Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimne parapety

mlesiakalb

Recommended Posts

Moja sytuacja:

- z zewnątrz mam zamontowane parapety granitowe. Były montowane na biały klej.

- w domu mam parapety marmurowe montowane również na klej.

Pamietam, ze przed położeniem parapetów widziałem pod oknem plastikowa listwę (podparapetowa). Niby wszystko było uszczelnione pianka.

W zimie jednak parapety wewnętrzne są mocno chłodne. W tym momencie maja ok 13-15*C.

Szukam jakiegoś speca, który zgłębi problem i mi go rozwiąże. Jestem z okolicy Grodziska. Może ktoś polecić dobrego fachowca co sie zna na temacie?

Przepraszam za brak konkretów.

Dla janości, mam 2 rodzaje okien:

- tarasowe

- pozostałe

Montaż parapetu przy oknie tarasowym różni się od pozostałych tym, że została wykonana (na styrodur) wylewka ok 10cm - z tego powodu, że po parapecie tym się chodzi wychodząc na taras (była obawa, że styrodur się z czasem wygnie i parapet się opuści.

Załączam poglądowe rysunki, w jaki sposób zostało to wykonane.

Okna są szczelne - problem występuje również w oknie narożnym, które się nie otwiera.

Szkoda, że nie wiedziałem o ciepłuch parapetach 2 lata temu - użyłbym bez zastanowienia.

Wentylacja w domu jest grawitacyjna.

tarasowe.jpg

pietro.jpg

Mam identycznie o tyle, że okna nie wystają poza mur, ale są licowane z murem, parapety granitowe z dwóch stron i listwa pod oknem. Parapety w dotyku są ciut chłodniejsze - ale może to wynikać z odczucia w dotyku kamienia - ale nie mają 13 C. ??? Montowane zewnętrzne na piance wewnętrzne na kleju.

Jak to wygląda - tak jak na szkicu - to wiele nie da się poradzić.. sama rama okienna w porywach dochodzi do U 1,0 nawet super mega hiper..

ledwo przebija się przez tą granicę.. bo szyba poprawia bilans całego okna..

To jest cena - za "wygląd" trzeba było by dać poszerzenie z XPS'a czy coś podobnego... jeszcze żeby ten marmur / granit nie wchodził..

pod okno ..granit / marmur ma przewodność cieplną 3 / 3,5 W/mK to jest istna rzeź ..

No dobra - mam wygląd, ale mam zimne parapety. Chcę coś z tym zrobić.

Zapewne bez zdjęcia parapetów zewnętrznych się*nie obejdzie. Zastanawiam się jednak jak to fachowo powinno być zrobione - zgodnie z podręcznikiem.

- Czy pod oknem powinien być*styrodur czy sama listwa podparapetowa?

- czy parapet granitowy (po którym się*wychodzi na taras) na styrodurze z czasem się nie wygniecie (w końcu to jakiś tam styropian - dlatego mam zrobione 5cm wylewki na tym).