Zwibel 08.01.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) WitamKupiłem działkę która nie posiada aktualnie wjazdu.Działka była wydzielana w 2016 roku. Do działki przylega droga gminna. Pomiędzy drogą a moją działką jest nieduży rów. Według map i ewidencji gruntu rów należy do mnie. Czy w takim przypadku muszę w jakiś sposób zgłaszać budowę przepustu?. Czy wystarczy że geodeta wrysuje przejazd a ja wykonam przepust, a pozwolenie będzie tylko na zjazd z działki? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Zwibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 09.01.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Znalazłem coś takiego ;Zgodnie ze znowelizowanym w czerwcu 2015 roku prawem budowlanym, budowa zjazdów indywidualnych i publicznych z dróg gminnych, powiatowych i wojewódzkich nie wymaga pełnej dokumentacji projektowej i uzyskania pozwolenia na budowę. Wystarczy w tym wypadku jedynie zgłoszenie zamiaru budowy zjazdu.Od tej zasady są jednak pewne wyjątki, gdyż kwestię lokalizacji i parametrów zjazdów reguluje nie tylko prawo budowlane, ale również inne akty prawne, jak chociażby rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej ws. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. Kiedy zjazd z drogi nie wymaga pozwolenia? Do tej pory wszystkie zjazdu z dróg publicznych wymagały wykonania projektu budowlanego (4 egzemplarze) i złożenia wniosku o decyzję pozwolenia na budowę. W praktyce procedura taka rodziła dodatkowe koszty projektu oraz istotnie wydłużała okres oczekiwania na ostateczną zgodę na budowę zjazdu. Obecnie zjazdy zlokalizowane w pasie drogi gminnej, powiatowej lub wojewódzkiej wymagają jedynie zgłoszenia do odpowiedniego organu administracji architektoniczno-budowlanej – urzędu miasta lub starostwa powiatowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 09.01.2017 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dzięki. Wszystko ok, tylko nic nie ma tutaj na temat rowu ;/. Dzisiaj rozmawiałem z projektantem. Niestety chyba tutaj też jest dowolność. Jeżeli geodeta się zgodzi wrysuje mi w mapie do celów projektowych przepust. Ze strony adoptującego będzie wykonanie zgłoszenia zjazdu. Mam nadzieje że to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecw 15.02.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Nie wystarczy. Musisz mieć wyprostowane papiery z melioracja oraz z zarządca drogi. jeśli zajmiesz pas drogowy to może, ale nie musi, się to skończyć kara finansowa lub rozebraniem przejazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.02.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Jak droga jest gminna, to tam pytaj. Teoretycznie rów jest Twój, więc możesz sobie przepust wstawić - tyle, żeby uniknąć np takich problemów, jak np w tym wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335364-Wykona%C5%82em-wjazd-z-drogi-za-12-tys-z%C5%82-po-3-miesi%C4%85cach-podniesiono-asfalt-o-12-cm!to lepiej formalnie uzgodnić z właścicielem drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.02.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Co gmina, to inne zwyczaje, tak więc trzeba zacząć od wizyty w urzędzie gminy u urzędnika od dróg. Mam identyczną sytuację, czyli droga gminna, mój rów i reszta działki. Najpierw projektant zaprojektował zjazd wg wytycznych urzędnika (np. musi być konkretna średnica rury przepustowej, w tym celu urzędnik przyjeżdżał na działkę i sprawdzał głębokość rowu), potem dokumentację zatwierdził urząd (decyzja wraz z oczekiwaniem na jej uprawomocnienie) a na końcu dokumenty te dołączyłam do wniosku o pozwolenie na budowę domu ze zjazdem. Można też złożyć zgłoszenie budowy, ja wybrałam PnB. Wjazd wytyczył geodeta, a do jego budowy potrzebujemy mieć zgodę na zajęcie pasa drogowego (jeśli będzie zajmowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts