkowe i nieocieplone.Dach kopertowy. W środku również nie widać oznak czernienia desek. Przy niskich temperaturach na deskach pojawia się również szron. Co to może być-co prawda mam pewną teorię, ale chciałbym najpierw zobaczyć wasze propozycję (nie chciałbym sugerować odpowiedzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.01.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Powietrze przy podbitce jest w bezruchu + możliwy brak paroizolacji lub lokalne nieszczelności, dyfuzja pary przez pianę i efekt mamy przy okapie. W środku nad stropem jest duża przestrzeń być może wentylowana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybbek 16.01.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Blazer, Czy mógłbyś podzielić się swoimi podejrzeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blazer 27.11.2018 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Trochę stary temat -odkpouje. Z wyliczeń wynika, że "ciepłe plamy" pojawiają się na 95-100cm, czyli miejscu w którym jest pusta przestrzeń (styropian łączy się ze ścianą). W tym roku w celu poprawy został nawiercone otwory (nad podbitką) i wpuszczona piana w przestrzeń pomiędzy styropianem, a ścianą. W rogach po wycięciu kawałka styropianu okazało się, że nie ma ocieplenia nad murłatą (pomiędzy ostatnią krokwią, a krokwią narożną-jest po prostu pusta przestrzeń). Problem częściowo został ograniczony, ale nie wyeliminowany. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts