Michalmon 08.01.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Hydraulik skończył mi właśnie wszelkie instalacje wodne. Wszystkie rury kazałem ulokować na wysokości około 10 cm (grubość posadzki jaką przewiduje to 15-16 cm). To co mnie teraz zastanawia, to to, czy jednak tych rur nie dałem za wysoko?Zimą nie widzę problemu, ale obawiam się, że może pojawić się on latem - chodzi o rurę z cyrkulacją wodny. Od góry będę w stanie dać zaledwie kilka centymetrów styropianu. Czy w takiej sytuacji jest ryzyko, że ciepło będzie przenikało na posadzę? Modyfikować to jeszcze czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Dziwne....czemu tak. Przecież można było układać już w izolacji i tak się raczej to robi.Pewniej, lepiej, bezpieczniej i jak przechodzą przez ściany i w ścianach od razu gotowe dobrze wykonane ocieplenie rurek. Cyrkulacja nie będzie ogrzewała posadzki...też ją trzeba ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalmon 11.01.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Hmm nieprecyzyjnie się wypowiedziałem w pierwszym poście.Docelowa wysokość posadzki będzie wynosić 24 cm (ok. 16 cm styropian + wylewka + panele).Chodzi mi tylko oto, czy rury z cyrkulacją wody nie są za wysoko i w lecie nie będę odczuwał cieplejszej podłogi w miejscach gdzie przebiega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Hmm nieprecyzyjnie się wypowiedziałem w pierwszym poście. Docelowa wysokość posadzki będzie wynosić 24 cm (ok. 16 cm styropian + wylewka + panele). Chodzi mi tylko oto, czy rury z cyrkulacją wody nie są za wysoko i w lecie nie będę odczuwał cieplejszej podłogi w miejscach gdzie przebiega. Udzieliłem odpowiedzi : "Cyrkulacja nie będzie ogrzewała posadzki...też ją trzeba ocieplić. " nie będzie wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 11.01.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Rurka średnicy 16mm w kilku centymetach styropianu, na tym ogromna płyta betonowa a ty sie boisz o przenikające przez to ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts