mlesiakalb 07.01.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Moja sytuacja:- z zewnątrz mam zamontowane parapety granitowe. Były montowane na biały klej.- w domu mam parapety marmurowe montowane również na klej. Pamietam, ze przed położeniem parapetów widziałem pod oknem plastikowa listwę (podparapetowa). Niby wszystko było uszczelnione pianka. W zimie jednak parapety wewnętrzne są mocno chłodne. W tym momencie maja ok 13-15*C. Szukam jakiegoś speca, który zgłębi problem i mi go rozwiąże. Jestem z okolicy Grodziska. Może ktoś polecić dobrego fachowca co sie zna na temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.01.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jak wygląda przekrój ściany?W którym miejscu usytuowane jest okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlesiakalb 07.01.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przekrój? Budynek jest z gazobetonu (h+h). Okna mam ze wszystkich stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.01.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Nie ma ocieplenia? Okno w licu muru, na środku, czy jeszcze inaczej? Nie wieje z tych okien? Jaka wentylacja - mechaniczna, czy grawitacyjna? Obecnie w celu ograniczenia mostka termicznego stosuje się tzw. ciepły parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlesiakalb 07.01.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przepraszam za brak konkretów. Dla janości, mam 2 rodzaje okien: - tarasowe - pozostałe Montaż parapetu przy oknie tarasowym różni się od pozostałych tym, że została wykonana (na styrodur) wylewka ok 10cm - z tego powodu, że po parapecie tym się chodzi wychodząc na taras (była obawa, że styrodur się z czasem wygnie i parapet się opuści. Załączam poglądowe rysunki, w jaki sposób zostało to wykonane. Okna są szczelne - problem występuje również w oknie narożnym, które się nie otwiera. Szkoda, że nie wiedziałem o ciepłuch parapetach 2 lata temu - użyłbym bez zastanowienia. Wentylacja w domu jest grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.01.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Rozumiem, że okno jest zlicowane z zewnętrzną krawędzią muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlesiakalb 07.01.2017 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak. Jest zlicowanie z zewnętrzna płaszczyzna (przed ociepleniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 07.01.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Mam identycznie o tyle, że okna nie wystają poza mur, ale są licowane z murem, parapety granitowe z dwóch stron i listwa pod oknem. Parapety w dotyku są ciut chłodniejsze - ale może to wynikać z odczucia w dotyku kamienia - ale nie mają 13 C. ??? Montowane zewnętrzne na piance wewnętrzne na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlesiakalb 07.01.2017 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Sprawdziłem wlasnie temp. pirometrem 13*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 08.01.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Możliwy mostek na styku parapetu zew. i ściany (brak przekładki izolacyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlesiakalb 08.01.2017 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Możesz napisać coś wiecej? Najlepiej polecając fachowca co przyjedzie, obada temat i go definitywnie rozwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 10.01.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Więcej może powiedzieć fachowiec na miejscu. Prawdopodobnie będzie trzeba zdjąć parapet zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Jak to wygląda - tak jak na szkicu - to wiele nie da się poradzić.. sama rama okienna w porywach dochodzi do U 1,0 nawet super mega hiper..ledwo przebija się przez tą granicę.. bo szyba poprawia bilans całego okna.. To jest cena - za "wygląd" trzeba było by dać poszerzenie z XPS'a czy coś podobnego... jeszcze żeby ten marmur / granit nie wchodził..pod okno ..granit / marmur ma przewodność cieplną 3 / 3,5 W/mK to jest istna rzeź .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlesiakalb 10.01.2017 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 No dobra - mam wygląd, ale mam zimne parapety. Chcę coś z tym zrobić. Zapewne bez zdjęcia parapetów zewnętrznych się*nie obejdzie. Zastanawiam się jednak jak to fachowo powinno być zrobione - zgodnie z podręcznikiem.- Czy pod oknem powinien być*styrodur czy sama listwa podparapetowa?- czy parapet granitowy (po którym się*wychodzi na taras) na styrodurze z czasem się nie wygniecie (w końcu to jakiś tam styropian - dlatego mam zrobione 5cm wylewki na tym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Nie wgniecie .. się XPS..rama okna musi być otulona izolacją i od tego nie uciekniesz.. sama listwa pod.. oknem może być.. ale obok powinien być styrodur.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts