Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

barb1984

Recommended Posts

Witam Wszystkich Forumowiczów

Mam problem i spędza mi on sen z powiek. Mąż już ze mną nie rozmawia, więc błagam o pomoc.

Historia jest taka

W 2014 roku dokonaliśmy ocieplenia(wykonała to firma) styropianem 20cm nowo wybudowanego domu. Dom posiada poddasze adaptacyjne, które wraz z mężem ocieplaliśmy sami wełna isover dwa razy po 15 cm. Wybaczcie za brak fachowego słownictwa:). PO TYCH PIĘKNYCH WIATRACH i mrozach w rogach scian domu w dwóch pokojach wyszła nam wilgoć. ( tj w załamaniu między kolankiem a skosem- chyba tak to się nazywa) Zaprosiliśmy do nas do domu Pana z kamera termowizyjną i się okazało że prawdopodobnie źle ociepliliśmy murłatę. Dlaczego prawdopodobnie? Bo robiliśmy to dwa lata temu najsolidniej jak się da. Potrzebujemy pomocy może komuś zdarzyła się taka sytuacja i jest w stanie nam coś podpowiedzieć?

Doszliśmy do takich wniosków

1. Najlepiej byłoby ocieplić od podwórka ponieważ w środku już mieszkamy i mamy małe dziecko w domu.

2. Nie zaglądaliśmy jeszcze co się dzieje na podwórku i mam cichą nadzieje że przez dwa lata wdarły się tam myszy i wyjadły styropian. Wtedy uzupełnimy styropian i będzie po kłopocie.

3. Pan od termowizji zaproponował nam ocieplenie celulozą. Na początku się ucieszyłam i przyjełam do wiadomości że trzeba tak naprawić ten defekt, ale nie znalazłam żadnego postu na temat ocieplenia celulozą i skoro jest taka cudowna jak piszą i mówią o niej to dlaczego nie ma postów na ten temat?

Błagam pomóżcie bo z nerwów spać niemogę

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mąż się wkurza bo gadam na ten temat caly czas i juz mnie słychać nie może. Jutro bede miala zdjęcia z kamery i wstawię.

Owszem widziałam ten ekofiber ale nie widziałam opini ludzi co to mają. Boję się ze jeżeli W domu wyszła wilgoć przez te zle docieplenie to jak nie daj Boże wilgoć ekofiber zalapie to wtedy całkiem osiwieje. Kochani Panowie jesteście

Dlaczego lepsza jest celuloza? Czy znacie kogoś kto docieplal W ten sposób skosu na poddaszu i jest zadowolony? W moim mieście są trzy domu W których ten Pan dawał celuloza. Jakos niewiele prawda? Czy ona po wdmuchaniu niszczy ta wełnę co jest włożoną? Czy tylko uzupełni braki? Bo słyszałam ze ona ubije wełnę i jakgdyby ją zastąpi?

Jaka jest W użytkowaniu ta celuloza nie wiele opini widziałam. Mieszkamy na Podlasiu tu mrozy dochodzą do minus 34 więc trzeba po zimie działać. Dom Nowy dwa lata mieszkamy i takie problemy szok. Myślałam ze to bedzie inaczej wyglądało

Wszyscy mówią tylko o ociepleniu....

Właścicielka przeprowadziła badanie kamerą ale dlaczego ? Czy jakiś ekspert powiedział, że to wina nie/docieplenia ? Czy to tylko domysły - niedoświadczonych wszak - inwestorów ?

A może powodem zawilgocenia jest brak odpowiedniej wentylacji PO ociepleniu budynku ? Co oznaczałoby, że ocieplenie wcale nie jest takie do kitu, ogólnie...

Barb1084 - Proponowałbym abyś zainteresowała tym speca od wentylacji.

Z reguły jedno idzie w parze z drugim.

W ciepłym domu, zbudowanym bez mostków nawet podwyższony poziom wilgotności nie spowoduje grzyba, bo para się nie skropli w jednym miejscu.

Natomiast tam, gdzie jest mostek, np źle ocieplone nadproże, czy murłata o grzyba łatwo nawet przy typowym poziomie wilgotności.

Z reguły jedno idzie w parze z drugim.

W ciepłym domu, zbudowanym bez mostków nawet podwyższony poziom wilgotności nie spowoduje grzyba, bo para się nie skropli w jednym miejscu.

Natomiast tam, gdzie jest mostek, np źle ocieplone nadproże, czy murłata o grzyba łatwo nawet przy typowym poziomie wilgotności.

dodam - w starym domu ok .. można szukać przyczyn w wentylacji, ale nowy powinien być na tyle ciepły, aby ten problem nie nastąpił.

