gorzki90 08.01.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam. Otóż jestem na etapie układania instalacji elektrycznej w domu i mam jeden problem w salonie. Brzmi ono: JAK PODŁĄCZYĆ 2 WYŁĄCZNIKI PODWÓJNE SCHODOWE DO JEDNEGO ŻYRANDOLA ABY ON ZAŁĄCZAŁ NP. 2ŻARÓWKI I 3 ŻARÓWKI?? Jakimi przewodami połączyć między wyłącznikami i jaki przewód położyć od wyłącznika do wypustu (żyrandola) czy trzeba np. wyprowadzać przewody od obu wyłączników do żyrandola? Proszę o pomoc bo utknąłem w martwym punkcie. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.01.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Do żyrandola i tak musi iść przewód 4-żyłowy :- L (nazwijmy 1)- L (nazwijmy 2)- N- PEKwestia tylko odpowiedniego połączenia korespondencji pomiędzy wyłącznikami. PS. Panie elektryk, układasz instalację i nie wiesz, jak to zrobić ?Wstyd ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 a jaki przewód nalezy połozyc między wyłącznikami?ilu żyłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Na pewno 5-żyłowy, ale ... istotne jest, w jaki sposób przewody będą kładzione. Mowa o instalacji z puszkami rozgałęźnymi lub bez nich.Schematów w necie na ten temat jest w brud. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 bezpuszkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 znalazlem taki schemat ale nie wiem czy dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jest dobry z istotnym zastrzeżeniem - brak przewodów ochronnych (zarówno do łączników, jak i do lamp/żarówek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 ja oczywiscie montuje wszedzie przewody ochronne, wiec i tu tez beda czyli 4zylowy do zyrandola od wylacznika do ktorego dochodzi zasilanie oraz 5zylowy miedzy wylacznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) ja oczywiscie montuje wszedzie przewody ochronne, wiec i tu tez beda czyli 4zylowy do zyrandola od wylacznika do ktorego dochodzi zasilanie oraz 5zylowy miedzy wylacznikami Proszę obejrzeć jeszcze raz dokładnie dolny schemat z postu #6. Czegoś brakuje w tym układzie. Fazy powrotne są przy drugich wyłącznikach. Ale ... można odwrócić sytuację, i faza zasilająca będzie szła do prawego wyłącznika (omijając lewy), wówczas wystarczy 5-żył pomiedzy nimi, z tym że wskazane dać 6 ze względu na możliwość zainstalowania łącznika wymagającego PE do jego obudowy (już takie spotkałem). Kombinacji jest sporo, ważna idea działania. Tylko, na litość boską, nie dwa przewody 3-żyłowe z żyłami niebieską i zielono-żółtą. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 To jaki przrwod w takim razie jest lepiej dac między wylacznikami? 5cz6zylowy? Bo jutro jade kupic przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Przewód 4-żyłowy bez żyły niebieskiej i ... niestety, 2-żyłowy (ostatecznie 3-żyłowy)Przewody 4-żyłowe i tak potrzebne do żyrandoli w domu (znowu, niestety, żyła szara musi "robić" za żyłę neutralną w instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A mi mowili ze do zyrandoli wystarczy przewód 3żyłowy a nie 4 do resztu zyrandoli (salonu tutaj nie biore pod uwage bo to inna bajka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Żyrandol - oznacza, że ma założone dwie grupy żarówek, i załączany jest wyłącznikiem świecznikowym.Wówczas MUSI być Lx2 (po dwóch klawiszach wyłącznika), neutralny i ochronny.Razem 4 sztuki.Tych, co mówili o trzech, na kopach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ale teraz mowisz o tym zyrandolu w salonie co ma swiecic na 2lub 3zarowki, a mi chodzi o pozostałe zyrandole w ktorych zarowki beda odpalane wszystkie razem ale z jednego lub dwoch wylacznikow ( zalezy od pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dla lamp załączanych wyłącznikiem pojedynczym nie ma potrzeby kłaść przewodów 4-żyłowych, chyba że planowana jest zmiana.Dla lamp załączanych wyłącznikiem świecznikowym - przewód 4-żyłowy.Nie ma znaczenia, że dana lampa może być wykonana w II klasie ochronności. Ma być doprowadzony przewód z żyłą ochronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 09.01.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czyli reasumujac do zyrandola przewód 4zylowy a miedzy lacznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Jeżeli przewód do żyrandola będzie doprowadzony od puszki, w której ma być zasilanie, to pomiędzy puszkami 6 żył.W końcu żyrandol ma mieć, oprócz faz po wyłącznikach, również N i PE, a łączniki ewentualne PE.Faza wejściowa do układu łączników podpięta w puszce drugiej łączników (tam mostek L). Edytowane 9 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzki90 10.01.2017 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 A jezeli bedzie poprowadzony z tej drugiej puszki (drugiego wylacznika) to jako wtedy przewod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.01.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Też sześć, przecież to proste !Wystarczy policzyć, ile przewodów jest w tzw. "korespondencji", i ile potrzebuje żyrandol do prawidłowego działania.Korespondencji mamy 4, fazy po wyłączniku są, brakuje N i PE. Oj, mam uczyć podstaw elektyki czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts