Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podłączyć 2 wyłączniki podwójne schodowe do jednego żyrandola na 2 i 3 żarówki

Recommended Posts

Witam. Otóż jestem na etapie układania instalacji elektrycznej w domu i mam jeden problem w salonie. Brzmi ono: JAK PODŁĄCZYĆ 2 WYŁĄCZNIKI PODWÓJNE SCHODOWE DO JEDNEGO ŻYRANDOLA ABY ON ZAŁĄCZAŁ NP. 2ŻARÓWKI I 3 ŻARÓWKI?? Jakimi przewodami połączyć między wyłącznikami i jaki przewód położyć od wyłącznika do wypustu (żyrandola) czy trzeba np. wyprowadzać przewody od obu wyłączników do żyrandola? Proszę o pomoc bo utknąłem w martwym punkcie. Pozdrawiam Michał

ja oczywiscie montuje wszedzie przewody ochronne, wiec i tu tez beda czyli 4zylowy do zyrandola od wylacznika do ktorego dochodzi zasilanie oraz 5zylowy miedzy wylacznikami

Proszę obejrzeć jeszcze raz dokładnie dolny schemat z postu #6. Czegoś brakuje w tym układzie.

Fazy powrotne są przy drugich wyłącznikach.

Ale ... można odwrócić sytuację, i faza zasilająca będzie szła do prawego wyłącznika (omijając lewy), wówczas wystarczy 5-żył pomiedzy nimi, z tym że wskazane dać 6 ze względu na możliwość zainstalowania łącznika wymagającego PE do jego obudowy (już takie spotkałem).

Kombinacji jest sporo, ważna idea działania.

Tylko, na litość boską, nie dwa przewody 3-żyłowe z żyłami niebieską i zielono-żółtą.

Edytowane przez elpapiotr

Dla lamp załączanych wyłącznikiem pojedynczym nie ma potrzeby kłaść przewodów 4-żyłowych, chyba że planowana jest zmiana.

Dla lamp załączanych wyłącznikiem świecznikowym - przewód 4-żyłowy.

Nie ma znaczenia, że dana lampa może być wykonana w II klasie ochronności. Ma być doprowadzony przewód z żyłą ochronną.

Jeżeli przewód do żyrandola będzie doprowadzony od puszki, w której ma być zasilanie, to pomiędzy puszkami 6 żył.

W końcu żyrandol ma mieć, oprócz faz po wyłącznikach, również N i PE, a łączniki ewentualne PE.

Faza wejściowa do układu łączników podpięta w puszce drugiej łączników (tam mostek L).

Edytowane przez elpapiotr