מרכבה 10.01.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 tak elewacja zrobiona na cacy ale teraz tak siędzę sobie w salonie i pizdzi mi po nogach z miejsca gdzie jest okno balkonowe z dołu jakos. [ATTACH=CONFIG]378172[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378173[/ATTACH]to może być dlatego że tam taka listwa byle jaka? może gdyby zaprosić stolarza to by tak nie wiało co? Rzeź piłą motorową w Sokółce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.01.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Te skosne to prawie 2razy grubsze sa. Ale na nie jeszcze poszlo 15cm welny ,fakt ze troche trzeba bylo scisnac przez stelarz. Panowie a jak to jest z ta wilgotnoscia? Ja slyszalem ze dla zdrowia najlepiej jak jest ok 50proc a tu slysze 20 proc Dohtory mówia 40-60. Wiec 50 jest OK. Tyle ze jak ma byc grzyb, to juz lepiej zeby było ciut za sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 10.01.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Czyli skoro 50 jest w miare to wina raczej lezy raczej w niedokladym ulozeniu welny przy tych krokwiach naroznych? Bo jesli tak to zeby to poprawic musialbym rozwalac plyty a to mi sie nie usmiecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.01.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Czyli skoro 50 jest w miare to wina raczej lezy raczej w niedokladym ulozeniu welny przy tych krokwiach naroznych? Bo jesli tak to zeby to poprawic musialbym rozwalac plyty a to mi sie nie usmiecha 50 jest w środku tego co medycyna mowi. jako opy.tymalne dla zdrowia. Ale zalecenia medyczne nijak się maja do wykraplania. Jakbys miał mocniejsza wentylacje, nizsza wilgotność to moze się okazac ze przy tej samej izolacji sie nie wykropli. Przy wilgotności 50% @ 21C punkt rosy to jakies 10C Przy wilgotności 40% @ 21C punkt rosy to juz 7C. Punkt rosy przy 50% @ 23C to 12C Przy 40% @ 23C to 8.7C Pobaw się jakims klakulatorem punktu rosy to zobaczysz. Nie wiem jaka masz temp w pomieszczeniu. 9C to mało. Nawet jak na te temperatury zewnetrzne. Przy normalnej krokwi cała krokiew przykrywasz jedna ciągła warstwa welny, wiec jest lepiej, W rogach sa newralgiczne punkty I trzeba to robić mega precyzyjnie zeby włąsnie takiej wtopy nei było. Dodatkowo, ta krawedziowa krokiew nie ma płaszczyzny równoległej do kolejnej normalnej krowki. Welna pomiedzy krokwiami powinna byc docięta w trapez9 rozszerzajaca sie na zewnatrz. Jest duza szansa ze tak nie jest (a tego juz ze środka nie widac) Czyli wzdluz krokwi przemarznie. Skoro jest tak zimne, to coś jest źle zrobione. Bez rozbiorki sie nie dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barb1984 10.01.2017 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Chłopaki wpadłam na pomysł co może być zrobione źle zgodnie z opisem powyżej, czy widzieliście aby styropian przy dachu kończył się na prosto? Bo wydaje mi się że u nas tak jest. Dlatego nic się kupy nie trzyma:) A i myśleliśmy od spodu styropianu też użyć pianki montażowej, ile wlezie. tylko tak mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz czy jakbysmy sztukaterię na róg domu trzasneli albo nawet styropian na styropian jakoś tak ładnie zrobić to by zatrzymało uciekanie ciepła i hulanie wiatru od tej strony, a od dołu pianka i od góry pianka? Cóż dom porażka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barb1984 10.01.2017 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) acha wiem że musi być szczelinka między dachem a izolacją a duża ma być? Czy taka na 1 -2 cm wystarczy?tzn wełna nie potrzebuje szczeliny czyli zgodnie z moim rysunkiem przed styropianem należy włożyć jak najwięcej wełny, a styropian dociąć tak aby była szczelina 1-2 cm czy dobrze myślę ? Edytowane 10 Stycznia 2017 przez barb1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.01.