Tak zgadzam się z Panem w stu procentach na wentylacji też skupimy swoją uwagę. posiadamy dwa kominy w bloczkami wentylacyjnymi i w kuchni same bloczki wentylacyjne.[ATTACH=CONFIG]378029[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378030[/ATTACH] to dwa zdjęcia jeszcze z budowy, czy wystarczy zwykła krateczka wentylacyjna?

Posiadamy na dole kuchnie z salonem ( zamontowana przy kominku kratka wentylacyjna plus okap oczywiscie) na dole jest jeszcze pokoik w którym idzie słup kominowy z wentylacją planujemy tam wstawić krateczkę. no i góra korytarz bez wentylacji ( jest dostęp do pustaków wentylacyjnych, więc możemy tam wybić dziurkę) są trzy pokoje ale tylko jeden ma możliwość dostępu do wentylacji ( tej samej co w kuchni i na korytarzu), łazienka z wentylacją, garderoba- można się wbić do wentylacji przy piecu.

Czy uważacie że taka ilość kratek wentylacyjnych załatwiła by problem wilgoci w domu?

Nie wiem czy nie napisałam tego zbyt chaotycznie. Żadna z wentylacji nie jest wentylacją mechaniczną tylko taka zwykła krateczka. [ATTACH=CONFIG]378062[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378063[/ATTACH]

zdjęcia stare ale chciałam pokazać mniej wiecej kominy i wentylację

Dla mnie wszystko jasne ale ja tu siedzę :)

Nerwy troszkę przechodzą ale wciąż spać nie mogę. dziś dostanę zdjęcia z kamery termowizyjnej to wrzucę liczę na Waszą wyrozumiałość :) dziękuje

:stirthepot:Tak zgadzam się z Panem w stu procentach na wentylacji też skupimy swoją uwagę. posiadamy dwa kominy w bloczkami wentylacyjnymi i w kuchni same bloczki wentylacyjne.[ATTACH=CONFIG]378029[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378030[/ATTACH] to dwa zdjęcia jeszcze z budowy, czy wystarczy zwykła krateczka wentylacyjna?

Posiadamy na dole kuchnie z salonem ( zamontowana przy kominku kratka wentylacyjna plus okap oczywiscie) na dole jest jeszcze pokoik w którym idzie słup kominowy z wentylacją planujemy tam wstawić krateczkę. no i góra korytarz bez wentylacji ( jest dostęp do pustaków wentylacyjnych, więc możemy tam wybić dziurkę) są trzy pokoje ale tylko jeden ma możliwość dostępu do wentylacji ( tej samej co w kuchni i na korytarzu), łazienka z wentylacją, garderoba- można się wbić do wentylacji przy piecu.

Czy uważacie że taka ilość kratek wentylacyjnych załatwiła by problem wilgoci w domu?

Nie wiem czy nie napisałam tego zbyt chaotycznie. Żadna z wentylacji nie jest wentylacją mechaniczną tylko taka zwykła krateczka. [ATTACH=CONFIG]378062[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378063[/ATTACH]

Nerwy troszkę przechodzą ale wciąż spać nie mogę. dziś dostanę zdjęcia z kamery termowizyjnej to wrzucę liczę na Waszą wyrozumiałość :) dziękuje

:stirthepot:Tak zgadzam się z Panem w stu procentach na wentylacji też skupimy swoją uwagę. posiadamy dwa kominy w bloczkami wentylacyjnymi i w kuchni same bloczki wentylacyjnePokoik dziecka 2.jpg]P6300524.jpg to dwa zdjęcia jeszcze z budowy, czy wystarczy zwykła krateczka wentylacyjna?

Edytowane przez barb1984

Gdzieś jakiś materiał - przecina izolację, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334138-Likwidacja-du%C5%BCego-mostka-termicznego-przy-drzwiach-tarasowych tu jest ciut z innej beczki .. ale to samo zjawisko, ciepło tak ucieka prędko, że nawet nie chce zagościć pod oknem.

U Ciebie jest pewnie tak, że mur rozdziela izolację, dzieje się szczególnie przy ścianach szczytowych- bo pewnie o nie chodzi .. murłątę nie tak łatwo źle zrobić..

bo przeważnie jest zasłonięta izolacją, ale ściana szczytowa jest murowana często pod samo pokrycie dachowe..

A zdjęcie wewnątrz ciut potwierdza tą tezę z .. bo działówka jest mocno podciągnięta do góry...

3dbe382a035f.jpg to jest nadmiar muru ..

którego nie powinno być, to samo pewnie jest na ścianach szczytowych ..

Witam Wszystkich Forumowiczów

Mam problem i spędza mi on sen z powiek. Mąż już ze mną nie rozmawia, więc błagam o pomoc.

Historia jest taka

W 2014 roku dokonaliśmy ocieplenia(wykonała to firma) styropianem 20cm nowo wybudowanego domu. Dom posiada poddasze adaptacyjne, które wraz z mężem ocieplaliśmy sami wełna isover dwa razy po 15 cm. Wybaczcie za brak fachowego słownictwa:). PO TYCH PIĘKNYCH WIATRACH i mrozach w rogach scian domu w dwóch pokojach wyszła nam wilgoć. ( tj w załamaniu między kolankiem a skosem- chyba tak to się nazywa) Zaprosiliśmy do nas do domu Pana z kamera termowizyjną i się okazało że prawdopodobnie źle ociepliliśmy murłatę. Dlaczego prawdopodobnie? Bo robiliśmy to dwa lata temu najsolidniej jak się da. Potrzebujemy pomocy może komuś zdarzyła się taka sytuacja i jest w stanie nam coś podpowiedzieć?

Doszliśmy do takich wniosków

1. Najlepiej byłoby ocieplić od podwórka ponieważ w środku już mieszkamy i mamy małe dziecko w domu.

2. Nie zaglądaliśmy jeszcze co się dzieje na podwórku i mam cichą nadzieje że przez dwa lata wdarły się tam myszy i wyjadły styropian. Wtedy uzupełnimy styropian i będzie po kłopocie.

3. Pan od termowizji zaproponował nam ocieplenie celulozą. Na początku się ucieszyłam i przyjełam do wiadomości że trzeba tak naprawić ten defekt, ale nie znalazłam żadnego postu na temat ocieplenia celulozą i skoro jest taka cudowna jak piszą i mówią o niej to dlaczego nie ma postów na ten temat?

Niestety powodów może być mnóstwo, a brak jest podstawowych informacji np. o rodzaju i jakości wykonania paroizolacji pod tymi 30cm wełny, połączeniu wełny ze styropianem etc. A może wszystko zostało wykonane prawidłowo, a wełnę w okolicy murłaty/okapu zdemolowała kuna? A może wskutek braku wiatroizolacji wełna została wydmuchana spod okapu wzdłuż murłaty lub w pasach wzdłuż krokwi?

Skoro jednak pojawiła się wilgoć na połączeniu skosu i ścianki kolankowej to ewidentnie oznacza to obniżoną temperaturę w tym miejscu, czy raczej wzdłuż tego połączenia, czyli liniowy mostek termiczny. Najprawdopodobniej nie ma ciągłości termoizolacji, czyli obejście wełną murłaty do połączenia ze styropianem na ścianach jednak nie jest ciągłe i trzeba je uzupełnić. Ewentualnością jest, że połączenie wełny i styropianu jest ciągłe, ale paroizolacja od wewnątrz została wykonana niewłaściwie i wełna po prostu jest mokra wskutek pojawienia się większych ilości kondensatu (przy obejściu murłaty grubość jest mała, więc i izolacyjność słabsza, niż na pozostałej części dachu), a w wyniku grawitacji przy murłacie jest mokra i, jako taka, już nie izoluje dostatecznie - wtedy należałoby ją wymienić.

Zakładając brak ciągłości termoizolacji - jeżeli jest możliwość wykonania dobrej paroizolacji od wewnątrz, to wg mojej wiedzy rodzaj użytego materiału (wełna, pianka czy celuloza) z uwagi na paroprzepuszczalność nie ma większego znaczenia (w ostateczności pewną rolę paroizolacji mogłaby pełnić dobra farba emulsyjna np. "łazienkowa"). Jeżeli nie ma opcji wykonania/poprawienia szczelnej paroizolacji wzdłuż tego mostka termicznego, to użyty do uzupełnienia materiał termoizolacyjny musi być w jak najmniejszym stopniu paroprzepuszczalny, nasiąkliwy i wrażliwy termicznie na wilgoć. Wtedy również strumień pary wodnej będzie bardziej ograniczony, niż przy materiałach włóknistych i ilość potencjalnego kondensatu będzie mniejsza. Myślę tu np. o piankach niskoprężnych, które do "uzupełnień" wydają się najwygodniejsze.

Pozdrawiamy,

Zespół Thermano

Zależy czy można wdmuchnąć tam .. czy można by było dokoleić ..np styropian, lub dać go na wcisk..

jak idzie tylko wstrzykiwanie, wdmuchiwanie.

Zostaje albo celuloza, albo granulat wełny mineralnej, na piankę jest za zimno.

[ATTACH=CONFIG]378110[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378111[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378112[/ATTACH]

Kochani są zdjęcia i szczerze mówiąc jestem głupia jak ta lala bo już nic nie rozumiem.

Wg mnie sam skos i tym samym murłata są dobrze ocieplone, to co się świeci to moim zdaniem jest ten wieniec betonowy, niewiem głupia jestem ale z tego co widzę można tę sprawę spróbować zrobić od zewnątrz.

Jestem tylko głupią babą ale to chyba przesada.

Edytowane przez barb1984