Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja posadzki a rury

Michalmon

Recommended Posts

Hydraulik skończył mi właśnie wszelkie instalacje wodne. Wszystkie rury kazałem ulokować na wysokości około 10 cm (grubość posadzki jaką przewiduje to 15-16 cm). To co mnie teraz zastanawia, to to, czy jednak tych rur nie dałem za wysoko?

Zimą nie widzę problemu, ale obawiam się, że może pojawić się on latem - chodzi o rurę z cyrkulacją wodny. Od góry będę w stanie dać zaledwie kilka centymetrów styropianu. Czy w takiej sytuacji jest ryzyko, że ciepło będzie przenikało na posadzę?

Modyfikować to jeszcze czy zostawić?

Dziwne....czemu tak. Przecież można było układać już w izolacji i tak się raczej to robi.Pewniej, lepiej, bezpieczniej i jak przechodzą przez ściany i w ścianach od razu gotowe dobrze wykonane ocieplenie rurek.

Cyrkulacja nie będzie ogrzewała posadzki...też ją trzeba ocieplić.

otuliny-izolacyjne-z-pianki-polietylenowej.jpg

Hmm nieprecyzyjnie się wypowiedziałem w pierwszym poście.

Docelowa wysokość posadzki będzie wynosić 24 cm (ok. 16 cm styropian + wylewka + panele).

Chodzi mi tylko oto, czy rury z cyrkulacją wody nie są za wysoko i w lecie nie będę odczuwał cieplejszej podłogi w miejscach gdzie przebiega.

Hmm nieprecyzyjnie się wypowiedziałem w pierwszym poście.

Docelowa wysokość posadzki będzie wynosić 24 cm (ok. 16 cm styropian + wylewka + panele).

Chodzi mi tylko oto, czy rury z cyrkulacją wody nie są za wysoko i w lecie nie będę odczuwał cieplejszej podłogi w miejscach gdzie przebiega.

Udzieliłem odpowiedzi :

"Cyrkulacja nie będzie ogrzewała posadzki...też ją trzeba ocieplić. " nie będzie wyczuwalna.