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) acha wiem że musi być szczelinka między dachem a izolacją a duża ma być? Czy taka na 1 -2 cm wystarczy?tzn wełna nie potrzebuje szczeliny czyli zgodnie z moim rysunkiem przed styropianem należy włożyć jak najwięcej wełny, a styropian dociąć tak aby była szczelina 1-2 cm czy dobrze myślę ? Styropian mozesz dociąć do tego samego poziomu jak wełna miedzy krokwiami. 1. Jesli masz tam membrane bez deskowania, do wełna dotyka do memebrany. Nic sie nie stanie jak dociagniesz do membrany styropian pianke 2. Jesli masz deskowanie, to miedzy deska a wełna musi pozostac szczelina, wiec i nad styropianem musi pozostac szczelina zeby se powietrze tam mogło wpadac. Lub inaczej, Górna powierchnia weły powinna przechodzic w górna powierchnie styropianu. Dodatkowo, za murłata jest pewnie kawałek pustej przestrzeni (murłata jest weższa niż mur). W obu przypadkach kluczowe jest połączenie wełna styropian. Musi byc szczelne. równe. Edit: http://www.mojabudowa.pl/pliki/lawenda-jaslo/image/na-zewnatrz/2012-10-25_schemat-konstrukcji-dachu.jpg Jestem zwolennikiem takiego rozwiazania. Ze styropianu ocieplona całą strona za murłata. Jak wskladasz od wewnatrz welne ta sie musi oprzec na styropianie. Byc moze nie mas wypełnionego tego co oznaczone jako A na rysunku Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 10.01.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Czyli jak mam 21 st i 50wilg. w pokoju a temp sciany ponizej 10st to na scianie zacznie sie wykraplac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 10.01.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Jastrząb, ten styropian ocieplający murłatę od strony wewnętrznej kleisz do murłaty czy kg? Musi być trochę luźny czy na styk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Te skosne to prawie 2razy grubsze sa. Ale na nie jeszcze poszlo 15cm welny ,fakt ze troche trzeba bylo scisnac przez stelarz. Panowie a jak to jest z ta wilgotnoscia? Ja slyszalem ze dla zdrowia najlepiej jak jest ok 50proc a tu slysze 20 proc 40-50% Ściśnięta wełna ma kiepskie parametry izolacyjne. Jeśłi w rogu masz tylko 15cm, i to ściśnięte, to masz tam mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Czyli jak mam 21 st i 50wilg. w pokoju a temp sciany ponizej 10st to na scianie zacznie sie wykraplac? Dla temperatury 21C i wilgotności 50% punkt rosy to 10.2C Więc będzie się tam wykraplać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.01.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jastrząb, ten styropian ocieplający murłatę od strony wewnętrznej kleisz do murłaty czy kg? Musi być trochę luźny czy na styk? Generalna zasada jest raczej taka ze rózne kawałki ocieplenie musza byc szczelnie połaczone. Co Ci z ocieplenia poprzerywanego jakimis sszparami. Wiec jak masz gdzies kawałek styropianu to nie luźny tylko przypiankowany do innych elementów. Mała szpara i będzie wiało. Jak masz wiatr i delikatne nadcisnienie ze strony nawietrznej domu to powietrze se znajdzie kazda dziurkęi nią wleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.01.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czyli jak mam 21 st i 50wilg. w pokoju a temp sciany ponizej 10st to na scianie zacznie sie wykraplac? Nie musi być ściana. Może być szyba, rama okna, butelka z zimnym piwem itp. http://www.pro-dry.pl/osuszanie-po-zalaniu/kalkulator-temperatury-punktu-rosy.html http://www.odbiory.pl/index.php/uzyteczne-kalkulatory/item/obliczenia-punktu-rosy-wilgotnosci-i-cisnienia-dla-powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.01.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 40-50% Ściśnięta wełna ma kiepskie parametry izolacyjne. Jeśłi w rogu masz tylko 15cm, i to ściśnięte, to masz tam mostek Wełna osiąga najlepsze parametry przy gęstości objętościowej równej 90kg/m3 tak że daleko jeszcze do tego punktu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts