Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna na upały. Jaka szyba? Producent? Niedrogo i dobrze w Warszawie

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie zaznaczam, że to mój pierwszy post oraz, że na budowlance się nie znam, tym bardziej na oknach stąd moje liczne pytania.

Potrzebuję okno do kawalerki na 12 piętrze w Warszawie. Okno wychodzi na stronę południową (słońce widoczne od wschodu do zachodu).

Orientacyjne wymiary ramy okiennej (obecnej) 293 cm x 143 cm, grubość okna ok. 5,7-6 cm. Obecnie 2 ramy okienne (2 okna). Wymiary skrzydeł 76,8 cm, 76,8 cm, 49,5 cm, 70 cm.

Największy problem stanowi to, że w okresie letnim mieszkanie tak się nagrzewa, że nie sposób jest wytrzymać w pomieszczeniu. Wentylacja nic nie daje a klimatyzacji nie mam możliwości zainstalować, dlatego ze względu na generalny remont przymierzam się do wymiany okien. Oprócz okien zamierzam mieć rolety wewn. jednak nie chce mieć przez cały dzień ciemno w mieszkaniu bo nie o to chodzi.

Chciałbym kupić okna z montażem w Warszawie.

Zastanawiam się nad oknami Veka najlepiej z 3 szybami i dwoma komorami, to się jakoś nazywa zespolone czy jakoś tak :-)

Mogą to być 4 lub 3 skrzydła jako jedna albo dwie ramy.

I co najważniejsze:

Słyszałem o możliwych szybach absorpcyjnych, refleksyjnych i fotochromatycznych.

Te pierwsze zmieniają podobno kolorystykę, chociaż kolor szary jest podobno? w miarę neutralny.

Drugie mogą mieć przeźroczyste szkło jednak przepuszczalność ciepła do wnętrza mieszkania jest znaczna.

Natomiast szyby fotochromatyczne występują jak czytałem w wersji organicznej i mineralnej przy czym podobno jest to droga technologia i nietrwała.

Co zatem polecacie, aby rozwiązanie było skuteczne i stosunkowo niedrogie (chodzi mi o to by cena nie była kosmiczna np. nie podwyższała kosztu okien o 70-100%)

Kolejna sprawa jakie firmy polecacie do zakupu i montażu, mogą być spoza Warszawy i okolic jeśli dojadą, zamontują i będzie to się opłacało jednej i drugiej stronie?

Będę wdzięczny za rady.

Jeśli naprawdę chcesz mieć efekt zainteresuj się klimatyzatorami ściennymi o mocy ok 800 watów wielkość tego cuda niewiele przekracza wielkość kaloryferów

Koszt około 4000 z montażem i lepiej na tym wyjdziesz niż pakować się w drogę szyby które radykalnie komfortu Ci nie podniosą

Jeśli naprawdę chcesz mieć efekt zainteresuj się klimatyzatorami ściennymi o mocy ok 800 watów wielkość tego cuda niewiele przekracza wielkość kaloryferów

Koszt około 4000 z montażem i lepiej na tym wyjdziesz niż pakować się w drogę szyby które radykalnie komfortu Ci nie podniosą

Tak jak napisałem powyżej MONTAŻ KLIMATYZATORA JEST NIEMOŻLIWY a okna i tak muszę wymienić i tak, niezależnie od wszystkiego.

Wspólnota nie wyraża zgody na montaż na elewacji ani na dachu. Balkonu nie mam. Ten temat jest już wyczerpany jeśli chodzi o klimatyzator.

Proszę o rady dotyczące tematu, o który pytam.

Tak jak napisałem powyżej MONTAŻ KLIMATYZATORA JEST NIEMOŻLIWY a okna i tak muszę wymienić i tak, niezależnie od wszystkiego.

Wspólnota nie wyraża zgody na montaż na elewacji ani na dachu. Balkonu nie mam. Ten temat jest już wyczerpany jeśli chodzi o klimatyzator.

Proszę o rady dotyczące tematu, o który pytam.

A wiesz że wspólnota nie ma prawa zabronić Ci montażu klimatyzatora? Może jedynie obciążyć Cię opłatami za używanie części wspólnej (elewacji czy dachu) oraz narzucić wymogi jakie klimatyzator musi spełniać.