lzakrz07 08.01.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam, Aktualnie wykańczam dom w środku- etap malowanie. Wcześniej szły gładzie u góry jeszcze właściwie kończą schnąć. Łazienki są skończone i zauważyłem, że w łazience gromadzi się bardzo dużo wilgoci- wychodzi na płytkach. Niekiedy to na podłodze tworzą się mini kałuże od ściekającej po płytkach wody dlatego mam pytanie.Czy to w wyniku tego, że dom nie jest ogrzewany (elewacja jest zrobiona ocieplone 20 cm styropian i zaciągnięte klejem). Ściany "oddychają" i wyciąga z nich wilgoć z gładzi i siłą rzeczy stąd bierze się wilgoć?Czy wpływ na to ma różnica temperatur, w środku ciepło płytki są chłodne i skrapla się woda? Generalnie to najgorzej jest właśnie w łazience na górze, w innych pokojach na górze też zauważyłem, że skrapla się woda na szybach. Na dole w sumie nie zaobserwowałem problemu, może minimalnie na niektórych oknach bo tam już gładzie były robione wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.01.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Skoro dom nie jest ogrzewany, to skąd ciepło w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lzakrz07 08.01.2017 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Pisząc ciepło miałem na myśli temperaturę wyższa w pomieszczeniach niż temperatura płytek czy szyb okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.01.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nowe domy wysychają do 4 lat z wilgoci technologicznej. Załączam wyniki symulacji przebiegu wysychania ścian z betonu komórkowego z początkowej wilgotności 20% (co odpowiada zawartości wody 120 kg/m3). Jak widać na załączonym wykresie, spadek wilgotności betonu komórkowego we wszystkich rodzajach ścian jest największy w ciągu pierwszego roku, a następnie stopniowo się zmniejsza. Izolacja cieplna ze styropianu opóźnia wysychanie w stosunku do ścian nieocieplonych, w przeciwieństwie do ocieplenie z wełny mineralnej, które przyśpiesza ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 09.01.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 To jak ty tam pracujesz w środku jak na dworze jest minus 10 a ty nie ogrzewasz? Nawet przy ocieplonych ścianach jest tam pewnie max 2-3 stopnie powyzej zera. Nie wiem kiedy miałeś tynki i wylewki robione ale skoro wilgoć w ten sposób zbiera się na płytkach i ścianach to na pewno jest za wcześnie na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.01.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jak dawno były zakończone prace mokre? Najpierw trzeba wietrzyć. Teraz jest mróz, więc powietrze jest bardzo suche i to dobry czas na przewianie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jak dawno były zakończone prace mokre? Najpierw trzeba wietrzyć. Teraz jest mróz, więc powietrze jest bardzo suche i to dobry czas na przewianie domu. Zgadzam się w zupełności z tym wietrzeniem podczas mrozów ale....jak kolega widzi autor pisze ze ma płytki i powoli wykańcza ten mróz może spowodować więcej strat, jeśli tam są jeszcze wilgotne ściany to wszystko popęka i się zniszczy. Najlepiej było by ogrzać do ok 15*C i wywietrzyć na maxa i znów..... kilka razy takiego działania usunie większość wilgoci. Pamiętam jak u mnie specjalnie uruchomiłem wentylacje mechaniczną i przez 12h zbierało się ok 13l wody ze skroplin z rekuperatora, a ile przecież wyleciało wyrzutnią.... suszenie odbywało się w czasie mrozów więc mróz również robił swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.01.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wykańczanie w nieogrzewanym budynku jest dla mnie nierozważne. Przy kilkudniowych temp. na zewnątrz rzędu -7 C w budynku miałem ok 1 C jak w tym pracować, jak zapewnić wymagania min. temperatur dla klejów i chemii? Dom powinien być regularnie grzany choćby kozą. Pytanie czy ogrzewanie podłogowe jest w łazience i czy zostały wygrzane posadzki przed kładzeniem płytek? Producenci paneli zalecają utrzymywanie temp min. 16 C itp.... itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ściany "oddychają" i wyciąga z nich wilgoć z gładzi i siłą rzeczy stąd bierze się wilgoć? nic nie oddychają .. Izolacja cieplna ze styropianu opóźnia wysychanie w stosunku do ścian nieocieplonych, w przeciwieństwie do ocieplenie z wełny mineralnej, które przyśpiesza ten proces. ta.. tylko zobacz jakie jest przy tym U ściany .. wtedy pod tynkiem można wełnę wykręcać i wyżymać .. I niczym nie wyschnie, to można sobie tylko życzyć aby było ciepło.. 120 dm/m3 .. coś mało tej "wody" 300-400 L .. wełna nie reguluje procesu oddawania wilgoci z materiału, nie stanowi dla pary wodnej żadnej zapory.. ! a tynk już tak.. i pod tynkiem wody odchodzą.. właśnie to jest cenna szybkiego wysychania muru.. tynk i wełna..to na "świeże" ściany połączenie niezbyt dobre... no ale.. zawsze można pod marketing zrobić.. że coś przyśpiesza.. i ukazać to jako "dobro".. wełna w takich warunkach jest trudnym materiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wykańczanie w nieogrzewanym budynku jest dla mnie nierozważne. Przy kilkudniowych temp. na zewnątrz rzędu -7 C w budynku miałem ok 1 C jak w tym pracować, jak zapewnić wymagania min. temperatur dla klejów i chemii? Dom powinien być regularnie grzany choćby kozą. Pytanie czy ogrzewanie podłogowe jest w łazience i czy zostały wygrzane posadzki przed kładzeniem płytek? Producenci paneli zalecają utrzymywanie temp min. 16 C itp.... itd ... Wiesz co, masz rację ja tego nie wziąłem pod uwagę bo jak u nie układali płytki i deski na ogrzewaniu to przeprowadzono wygrzewanie i osuszanie posadzki nawet wtedy gdy temp. było dużo powyżej zera. Gdy powstawały inne elementy wykończenia też było ciepło, i temperatura wewnątrz nigdy nie spadła poniżej zera.Pracowała "koza w której paliły się deski szalunkowe i palety, a w pokojach i łazience pracowały grzejniki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Teraz jest okres aby naprawdę udało się zejść do 20 % i niżej z wilgocią .. i suszyć .. efektywnie. Wymagania - temperatura i przepływ powietrza...coś jak balon w czasie pompowania .. rośnie jego pojemność i może więcej wilgoci pomieścić.. a też robi się duża różnica ciśnieni pary wodnej. okna rozszczelnić i grzać.. mocno grzać.. aż w nos będzie piekło suche ciepłe powietrze.. wtedy takich problemów nie będzie .. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lzakrz07 09.01.2017 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Widzę, że pojawiło się kilka odpowiedzi i pytań zatem wyjaśniam: Tynki i wylewki zrobione były w maju.Łazienki pod klucz zostały skończone koniec września, początek października. Aktualnie od połowy listopada trwają prace w domu:-gładzie i malowanie Jedynym źródłem ogrzewania póki co jest kominek + w ciagu dnia ekipa grzeje ogrzewaczem elektrycznym o mocy 2000W. Chcę zacząć zostawiać go włączonego na noc na mniejszym grzaniu, żeby całą noc dogrzewał. Lecz w tym momencie zostawiać też uchylone okna na noc? Wydaje mi się, że w momencie grzania mija się to z celem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nie uchylone, a rozszczelnione o tak miało być.. musi być przewiew i trzeba to grzać.. a że więcej - bo duża wymiana powietrza = tym lepiej dla wysychania. 2kW .. to jest chyba jakieś minimum na pół domu.. chyba że "był" by to standard pasywny - wtedy i 200m2 uciągnie kominek i ciepłe powietrze ... jak najbardziej .. palić aż rura będzie czerwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 09.01.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli jest kominek i możliwość codziennego rozpalenia, to nie widzę tutaj problemu aby utrzymać w środku rozsądną temperaturę. Grzać i wietrzyć - to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystofen 10.01.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam, To ja do tematu rownież dorzucę swoje 3 grosze. Od 1,5 miesiąca ogrzewam dom piecem ekogroszek, ale ciagle nie mogę się pozbyć wilgoci która w głównej mierze osiada się na suficie w rogach pomieszczeń. Budynek budowany w 2015, tynki 05.2016, posadzki 10.2016. Ocieplenie ścian styropianem grafitowym 15 cm. 09.2016 ( nie ocieplony strop z poddaszem nieużytkowym, dach bez deskowania, blachodachówka) czyli sufit to 15 cm betonu Zastanawiam sie dlaczego ciagle tyle wilgoci i nie można się tego pozbyć. Temperatura w pomieszczeniach od 15 do 20 st. Wilgotność wacha sie od 60-70% i tak, spadła z początkowych 90%. Prośba o radę ? Może jakieś sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 10.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Cieple powietrze styka się z zimnym nieocieplonym stropem i bach!!!! swoja drogą w takich sytuacjach zawsze się zastanawiam co ludzie chcą osiągnąć oszczędzając na izolacji w takich miejscach-wiem... strop musi oddychać... he,he Edytowane 10 Stycznia 2017 przez jedrek188 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 10.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Jeszcze jakbyśmy grzal i wietrzyl było by idealnie :D:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystofen 10.01.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Cieple powietrze styka się z zimnym nieocieplonym stropem i bach!!!! swoja drogą w takich sytuacjach zawsze się zastanawiam co ludzie chcą osiągnąć oszczędzając na izolacji w takich miejscach-wiem... strop musi oddychać... he,he Ocieplenie stropu będzie na wiosnę (wełna 30 cm), Chciałem zrobić gładzie, i dopóki tego się nie pozbędę to nie ma sensu (chyba) Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Krystofen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 spadła z początkowych 90%. Prośba o radę ? Może jakieś sugestie ? rozszczelnić okna i grzać.. jak by dwa domy trzeba było ogrzać.. każde skrzydło w oknie na roszczelnienie i jazda z grzaniem.. abyś coś zrobił .. musi być 30% .. bo to jest tak zimne miejsce - że para wodna w powietrzu - wytrąca się na nim.. (pary wodnej gazu) nie widać.. a ona na wierno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystofen 10.01.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Grzeje cały czas, Z tym wietrzeniem to rożnie, Jak jestem w domu to na 10 min pootwieram wszystkie okna. Przewieje i zamykam. ( moze zostawić rozszczelnione ) dodam że wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts