Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wjazd na działkę przez rów

Recommended Posts

Witam

Kupiłem działkę która nie posiada aktualnie wjazdu.

Działka była wydzielana w 2016 roku.

Do działki przylega droga gminna. Pomiędzy drogą a moją działką jest nieduży rów. Według map i ewidencji gruntu rów należy do mnie. Czy w takim przypadku muszę w jakiś sposób zgłaszać budowę przepustu?. Czy wystarczy że geodeta wrysuje przejazd a ja wykonam przepust, a pozwolenie będzie tylko na zjazd z działki?

Edytowane przez Zwibel

Znalazłem coś takiego ;

Zgodnie ze znowelizowanym w czerwcu 2015 roku prawem budowlanym, budowa zjazdów indywidualnych i publicznych z dróg gminnych, powiatowych i wojewódzkich nie wymaga pełnej dokumentacji projektowej i uzyskania pozwolenia na budowę. Wystarczy w tym wypadku jedynie zgłoszenie zamiaru budowy zjazdu.Od tej zasady są jednak pewne wyjątki, gdyż kwestię lokalizacji i parametrów zjazdów reguluje nie tylko prawo budowlane, ale również inne akty prawne, jak chociażby rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej ws. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.

Kiedy zjazd z drogi nie wymaga pozwolenia?

Do tej pory wszystkie zjazdu z dróg publicznych wymagały wykonania projektu budowlanego (4 egzemplarze) i złożenia wniosku o decyzję pozwolenia na budowę. W praktyce procedura taka rodziła dodatkowe koszty projektu oraz istotnie wydłużała okres oczekiwania na ostateczną zgodę na budowę zjazdu.

Obecnie zjazdy zlokalizowane w pasie drogi gminnej, powiatowej lub wojewódzkiej wymagają jedynie zgłoszenia do odpowiedniego organu administracji architektoniczno-budowlanej – urzędu miasta lub starostwa powiatowego.

Dzięki. Wszystko ok, tylko nic nie ma tutaj na temat rowu ;/. Dzisiaj rozmawiałem z projektantem. Niestety chyba tutaj też jest dowolność. Jeżeli geodeta się zgodzi wrysuje mi w mapie do celów projektowych przepust. Ze strony adoptującego będzie wykonanie zgłoszenia zjazdu. Mam nadzieje że to wystarczy.

• 1 month później...

Jak droga jest gminna, to tam pytaj. Teoretycznie rów jest Twój, więc możesz sobie przepust wstawić - tyle, żeby uniknąć np takich problemów, jak np w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335364-Wykona%C5%82em-wjazd-z-drogi-za-12-tys-z%C5%82-po-3-miesi%C4%85cach-podniesiono-asfalt-o-12-cm!

to lepiej formalnie uzgodnić z właścicielem drogi.

Co gmina, to inne zwyczaje, tak więc trzeba zacząć od wizyty w urzędzie gminy u urzędnika od dróg.

Mam identyczną sytuację, czyli droga gminna, mój rów i reszta działki.

Najpierw projektant zaprojektował zjazd wg wytycznych urzędnika (np. musi być konkretna średnica rury przepustowej, w tym celu urzędnik przyjeżdżał na działkę i sprawdzał głębokość rowu), potem dokumentację zatwierdził urząd (decyzja wraz z oczekiwaniem na jej uprawomocnienie) a na końcu dokumenty te dołączyłam do wniosku o pozwolenie na budowę domu ze zjazdem. Można też złożyć zgłoszenie budowy, ja wybrałam PnB.

Wjazd wytyczył geodeta, a do jego budowy potrzebujemy mieć zgodę na zajęcie pasa drogowego (jeśli będzie zajmowany).

MWSnap278.jpg