dziadzi 07.01.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam,Rozważam sterowanie ogrzewaniem na dwóch poziomach i potrzebuję wsparcia. Póki co założenia są następujące:Piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 160L. Ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu, żadnych grzejników, nawet w łazienkach.Dwa rozdzielacze do podłogówki na dwóch poziomach W przyszłości prawdopodobnie zainstaluję siłowniki termoelektryczne na każdym obwodzie w rozdzielaczach sterowane termostatami z każdego z pokojów, ale póki co chciałbym mieś jedynie 2 strefy ogrzewania parter i piętro.Zakładam że w kotłowni będę miał zawór trójdrogowy celem ustawienia odpowiedniej temperatury na wejściu podłogówki. Nie wiem czy jedna pompa obiegowa wystarczy w kotłowni czy 2 pompy obiegowe w każdej skrzynce rozdzialczej (rozdzialacze z mieszaczem).Sterownik pieca będzie na dole.Jak teraz sterować tymi obwodami na górze i dole aby uniknąć sytuacji, że podczas imprezy na dole (wysoka temperatura) piec się wyłączy a góra będzie nie dogrzana.Myślałem żeby na górze w przedpokuju zastosować sterownik termostatyczny i nim jakoś sterować pompą obiegową napędziającą obwód u góry. poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wystarczy pompą zainstalowana w kotle ... Sterowanie pogodowe i to wszystko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 07.01.2017 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam, Rozważam sterowanie ogrzewaniem na dwóch poziomach i potrzebuję wsparcia. Póki co założenia są następujące: Piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 160L. Ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu, żadnych grzejników, nawet w łazienkach. Dwa rozdzielacze do podłogówki na dwóch poziomach W przyszłości prawdopodobnie zainstaluję siłowniki termoelektryczne na każdym obwodzie w rozdzielaczach sterowane termostatami z każdego z pokojów, ale póki co chciałbym mieś jedynie 2 strefy ogrzewania parter i piętro. Zakładam że w kotłowni będę miał zawór trójdrogowy celem ustawienia odpowiedniej temperatury na wejściu podłogówki. Nie wiem czy jedna pompa obiegowa wystarczy w kotłowni czy 2 pompy obiegowe w każdej skrzynce rozdzialczej (rozdzialacze z mieszaczem). Sterownik pieca będzie na dole. Jak teraz sterować tymi obwodami na górze i dole aby uniknąć sytuacji, że podczas imprezy na dole (wysoka temperatura) piec się wyłączy a góra będzie nie dogrzana. Myślałem żeby na górze w przedpokuju zastosować sterownik termostatyczny i nim jakoś sterować pompą obiegową napędziającą obwód u góry. poradźcie Jak wyżej. Siłowniki zbędne, ustawisz sobie przepływy i zapomnisz o jakimś sterowaniu, ustawianiu. Zainstaluj pogodówkę, wystarczy. Zawór trójdrogowy niepotrzebny. Mieszacze w skrzynce rozdzielczej w jakim celu chcesz montować? Co one mają tam mieszać? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadzi 07.01.2017 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 OK rozumiem, że to przy założeniu, że piec ma już zawór trójdrogowy i osobne wyjścia do podłączenia CO oraz CWU.Widziałem jednak takie piece jednofunkcyjne, które miały tylko jedno wyjście - wtedy raczej potrzebuję przynajmniej zawór trójdrogowy na zewnątrz - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.01.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak, ale 90% kotłów na rynku ma wyjścia na zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadzi 07.01.2017 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 I jeszcze jedno, ta pompa obiegowa w piecu wystarczy aby "pogonić" wodę w instalacji na górze i na dole? Szacuję ok. 8 obwodów na dole (1 rozdzielacz) i ok. 8 na górze (2gi rozdzielacz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.01.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Da radę.W tej chwili mam na dole 10 obwodów i u góry 9. łącznie ok 1000 mb rurki. Pompa daje radę na 1 biegu - wszędzie osiągnąłem przepływy z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 I jeszcze jedno, ta pompa obiegowa w piecu wystarczy aby "pogonić" wodę w instalacji na górze i na dole? Szacuję ok. 8 obwodów na dole (1 rozdzielacz) i ok. 8 na górze (2gi rozdzielacz) Jaki metraż po podłogach ...? Lepiej zrobić więcej obwodów krótszych niż odwrotnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadzi 09.01.2017 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Metraż to ok. 70 m2 na dole i 95m2 na górze (na dole garaz w bryle budynku nie ogrzewany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 zrób tak a dołączysz do licznego grona marudzących na taktowanie kotła A ty wiesz jak działa sterowanie pogodowe ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts